Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrskyt, tulvat ja suolavesi riesana

Ulkomaat
 

Bangladesh on yksi maailman tiheimmin asutuista maista ja erittäin altis muillekin luonnonmullistuksille kuin jokieroosiolle.

Myrskyt

Bengalinlahdella muodostuvat trooppiset hirmumyrskyt iskevät helposti Bangladeshiin. Maa on alavaa, joten myrskytuulen tuhojen lisäksi myrskyjen aiheuttama veden nouseminen peittää usein suuria maa-alueita veden alle ajaen ihmisiä evakkoon ja tuhoten maatalouden tuotokset.

Viime kuussa trooppinen myrsky tappoi Bangladeshissa ainakin 12 ihmistä. Noin miljoona ihmistä ehdittiin evakuoida myrskyn tieltä. Pahin trooppinen myrsky oli vuonna 1970. Sen aiheuttamien kuolonuhrien määräksi on arvioitu puoli miljoonaa.

Tulvat

Bangladesh sijaitsee Gangesin suistossa, joka on maailman suurin jokisuisto. Jokia sivu-uomineen on useita satoja. Bangladeshin hallitus on laskenut, että kaksi kolmasosaa maasta on enintään viiden metrin korkeudella merenpinnasta.

Kesäkuusta syyskuulle jatkuvana monsuunisadekautena syntyy yleensä tulvia. Viime aikoina suuret tulvat näyttävät yleistyneen. Viime kesäkuussa monsuunitulva ja maanvyörymät tappoivat yli sata ihmistä, kun vettä satoi poikkeuksellisen paljon ja nopeasti.

Suolavesi

Merenpinta Bengalinlahdella on noussut, ja tämä on aiheuttanut vedensaantiongelmia. Koska maa on alavaa, suolavesi tunkeutuu maan alla pitkälle sisämaahan, ja rannikon tuntumassa kaivovedet ovat hiljalleen muuttumassa suolaisiksi. Juomavettä joudutaan hakemaan pitkien matkojen päästä, ja suolavesi tuhoaa viljelyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat