Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sademetsien tuhoaminen hidastui

Afrikan metsiä auttaa luoksepääsemättömyys, Amazonia puolestaan Brasilian asennemuutos

Ulkomaat
 
Finbarr O'Reilly Reuters
Hakkuut ja laittomat asutukset uhkaavat Maun sademetsää Keniassa. Mau on yksi Kenian tärkeimmistä sadealueista. Se on alkulähde lukuisille suurille joille.
Hakkuut ja laittomat asutukset uhkaavat Maun sademetsää Keniassa. Mau on yksi Kenian tärkeimmistä sadealueista. Se on alkulähde lukuisille suurille joille. Kuva: Finbarr O'Reilly Reuters

Tuoreen tutkimuksen mukaan Afrikan sademetsät hupenivat vuosina 2000–2010 vähemmän kuin 1990-luvulla. Gorillojen koti ei kuitenkaan ole turvassa: uusia uhkia ovat paikallinen väestönkasvu ja suurvaltojen kilpa Afrikan viljelymaista.

Niin ja niin monta jalkapallokentällistä minuutissa. Näin on totuttu laskemaan sitä tahtia, jolla maailman keuhkot surkastuvat. Hyviä uutisia ei ole juuri kuultu.

Artikkeliin liittyvät

Nyt näitä jalkapalloviheriön kokoisia länttejä sademetsää katoaa kuitenkin ainakin Afrikassa ja Amazonilla selvästi harvemmin kuin kymmenisen vuotta sitten. Jos Afrikassa kentällisiä meni ennen minuutissa yksi, nyt on päästy karkeasti laskien puoleen. Jos Amazonilla puhuttiin pahimpina aikoina jopa kuudesta, nyt saatetaan olla lähempänä yhtä tai kahta.

Viimeisin tutkimus sademetsien tilasta tuli julki heinäkuun lopulla Philosophical Transactions of the Royal Society B -julkaisussa. Kansainvälinen tutkimusryhmä toteaa siinä satelliittikuviin perustuen, että Afrikan sademetsiä katosi vuosina 2000–2010 vain puolet siitä määrästä, joka menetettiin 1990-luvulla.

Tutkimusta johtanut tutkija Philippe Mayaux jakaa varovaista kiitosta alueen hallituksille, jotka ovat perustaneet suojelualueita ja painostaneet metsäyhtiöitä.

"Vielä 1990-luvulla metsää ajateltiin Kongossa uusiutumattomana luonnonvarana, ikään kuin mineraalina. Nykyään metsäyhtiöt joutuvat tekemään kestävään kehitykseen perustuvat hakkuusuunnitelmat", selittää Euroopan komission rahoittamaa valvontahanketta vetävä Mayaux puhelimitse Italiasta.

Mayaux ei kuitenkaan halua antaa sitä kuvaa, että vaara olisi ohi. Gorillojen ja bonoboapinoiden kotimetsiä uhkaavat alueen räjähtävä väestönkasvu ja ulkovaltojen kilpa Afrikan maista. Amerikkalaiset, kiinalaiset ja intialaiset suuryritykset ostavat tai vuokraavat Afrikasta kiihtyvään tahtiin maata öljypalmu-, kumipuu- ja soijaviljelmiään varten – usein korruptoituneilta hallinnoilta, usein pilkkahintaan.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen sademetsävastaava Danielle Van Oijen on omin silmin nähnyt tämän käyvän toteen.

"Näemme, kuinka öljypalmupellot luikertelevat sademetsän laidoilta jatkuvasti syvemmälle", hän sanoo.

Kongossa ja Kamerunissa salahakkuita tutkinut Van Oijen suhtautuu ylipäänsä varauksella Mayaux'n ryhmän tutkimukseen. Hänen mukaansa samoista satelliittikuvista on vedetty myös toisenlaisia johtopäätöksiä.

Länsi-Afrikassa maan rohmuaminen kohdistuu etenkin rannikon valtioihin, kuten Gaboniin. Kongon demokraattisen tasavallan sisämaan metsät ovat paremmassa suojassa, koska niiden syvyyksistä on vaikea viedä mitään maailmalle. Maa on Länsi-Euroopan kokoinen, tieverkko surkea ja Kongojokikin ison osan vuodesta lähes mahdoton navigoida.

Kongon tropiikin suurin uhka onkin paikallinen väestö.

Pelkästään Kongon demokraattisen tasavallan väestön ennustetaan kasvavan nykyisestä 70 miljoonasta 150 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Mayaux muistuttaa, että Kongossa paikallinen väestö on metsälle monin verroin suurempi rasite kuin metsäteollisuus. Metsää hupenee kymmenien miljoonien ihmisten polttopuiksi ja pikkupeltojen tieltä.

Siinä missä padan alle kelpaa mikä tahansa puu, metsäteollisuus keskittyy Mayaux'n mukaan Kongossa pariin kolmeen puulajiin.

Kongon alueen laaja sademetsä on Afrikan ylivoimaisesti merkittävin. Maailman mitassa se jää kuitenkin toiseksi Etelä-Amerikan Amazonille. Siellä metsäkadon hidastumista on havaittu jo aiemmissa tutkimuksissa.

"Brasilia on tehnyt paljon työtä kehityksen kääntämiseksi", Mayaux kehuu.

Kun Amazonista katosi pahimpina vuosina noin 25 000 neliökilometriä metsää vuodessa, nyt on tultu alas 5 000 neliökilometrin vuositahtiin. Tuo luku tosin on kahden vuoden takaa. Aivan viime aikojen tiettyjä osavaltioita koskevat tutkimukset vihjaavat, että suunta voi olla taas kääntymässä huonompaan päin.

Parannus Amazonilla johtuu tutkijan mukaan Brasilian hallinnon terästäytymisestä. Salakaatamiseen puututaan tarkemmin kuin ennen, ja maankäytön suunnittelua on tarkennettu. Tuorein esimerkki on viime vuonna hyväksytty metsälaki, jonka vaatimat maatilojen rekisteröinnit ovat kuitenkin lähteneet liikkeelle hitaasti. Ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet lakia ylipäänsä riittämättömäksi.

"Vaikka sademetsäkadon hidastumisesta on merkkejä, se on silti vielä huimaavan nopeaa ja täysin kestämätöntä", Van Oijen toteaa.

Finbarr O'Reilly Reuters
Kongolaiset keräsivät polttopuuta tuhotulta metsäalueelta Virungan kansallispuistossa Kongossa.
Kongolaiset keräsivät polttopuuta tuhotulta metsäalueelta Virungan kansallispuistossa Kongossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat