Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisketju Katalonian halki vaati itsenäisyyttä Espanjasta

Ulkomaat
 
Lluis Gene AFP
Katalonian itsenäisyyttä vaativa ihmisketju ohitti Sagrada Familia -katedraalin Barcelonassa keskiviikkona.
Katalonian itsenäisyyttä vaativa ihmisketju ohitti Sagrada Familia -katedraalin Barcelonassa keskiviikkona. Kuva: Lluis Gene AFP

Jopa yli miljoona katalonialaista osallistui 400 kilometriä pitkään mielenilmaisuun. Mallia oli otettu vuoden 1989 Baltian ihmisketjusta.

Jopa yli miljoona kansallismielistä katalonialaista tarttui toisiaan kädestä ja muodosti keskiviikkoiltana jättimäisen 400 kilometrin ihmisketjun Katalonian halki. Tavoitteena oli painostaa Katalonian kansallispäivänä Espanjan keskushallintoa kuuntelemaan kapinoivan alueen vaatimuksia omasta itsenäisestä valtiosta. Mallina oli Baltian maiden neuvostovaltaa vastustanut ihmisketju vuonna 1989.

Itsenäisyysaate on voimistunut vauraassa mutta ylivelkaantuneessa Kataloniassa talouskriisin ja julkisen talouden säästökuurin myötä. Katalonialaiset pitävät verovarojen hupenemista Madridiin epäoikeudenmukaisena. Velkarästiensä hoitamiseksi Katalonia joutui viime vuonna hakemaan Madridista miljardeja euroja hätäapua.

Itsenäistymistä vaativa laaja kansanliike haki keskiviikkona samanlaista kansainvälistä huomiota kuin Baltian ketju sai aikanaan. Tuolloin käsi kädessä seisoneet kaksi miljoonaa virolaista, latvialaista ja liettualaista muodostivat 600 kilometrin ihmisketjun.

"Emme vertaa Baltian silloista tilannetta omaan tilanteeseemme emmekä Espanjaa entiseen Neuvostoliittoon. Mutta tavoitteemme on sama: haluamme edetä demokraattisesti kohti itsenäistymistä", kertoi protestin järjestäjä Noemí Morral puhelimessa Barcelonasta. Hän kuuluu Katalonian kansalliskokous -järjestön johtokuntaan.

Katalonian pääministeri Artur Mas on luvannut kansanäänestystä Espanjasta erkanemisesta ensi vuonna tai viimeistään vuonna 2016. Espanjan hallitus on ilmoittanut estävänsä sen perustuslain vastaisena. Mas ja Espanjan pääministeri Mariano Rajoy aloittivat elokuussa neuvottelut kiistan ratkaisemiseksi.

"Vaadimme kansanäänestystä. Haluamme näyttää maailmalle Katalonian vapaudenkaipuun", Morral sanoi.

Riehakas ketju kiemurteli Pyreneiltä Välimeren rannikolle ja kohti Valenciaa. Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa ihmisjono kiersi historiallisia rakennuksia ja kulki jalkapalloseura FC Barcelonan kotistadionin poikki.

Rahoitusalalla työskentelevä Carles Vila, 41, oli perheineen hurauttanut tunnin ajomatkan kotoaan Barcelonasta osallistuakseen ketjuun L'Arboçin pikkukylässä Penedèsin viinialueella.

"Minulla on eri kieli ja perinteet kuin espanjalaisilla. Sotilasvallan aikana vanhempani eivät voineet käyttää äidinkieltään. Nyt tuntuu siltä, kuin palvelisin ja puolustaisin omaa maatani. Tämä on huuto demokratian puolesta", Vila kuvasi liikuttuneena puhelimessa.

Ihmisketjuprotestin ajankohdaksi oli valittu kello 17.14. Se viittasi vuoteen 1714, jolloin katalonialaiset kärsivät ratkaisevan tappion Espanjan kuninkaalle.

Mielipidekyselyjen mukaan katalonialaisista noin puolet kannattaa itsenäisyyttä.

Johanna Kippo
Madrid

Reuters
Noin kaksi miljoonaa ihmistä muodosti elokuussa 1989 ketjun Tallinnasta Riian kautta Vilnaan Baltian maiden itsenäisyyden puolesta. Kuvassa ihmisketjuun osallistuneita Virossa.
Noin kaksi miljoonaa ihmistä muodosti elokuussa 1989 ketjun Tallinnasta Riian kautta Vilnaan Baltian maiden itsenäisyyden puolesta. Kuvassa ihmisketjuun osallistuneita Virossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat