Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italialaisastronautti oli lähellä hukkumista avaruudessa

Ulkomaat
 
Nasa / AFP
Italialainen astronautti Luca Parmitano kansainvälisellä avaruusasemalla heinäkuussa.
Italialainen astronautti Luca Parmitano kansainvälisellä avaruusasemalla heinäkuussa. Kuva: Nasa / AFP

Euroopan avaruusjärjestö Esan astronautti Luca Parmitano kertoo blogissaan avaruuskävelyllä heinäkuussa tapahtuneesta onnettomuudesta.

Italialainen Parmitano oli tekemässä korjaustöitä Maata kiertävän kansainvälisen ISS-avaruusaseman ulkopuolella 16. heinäkuuta, kun hän yllättäen huomasi kypäränsä sisällä vettä.

"Tunne vedestä niskassani yllättää minut – olen paikassa, jossa en haluaisi yllättyä", Parmitano kertaa tarinallisessa blogikirjoituksessaan.

Ensin hän uskoi hikoilevansa, mutta vesi tuntui liian kylmältä ollakseen hikeä.

Vettä tihkui koko ajan lisää kypärän sisään ja lopulta se nousi hänen nenäänsä asti.

"En voi edes olla varma, että hengitän seuraavan kerran ilmaa, enkä vettä", Parmitano jatkaa.

Parmitano kertoi ongelmistaan Nasalle ja pyrki siirtymään nopeasti takaisin avaruusasemalle. Pian hän ei kuitenkaan voinut nähdä kunnolla, sillä vesi peitti kypärän visiirin.

Parmitano suunnitteli jopa avaavansa kypäränsä varoventtiilin, jos vesi nousisi liian korkealle. Puvun avaaminen avaruudessa olisi kuitenkin ollut viimeinen epätoivoinen mahdollisuus pelastautua.

Parmitanon onnistui kuitenkin seurata aseman ilmalukolle johtavaa kaapelia. Päästessään turvaan ilmalukon sisälle hän ei voinut enää kuulla kunnolla radion kautta saamiaan ohjeita: vesi oli tukkinut hänen korvansa.

Lopulta vaarallisesta tilanteesta selvittiin vain säikähdyksellä eikä Parmitano saanut minkäänlaisia vammoja.

Avaruuskävelyä johtaneen Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan mukaan vesi ei ollut peräisin ainakaan avaruuspuvun juomavesisäiliöstä.

Puvun osia aiotaan tuoda Maahan kuljetusaluksen mukana. Nasan insinöörit aikovat selvittää, oliko vesi päässyt kypärään kenties avaruuspuvun jäähdytysjärjestelmästä.

"Avaruus on ankara, epävieraanvarainen alue ja me olemme tutkimusmatkailijoita, emme valloittajia. Insinöörien taidot ja meitä ympäröivä teknologia saavat vaikeat asiat näyttämään helpoilta ja ehkä unohdamme sen joskus. Parempi olla unohtamatta", Parmitano toteaa blogissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat