Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalat hupenevat meristä

Maailman kasvava väestö ja vaurastuva keskiluokka kuluttavat yhä enemmän kalaa

Ulkomaat
 
Maria Manner
ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL REUTERS
Perun kalaisuus selittyy sillä, että Humboldtin virta tuo sen rannikolle kylmää vettä ja nostaa pohjalta kalojen ruoaksi planktonia. Perulainen kalastaja nosti anjovissaalista veneeseen Chimboten satamakaupungin lähellä Pohjois-Perussa joulukuussa.
Perun kalaisuus selittyy sillä, että Humboldtin virta tuo sen rannikolle kylmää vettä ja nostaa pohjalta kalojen ruoaksi planktonia. Perulainen kalastaja nosti anjovissaalista veneeseen Chimboten satamakaupungin lähellä Pohjois-Perussa joulukuussa. Kuva: ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL REUTERS

Maailman kalakannoista 87 prosenttia on kestävyytensä rajoilla tai ylikalastettuja. Peru on leikannut kalakiintiöitään rajusti, mikä pakottaa myös suomalaiset kalankasvattajat etsimään kaloilleen uusia proteiininlähteitä.

Perun anjovis on varsinainen rääpäle. Hopeanharmaa sintti on elämänsä päättyessä yleensä noin 12 senttimetriä pitkä ja maultaan kitkerähkö.

Fakta

Kestämätön kalastus

 Kalankulutus on kasvanut kolmanneksen viimeisen 20 vuoden aikana.

 Viime vuonna kulutettiin 18,92 kiloa kalaa ihmistä kohden .

 Noin kolmannes maailman kalansaaliista käytetään kalajauhon ja kalaöljyn valmistamiseen. Ne menevät pääasiassa eläinten rehuksi.

Silti kun Perun hallitus keväällä ilmoitti uusista rajoituksista anjoviksen pyynnille, kalastusala hermostui. Pohjois-Perussa 3 000 kalastajaa marssi Piuran kaupungin kaduille vaatimaan tuotantoministerin eroa.

Kalastusteollisuus ilmoitti menettävänsä rajoitusten vuoksi 450 miljoonaa dollaria (noin 340 miljoonaa euroa) tänä vuonna. Presidentti Ollanta Humala puolusti rajoituksia sanomalla, että anjovis on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Hän syytti suuria kalastusfirmoja kalakantojen ryöstämisestä.

Maailman kasvava keskiluokka himoitsee kalaa. Kalan kulutus oli viime vuonna OECD:n mukaan 18,92 kiloa ihmistä kohden ja tänä vuonna luultavasti jo yli 19 kiloa. Vuonna 1992 luku oli 13,09 kiloa. Myös väestönkasvu lisää kysyntää ja pyyntiä.

Perulaiset anjovissintit jauhetaan pääosin kalanruoaksi Kiinan ja Euroopan kalankasvattamoille, Suomeenkin.

Perun rannikolla virtaavat maailman kalaisimpiin kuuluvat vedet, joiden turvin perulaiset yritykset hallitsevat maailman kalajauhomarkkinoita.

Viime vuosina Andien maa on kuitenkin leikannut rajusti kalastuskiintiöitään, mitä perustellaan kantojen säilyttämisellä elinvoimaisina. Se on nostanut kalajauhon hinnan maailmalla pilviin.

Rannikon monet pienkalastajat sanovat joutuneensa ahdinkoon. "Teolliset kalastajat pyytävät tuhansia tonneja makrillia. Se vaikuttaa meihinkin, koska meille ei jää kalaa", sanoi Ricardo Vilca, Pucusanan alueen kalastajien johtaja keväällä uutistoimisto AP:lle.

Peru ei ole kalakiistoineen yksin. Kasvava kysyntä on muuttanut meret poliittisten riitojen näyttämöksi. Keskeinen ongelma on yksinkertainen: isoa osaa maailman kalakannoista pyydetään nopeammin kuin ne ehtivät lisääntyä. Kalat hupenevat merestä.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan jopa 87 prosenttia tunnetuista kalakannoista on kestävyytensä rajoilla tai ylikalastettuja.

Kalavesissä muhii myös diplomaattisia selkkauksia. Haagin kansainvälisen tuomioistuimen on lähiaikoina määrä tehdä päätös Chilen ja Perun välisessä kiistassa aluevesirajoista. Tapauksessa on arvioitu olevan osaltaan kyse kalastusoikeuksista.

Liman katolisen yliopiston professori, taloustieteilijä Sigbjørn Tveterås ei ole vakuuttunut siitä, että juuri kalastusfirmat olisivat syypäitä Perun anjovissaaliiden pienenemiseen.

"Kalastus voi olla osa ongelmaa, mutta syynä on myös meren lämpötilan kohoaminen ja kantojen luontainen vaihtelu. Tietysti jos hallitus ei tee mitään nyt, kestävyyden kanssa on ongelmia tulevaisuudessa", hän kertoo puhelimitse.

Myös ilmastonmuutos, sääilmiö El Niño ja saasteet vaikuttavat kantoihin. Eri tekijöiden vaikutusta on vaikea erottaa toisistaan.

Professori ei ole erityisen huolissaan Perun anjoviskantojen romahtamisesta – anjoviksen pyyntiä kun säännellään joka tapauksessa tuntuvasti, toisin kuin monien muiden lajien.

"Olisin enemmän huolissani muiden kalalajien kestävyydestä ottaen huomioon etenkin ravintoloiden nopean lisääntymisen Limassa", hän huomauttaa.

Talouskasvusta nauttivaan Limaan on viime vuosina noussut meren antimia tarjoavia huippuravintoloita tiheämpään kuin viiden euron pitserioita Helsinkiin.

Kalakantojen vähenemisellä voi olla ennakoimattomia seurauksia. Vaarassa ovat etenkin isot petokalat, joiden kannoista on kadonnut jopa 90 prosenttia, kertoo Maailman luonnonsäätiön WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska. Suurten kalojen häviäminen muuttaa merten ekosysteemiä.

Teolliset pyyntimenetelmät ja varsinkin pohjatrooliverkot tuhoavat merenpohjaa ja koralleja. Meduusojen lisääntymistä on selitetty kalakantojen vähenemisellä.

Myös ilmaston lämpeneminen muuttaa tilannetta, kun eteläiset lajit siirtyvät pohjoisemmiksi. Siitä on näyttöä Itämerelläkin, jossa tulokaslaji hopearuutana on vallannut elintilaa.

Kalan kulutus tuskin vähenee lähivuosina, päinvastoin. Mikä siis neuvoksi?

Ovaskan mielestä eri kalalajeja pitäisi syödä nykyistä monipuolisemmin. Suomessa voitaisiin lisätä esimerkiksi särkikalojen syöntiä. Lisäksi kalan- ja turkiseläinten rehuksi päätyvää kalaa pitäisi käyttää enemmän ihmisten ruoaksi.

Perun hallituskin päätti taannoin ostaa anjovista kouluruoaksi, mutta kokeilusta luovuttiin, Tveterås kertoo.

"Oppilaat valittivat. Anjovis on aika voimakkaanmakuinen kala, joten sen syöminen joka päivä on kyseenalainen nautinto."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat