Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin mielenosoittajat ovat hajanainen joukko

Pääministeri Erdogan ei osoita merkkejä liennytyksestä mielenosoittajien edessä

Ulkomaat
 

Vaikka Istanbulissa mielenosoittajat juhlivat sunnuntaina voittoa, Turkkia ravistelleiden protestien poliittinen vaikutus on arvoitus.

Voitonriemu velloi Istanbulin Taksim-aukiolla sunnuntaina, kun mielenosoittajat juhlivat aukion valtaamista takaisin poliisilta. Iltapäivällä lähikatuja pitkin paikalle marssi yhä uusia ihmisjoukkoja.

5 mielenosoittajaryhmää

Nämä ryhmät protestoivat Turkissa

1 Vihreät. Kaikki alkoi, kun joukko Taksim-puistikon jyräämistä vastustavia ihmisiä aloitti rauhanomaisen mielenosoituksen puistossa. He toivovat vihreämpää, demokraattisempaa ja asukasystävällisempää Istanbulia.

2 Epäpoliittinen nuoriso. Monet protestoijista kertoivat osoittavansa mieltään ensimmäistä kertaa.

Tapahtumat laajenivat räjähdysmäisesti, kun tavalliset keskiluokkaiset ja hyvin koulutetut nuoret aikuiset vyöryivät kaduille älypuhelimineen.

He ovat tyytymättömiä pääministerin itsevaltaisuuteen ja siihen, että he kokevat hallituksen pyrkivän rajoittamaan heidän vapauksiaan.

3 Kemalistit. Uskonnon ja valtion eroa tärkeänä pitävä joukko moittii hallitusta, koska heidän mielestään se on vienyt maata liian kauas sen perustajan Mustafa Kemal Atatürkin viitoittamalta tieltä.

Heitä edustaa suurin oppositiopuolue CHP.

Lauantaina kaduilla näkyi paljon ihmisiä kietoutuneena Turkin lippuun, jossa oli Atatürkin kuva.

4 Nationalistit. Äärioikeistolaiset vastustavat hallitusta varsinkin siksi, että se on aloittanut rauhanprosessin kurdien sissijärjestön PKK:n kanssa.

5 Anarkistit ja kommunistit. Mielenosoitusten vakiokalusto on aina valmiina vastustamaan koko järjestelmää.

"Käsi kädessä fasismia vastaan!" he huusivat.

"Taksim on meidän, Istanbul on meidän!"

Aamun sade oli huuhdellut kyynelkaasun jäänteet aukiolta, joka vielä lauantaina muistutti taistelutannerta poliisin yrittäessä tukahduttaa kovin ottein jättimäisiksi paisuneet hallituksenvastaiset mielenosoitukset.

Ankarassa poliisi jatkoi kyynelkaasun ja vesitykkien käyttämistä, kun uutistoimistojen mukaan noin tuhannen ihmisen joukko yritti marssia hallituspuolue AKP:n päämajalle. Sunnuntai-iltana myös Istanbulissa mielenosoittajat alkoivat kahakoida poliisin kanssa Besiktasin kaupunginosassa lähellä pääministeri Recep Tayyip Erdoganin Istanbulin-toimistoa.

Vaikka mielenosoittajat vaikuttivat Istanbulissa ottaneen erävoiton, on epäselvää, mitä poliittisia vaikutuksia useita Turkin kaupunkeja ravistelleilla mielenosoituksilla lopulta voi olla.

Mielenosoittajat vaativat yhä sunnuntaina hallituksen eroa, mutta Erdogan ei vaikuttanut valmiilta myönnytyksiin, erosta puhumattakaan.

"Se on unelmaa. Ei hallitus eroa", myönsi mielenosoituksiin useiden päivien ajan osallistunut Brigitte Zarter.

Käytännössä ainoa vastaantulo hallitukselta on ollut poliisin vetäminen pois Istanbulin keskustasta. Sekin tapahtui turkkilaislehtien mukaan vasta presidentti Abdullah Gülin vedottua Erdoganiin.

Lauantaina pääministeri korosti, että Taksim-aukion läheisen puistikon rakennushankkeesta ei luovuta. Protestit saivat alkunsa, kun pieni joukko ihmisiä valtasi puiston vastustaakseen sen purkamista ostoskeskuksen tieltä.

Hallituksen eroa lukuun ottamatta harvalla mielenosoittajista oli edes ajatusta siitä, mitä he seuraavaksi haluavat.

"Meillä ei ole mitään käsitystä", opettajana työskentelevä Banu Hatipoglu totesi.

Yhteistä linjaa on vaikeaa rakentaa, sillä mielenosoittajat ovat kirjava joukko. Heitä yhdistää käytännössä vain hallituksen vastustaminen.

Protesteihin on osallistunut väkeä anarkisteista nationalisteihin. Suuri osa protestoijista on kuitenkin epäpoliittisia nuoria aikuisia, jotka osallistuivat älypuhelimiaan näppäillen mielenosoitukseen ensi kertaa elämässään. Heille poliisin suhteettoman kovat otteet puistomielenosoituksen hajottamisessa olivat pisara, joka sai maljan vuotamaan yli äyräidensä.

Maalliset turkkilaiset ovat pitkään seuranneet turhautuneen raivon vallassa, miten uskonnollinen hallitus Erdoganin johdolla pyrkii tukahduttamaan vastustavat äänet ja rajoittamaan heidän elämäntapaansa esimerkiksi alkoholilainsäädäntöä kiristämällä. Turkin väestöstä valtaenemmistö on muslimeita, mutta iso osa tulkitsee uskontoaan vapaamielisesti.

"Meillä on rajamme, ja nyt se tuli vastaan", sanoi tutkijana työskentelevä Tugba juhliessaan juomalla pullon suusta olutta Istiklal-kadulla lähellä Taksimia.

Vaikka mielenosoittajien tyytymättömyys on syvää, he edustavat vain osaa turkkilaisista.

Erdogan on ollut vuosikausia Turkin ylivoimaisesti suosituin poliitikko. AKP:tä äänesti 2011 valeissa puolet kansasta.

Sisäisistä ristiriidoista kärsivä pääoppositiopuolue jää kauas taakse.

Protesteissa ei näkynyt uskonnollisia turkkilaisia, joilta Erdogan kerää tukensa. Lauantaina pääministeri ilmoitti, että vaikka mielenosoittajia olisi 100 000, hän voi lähettää kaduille miljoona omaa kannattajaansa.

"Meillä on enemmistö. Voimme tehdä mitä tahansa. Tämä on kiusaajan taktiikkaa", kuvasi Emma Sinclair-Webb ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista Erdoganin asennetta.

Jakolinjat maallisten ja uskonnollisten välillä ovat Turkissa syvät. Erdogan ei ole edes pyrkinyt olemaan koko kansan johtaja vaan päinvastoin käyttänyt vastustajiensa mustamaalaamista keinona vahvistaa tukeaan omiensa parissa.

"Osa AKP:n poliitikoista on pilkannut ja jopa demonisoinut 42 prosentin [vastustajien] elämäntapaa, näkemyksiä ja odotuksia, kun on tarvittu oman 58 prosentin [kannattajien] tuen vahvistamista 'vihollista' vastaan", kirjoitti Ihsan Yilmaz Today's Zaman -lehdessä.

Jodi Hilton
Poliisi ei puuttunut Taksim-aukiolle kerääntyneiden ryhmien mielenosoituksiin.
Poliisi ei puuttunut Taksim-aukiolle kerääntyneiden ryhmien mielenosoituksiin.

Monet Istanbulin mielenosoittajista kuvasivat olevansa "se toinen 50 prosenttia", jonka tyytymättömyys purkautui vihdoin.

"Meilläkin on ääni, ja me korotimme sen", Tugba sanoi.

Erdoganin sunnuntaisten kommenttien perusteella ei kuitenkaan näyttänyt siltä, että hän aikoisi kuulla tätä ääntä paremmin.

Televisiohaastattelussaan hän syytti mielenosoituksissa tärkeäksi noussutta sosiaalista mediaa "yhteiskunnan häiriköksi" ja alkoholia juovia juopoiksi.

Hän myös vakuutti, että Taksimin aukiolle rakennetaan moskeija.

Jodi Hilton
Vapaaehtoiset siivosivat mielenosoitusten jälkiä sunnuntaina.
Vapaaehtoiset siivosivat mielenosoitusten jälkiä sunnuntaina.

Minna Nalbanoglu
minna.nalbantoglu@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Istanbulin-kirjeenvaihtaja.

Mielenosoitukset jatkuvat Istanbulissa
Mielenosoitukset jatkuvat Istanbulissa
Istanbulissa mielenosoittajat ovat jälleen palanneet Taksim-aukiolle. Mielenosoittajat saivat eilen erävoiton, kun poliisi vetäytyi mellakoiden keskipisteestä Taksim-aukiolta. Keskiviikkona pienen puistikon suojelusta alkaneet mielenosoitukset ehtivät levitä laajoiksi hallituksen vastaisiksi mellakoiksi eri kaupungeissa. Kumpikaan osapuoli, eivät mielensoittajat eikä sen paremmin pääministeri vaikuta taipuvan. Kiistelty rakennusprojektikin on jatkumassa. Toimittaja Ari Virtanen, Editointi Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat