Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiirunassa taistellaan arktisen alueen hallinnasta

Jään alta paljastuvat luonnonvarat ja merireitit kuumentavat kilpailua napa-alueesta.

Ulkomaat
 
Charles Dharapak AP
Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry (vas.) ja alkuperäiskansoja edustavat Michael Stickman ja James Stotts keskustelivat Kiirunassa.
Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry (vas.) ja alkuperäiskansoja edustavat Michael Stickman ja James Stotts keskustelivat Kiirunassa. Kuva: Charles Dharapak AP

Arktisella neuvostolla on vaikeuksia valita tarkkailijajäseniään. Mukaan kinuavat Kiina, EU, Greenpeace ja poromiehet.

Kiirunassa on satanut pari päivää räntää ja koko kaupunki on sakeassa sumussa. Kaupungintalon edestä ei oikein näy edes Kiirunaa niin leimallisesti ympäröiville rautakaivoksen rouhimille jyrkille sorarinteille.

Sumun lisäksi ilmassa on odotusta. Kukaan ei oikein tiedä, mitä Kiirunaan tiistaina saapuneet Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sekä muut Arktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministerit oikein aikovat täällä keskiviikkona päättää.

Monia se kiinnostaa. Esimerkiksi Kiinaa, EU:ta, Greenpeacea, arktisen alueen poronhoitajia. Ilmastotutkijoita. Ja tietenkin huolestuneita kansalaisia.

Kiiruna, arktinen kaivoskaupunki keskellä saamelaisten poromaita, on hyvä paikka tarkkailla tulevaisuuden arktista.

Arktinen alue ei jää nykyiselleen, vaikka ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tehtäisiin mitä. Nyt taistellaan siitä, ketkä hallinnoivat sitä uutta arktista, jossa ikuisina pidetyt jäätiköt ovat vetäytyneet paljastaen maaperän täynnä arvokkaita mineraaleja, öljyä ja kaasua.

Sitä jäättömän Arktisen jäämeren ympäröimää aluetta, jonne pian tunkevat öljynporaustornit, risteilyalukset, kalastuslaivastot ja tankkerit ja joka mullistaa maailman merenkulun ja kalastuksen.

Folkets husin yläaulassa on esillä materiaalia arktisista kysymyksistä. Täällä lobataan. Tai ainakin esittäydytään kohteliaasti.

Joukko kiinalaisia tummiin pukuihin pukeutuneita miehiä ojentaa kätensä saamelaisasuiselle joukolle. Saamelaisten luota kiinalaiset siirtyvät hylkeennahkapukuisten inuiittien luo.

Kiina on hakenut Arktisen neuvoston tarkkailijaksi. Päätöstä se saa odottaa viime hetkiin.

Kansainvälisen porokeskuksen puheenjohtaja Johan Mathis Turi toivottaisi Kiinan tervetulleeksi. "Arktisella alueella on 27 eri poronhoitajakansaa saamelaisista komeihin, eteläisimmät Mongoliassa. Kiinassa poronhoitajia on 250–300, ja kyllä minä heidän asemansa vuoksi haluaisin, että Kiina pääsisi tarkkailijaksi", Turi sanoo.

"Mutta me tarkkailijat emme ole tekemässä päätöstä. Ihmettelemme vain, onko kukaan. Päätöksenteko on ollut jäsenmaille todella vaikeaa."

Vaikeaa on ollut. Kyse ei ole vain poronhoidosta ja alkuperäiskansojen oikeuksista.

Venäjä, Kanada ja Yhdysvallat eivät ole yhtä mieltä Pohjoismaiden kanssa siitä, keitä arktiseen klubiin jatkossa voi kuulua, edes tarkkailijana.

Kiina ja EU haluavat tarkkailijoiksi, samoin isot merenkulkumaat Japani, Etelä-Korea ja Intia. Jonossa on myös moni järjestö kuten Greenpeace.

Vaikeuksia on ollut niin paljon, että ministerit saattavat lykätä päätöstä tarkkailijoista kahden vuoden päähän.

Greenpeacen Arktis-asiantuntija Therese Jacobson on Kiirunassa yhä toiveikas, vaikka juuri Greenpeacea epäröidään EU:n ja Kiinan kanssa eniten. "Täytämme mielestämme kaikki tarkkailijan kriteerit. Edustamme globaalia miljoonien kansalaisten huolta arktisesta alueesta."

Mutta kyse ei olekaan kriteereistä vaan politiikasta.

Arktisen neuvoston puheenjohtajan Gustav Lindin mielestä tarkkailijoista päättämisen vaikeus kertoo neuvoston merkityksen kasvusta.

"Arktisesta neuvostosta on tullut vahvempi. Se myös tavoittelee aiempaa konkreettisempia sitoumuksia siitä, miten arktisella alueella toimitaan, jotta vastataan sitä koskeviin odotuksiin."

Arktinen neuvosto on Lindin mielestä aina ollut taitava ympäristö- ja ilmastokysymyksissä. Nyt sen rinnalla keskitytään taloudellisiin toimiin ja alkuperäiskansojen asemaan.

"Nyt luodaan pitkän tähtäimen visiota siitä, ketkä arktisella alueella toimivat ja miten."

Samaa sanoo Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkimusprofessori Timo Koivurova.

"Kiirunassa päätetään toki muodollisesti siitä, kuka saa tarkkailija-aseman, mutta kyse on paljon muusta. Taustalla on pelko tulevaisuudesta. Mitä sitten, kun merijää oikeasti on sulanut ja kaikilla maailman valtioilla ja aluksilla on samat oikeudet seilata arktisella alueella?"

Koska kyse on tulevaisuudesta, ei tarkkailijoiden asemaa voi pohtia sen perusteella, mitä se on nyt – vaikka siltä päällepäin näyttää. "Tarkkailijoiden asema on vielä täysin symbolista."

Mutta ei ole kauan.

Lue kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhasen twiittejä kokouksesta.

Jonathan Nackstrand AFP
Rautakaivokset leimaavat kokouspaikkana toimivan Kiirunan maisemaa.
Rautakaivokset leimaavat kokouspaikkana toimivan Kiirunan maisemaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat