Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen kuningattaren hauta täynnä luurankoja löytyi Perussa

Ulkomaat
 
Reuters–STT
ERNESTO BENAVIDES / AFP
Wari-heimoon kuuluneen naisen luuranko löydettiin El Castillo de Huarmeyn arkeologisilta kaivauksilta 299 kilometriä Limasta pohjoiseen.
Wari-heimoon kuuluneen naisen luuranko löydettiin El Castillo de Huarmeyn arkeologisilta kaivauksilta 299 kilometriä Limasta pohjoiseen. Kuva: ERNESTO BENAVIDES / AFP

Monikansallinen arkeologiryhmä on löytänyt 1 200 vuotta vanhan kuninkaallisen hautakammion Perusta. Kammion uskotaan kuuluneen Andeja ennen inkoja asuttaneille wareille.

Hautakammiosta löytyi 63 luurankoa, joista kolme on tunnistettu kuningattariksi heidän hautaustapansa vuoksi. Wari-kulttuurissa kuninkaalliset haudattiin istuma-asennossa.

Hautakammio löydettiin jo kuukausia sitten, mutta arkeologit pitivät asian salassa ryöstäjien pelossa.

Tutkimusalue sijoittuu noin 300 kilometriä Liman pohjoispuolelle, rannikon ylänköalueelle. Muumioiden lisäksi hautakammiosta löytyi kulta- ja hopeakoruja sekä loisteliaasti koristeltua keramiikkaa.

Hautakammio antaa lisää tietoa Wari-kulttuurista, joka on ollut aiemmin varsin tuntematon. Sen kukoistuskausi ajoittuu vuosiin 600-1100.

Hautalöydöt antavat uutta tietoa esimerkiksi naisten asemasta. Naisluurangoilla oli hienostuneesti koristeltuja korvakoruja, joiden on aiemmin kuviteltu olleen vain valtaapitävien miesten käytössä.

Hautakammio sijoittuu Huarmeyn ylänköalueelle, jota arkeologit ovat tutkineet jo vuosia. Nyt julkistettu löytö on kuitenkin merkittävä.

"Tämä on ensimmäinen kerta perulaisen arkeologian historiassa, kun olemme päässeet tutkimaan Wari-kulttuurin kuninkaallista hautaa", tutkijaryhmän johtaja Milosz Giersz kertoi Reutersille.

Tutkija Wieslaw Wieckowski sanoo, että eräissä luurangoissa on viitteitä ihmisuhrauksesta.

"Kuutta luurankoa ei ollut kääritty kankaisiin. Heidät oli asetettu muiden hautausten päälle, outoihin asentoihin. Uskomme, että on kyse ihmisuhreista", Wieckowski sanoo.

Wari-kulttuuri hallitsi laajoja alueita Perun ylängöillä ennen kuin se selittämättömällä tavalla katosi. Historioitsijat uskovat, että warit olivat ensimmäinen kansa, joka yhdisti eri heimoja yhtenäiseksi verkostoksi Perun Andeilla. Warien pääpaikka sijaitsi lähellä nykyistä Ayacuchon kaupunkia.

Lisää kuvia hautakammiosta löytyy National Geographicin sivuilla.

ERNESTO BENAVIDES / AFP
Arkeologi työskenteli El Castillo de Huarmeyn kaivauksilla torstaina.
Arkeologi työskenteli El Castillo de Huarmeyn kaivauksilla torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat