Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia hyväksyi ilmaisen kouluruoan nuorimmille – "Tämä on sosialismia"

Ulkomaat
 
Ulkomaantoimittaja avautuu maailmalla kokemastaan

Britanniassa koettiin viime viikolla sosialistinen minivallankumous. Varapääministeri Nick Clegg ilmoitti, että ensi syksystä alkaen valtion kouluja käyvät eskarilaiset, eka- ja tokaluokkalaiset eli 4–7-vuotiaat oppilaat saavat ilmaisen koululounaan.

Ei järin vallankumouksellista pohjoismaisen hyvinvointivaltion kasvattien näkökulmasta.

Se on kuitenkin suuri muutos maassa, jossa alle puolet koululaisista ei syö kunnon lounasta. Tähän halutaan nyt puuttua.

Samalla puututaan yhteiskunnan perusteisiin.

"Tämä on sosialismin muoto, valtio ruokkii kansaa", kommentoi liberaalin The Guardian -lehden sosiaalipolitiikan esimies Patrick Butler blogissaan.

Ilmaisen kouluruoan puolesta puhuu moni asia – myös brittihallituksen tilaama tuore tutkimus sekä pilottikokeilut.

Nykyisin alakoululaisista valtaosa nauttii omat eväät. Isommat voivat myös valita purtavansa lähialueen pikaruokaravintoloista tai koulujen kanttiineista.

Lämmin koululounas on vaihtoehdoista keskimäärin terveellisin. Vaikka koulujen lounaslistoilta löytyy usein pizzaa, hampurilaisia ja ranskalaisia, lasten eväsbokseista vain prosentti täyttää lounaspalveluiden aterioilta vaadittavat ravintoarvot. Osalla oppilaista eväät ovat yhä valkoista leipää, sipsejä, mehua ja ehkä jukurttia.

Lähes viidennes brittilapsista on liikalihavia jo 11-vuotiaina.

Lisäksi ilmaiset lounaat parantavat oppimistuloksia, pilottihankkeet selvittivät.

Kouluruokaa – ja ilmaisia lounaita – Britanniassa saa siis jo nyt. Ateriapalvelulta erikseen tilattava lounas maksaa keskimäärin 2,7 euroa.

Ilmaiseen lounaaseen oppilas on oikeutettu sillä pääperiaatteella, että kotitalouden vuositulo jää alle 19 200 euron.

Britannia on luokkayhteiskunta, ja kouluruoka on moniulotteinen luokkakysymys. Nyt ilmaislounas voi leimata oppilaan köyhäksi. Vain seitsemän kymmenestä ilmaiseen ateriaan oikeutetusta lapsesta ottaa sen.

Päätös sai silti melko laimean vastaanoton. Monet toki kiittivät ja toivoivat ilmaista ruokaa myös vanhemmille oppilaille.

Jotkut epäilivät sitä pisteiden kalasteluksi. Ilmaista ruokaa popsivat pikkupiltit ovat hyvä ase vuoden 2015 vaaleihin valmistautuvalta hallitukselta, joka tunnetaan rajuista menoleikkauksista.

Sitäkin arvosteltiin, että uudistus hyödyttää tarpeettomasti keskiluokkaa. Yläluokkaisia yksityiskoululaisia se ei koske. Pitäisi keskittyä vähäosaisiin.

Suomalaisten mielestä kouluruoka on niin mainio asia, että kehitysministeri Heidi Hautala on tarjoillut sitä keittäjäasussa aina YK:ta myöten.

Britit eivät ole yhtä vakuuttuneita. Koehankkeissa on huomattu, että kouluruoka ei edes ilmaisena kelpaa kaikille, kun eväsboksiin voi poimia suosikkeja. Eväitä ei olla kieltämässä.

Tanja Vasama HS
Lontoo
Ulkomaantoimittaja avautuu
maailmalla kokemastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat