Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irlanti tyhjenee nuorista

Rannikkokylässä urheiluseuran pelaajista lähes puolet on lähtenyt talouskriisin aikana ulkomaille

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Youghalissa asuva Sarah Lewis (oik.) ja hänen kaverinsa Alice Dewick ovat nähneet ystävien ja sukulaisten muuttavan Australiaan työn perässä.
Youghalissa asuva Sarah Lewis (oik.) ja hänen kaverinsa Alice Dewick ovat nähneet ystävien ja sukulaisten muuttavan Australiaan työn perässä. Kuva: Conor O'Leary

Irlantilaisilla on pitkä perinne muuttaa huonoina aikoina merten taakse. Kukaan ei tiedä, palaavatko lähtijät tällä kertaa.

Kuusi vuotta sitten seura nimeltä St. Itas GAA voitti Irlannin suurimman maakunnan Corkin mestaruuden hurling-pallopelissä, joka muistuttaa maahockeyta. Se oli perinnelajiseuran yli satavuotisen historian paras sijoitus.

Fakta

Vetonaulasta muuttotappioon

 Irlannin muuttotappio oli viime vuonna 34 400 ihmistä. Määrä oli suurin talouskriisin aikana.

 Muutos on ollut jyrkkä. Ennen talouden romahtamista Irlanti veti runsain mitoin muuttajia itäisen Euroopan uusista EU-maista, erityisesti Puolasta. Vuonna 2007 maahanmuutto oli 104 800 asukkaan verran plussalla.

 Valoisimpienkin ennusteiden mukaan muuttotappio jatkuu ainakin vielä kolme vuotta.

 Irlannissa on 4,6 miljoonaa asukasta.

Menestysjoukkueessa oli 35 nuorukaista. Nyt heistä on lähtenyt 15 – pakon edessä ulkomaille.

Ollaan Euroopan periferiassa, Irlannin etelärannikolla St. Itasin kotikylässä Gortroessa.

Irlannissa muhi 2000-luvun alusta kiinteistökupla. Se johti pankkikriisiin ja talouskatastrofiin. Kun lama iski vuonna 2008, rakennusala romahti täysin.

Gortroessa se tarkoitti sitä, että töitä ei yhtäkkiä ollut. Monet St. Itasin nuorista urheilijoista olivat työllistyneet ja työllistäneet rakennusbisneksessä.

Oli pakko jättää kotikylä.

St. Itasin seura-aktiivi Shane Supple ajaa vieraita 400 asukkaan kylän läpi ja osoittaa ohi vilahtavia taloja.

"Tuolta lähti kaksi poikaa. Tuolta yksi. Ja heiltä myös", hän kertoo.

Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Britanniaan.

"Tämä on järkyttävää", Supple sanoo. "Meillä on vaikeuksia saada enää joukkuetta kasaan. Joudun itse pelaamaan joukkueessa, vaikka olen jo 49."

Hän pelkää kylän kuihtumista.

Irlantilaisille muuttamisessa merten taakse huonoina aikoina ei ole mitään uutta. Niin on tehty jo 1800-luvun nälkävuosien aikaan.

"Maastamuutto on aina ollut irlantilaisille varaventtiili", sanoo ekonomisti Elish Kelly talouden ja yhteiskuntatutkimuksen instituutista Esristä. Edellisen kerran Irlannista lähdettiin massoittain 1980-luvun lamassa.

Kollega, taloustieteen professori Alan Barrett tekee karkean laskelman, että ilman kolmen viime vuoden maastamuuttoa työttömyysprosentti olisi 18 prosentin paikkeilla, kun se nyt on vähän alle 14 prosenttia.

Myös Gortroen naapurissa Youghalin rannikkokaupungissa lähes kaikki tuntevat jonkun, joka on lähtenyt. Suurin osa muuttajista on lapsettomia nuoria.

"Jos minulla ei olisi lasta, lähtisin itsekin Australiaan", sanoo auringosta betonitörmällä nauttiva Sarah Lewis, 20. Hän on kaksivuotiaan tyttären yksinhuoltaja ja parhaillaan työvoimakurssilla.

Gortroen kyläkoulun 25-vuotiaalla opettajalla Eadaoan O'Neillillä on vakityö. Ensi kuussa hänkin lähtee Australiaan vuodeksi. "Koska niin monet kaverit ovat siellä. Päivitän kuulumiset."

O'Neill vakuuttaa kuitenkin tulevansa takaisin kotiin. Paluulennot on jo varattu.

Irlannissa puhutaan nyt menetetystä sukupolvesta. Nuorilla ei ole töitä ja mahdollisuuksia kotimaassa. Kukaan ei vielä tiedä, palaavatko lähtijät ulkomailta koskaan.

"1980-luvulla puhuttiin aivovuodosta, mutta paluumuutto oli lopulta valtavaa. Emme tiedä, toistaako historia itseään, mutta toivoa siitä on", professori Barrett sanoo.

Hän näkee maastamuutossa paljon hyviäkin puolia, esimerkiksi sen, että nuoret saavat ulkomailla työkokemusta. Työelämästä syrjäytyminen nuorena voi olla kohtalokasta. Irlannin lähtöhaluisten nuorten tilanne näyttää siksi Espanjaa ja Kreikkaa valoisammalta.

Eivätkä hurling-perinteetkään ole kuolemassa. Uusia seuroja nousee nyt maailmalle muuttajien mukana.

Tanja Vasama HS
Gortroe/Youghal/Dublin

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat