Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Merenpinta nousemassa radikaalisti

Ilmastopaneeli kertoo hälyttäviä uutisia Grönlannin sulamisesta

Ulkomaat
 

Tukholma. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC varoittaa aiempaa vakavammista ilmastonmuutoksen seurauksista. Paneeli julkaisi perjantaina ensimmäisen osan viidennestä arviointiraportistaan. Raporttia on laatinut tuhansia tutkijoita eri puolilta maailmaa, ja sitä on kirjoitettu neljä vuotta.

Merkittävimmät havainnot koskevat jäätiköiden sulamista. Erityisesti Grönlannin jäämassa sulaa nopeasti. Vuosina 2001–2011 jäämassa pieneni vuosittain kuusi kertaa niin nopeasti kuin edellisellä kymmenen vuoden jaksolla. Samanlaisia havaintoja tehtiin myös antarktiksella, missä jää hupeni viisi kertaa nopeammin.

Vuonna 2100 merenpinta voi olla jopa vajaan metrin nykyistä tasoa ylempänä

Grönlannin ja Etelämantereen jääalueiden sulaminen vaikuttaa merkittävästi myös merenpinnan nousuun.

Yksi arvio merenpinnan noususta ulottuu vuoteen 2100. Silloin merenpinta voi raportin mukaan olla jopa vajaan metrin nykyistä tasoa ylempänä. IPCC on nostanut ennusteitaan merenpinnan tasosta merkittävästi aiemmasta.

Raportti pitää sisällään tuoreimmat havainnot ilmastonmuutoksen vaikutuksista meriin, jääalueisiin, ilmakehään sekä maanpintaan. Ensi vuonna julkaistavissa osioissa tutkijat keskittyvät puolestaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maapallon eri osissa sekä muutoksen hillitsemiseen ja sen torjuntaan.

Tuloksissa näkyy ihmisen jalanjälki. Vaikka ilmakehä on kaoottinen, muutoksia ei voi selittää ilman ihmisen toimintaa.

"Kun vertaillaan raportissa käsiteltyjä eri malleja, on hyvin selvää, että lämpenemisen ja muiden ilmastomuutoksen vaikutusten rajoittaminen edellyttävät suuria päästörajoituksia" sanoo professori Markku Rummukainen Lundin yliopistosta. Rummukainen osallistui raportin eri ilmastomallien toimivuutta arvioivan osion tekoon.

Perjantaina julkaistu 30-sivuinen tiivistelmä ilmastonmuutoksen tieteellisestä perustasta on tehty yhdessä ilmastotutkijoiden ja YK:n jäsenmaiden kanssa. Yli sata maata, mukaan lukien Suomen delegaatio, vietti tämän viikon Tukholmassa hieroen raportin yhteenvedon yksityiskohtia lause lauseelta.

Suomen valtuuskuntaan osallistui muiden muassa ylitarkastaja Pirkko Heikinheimo ympäristöministeriöstä.

Luin luvut monta kertaa, sillä oli vaikea uskoa niiden olevan totta.

"Raportti vahvistaa, että suuri, pitkän aikavälin muutos on tapahtumassa. Tuloksissa näkyy ihmisen jalanjälki. Vaikka ilmakehä on kaoottinen, muutoksia ei voi selittää ilman ihmisen toimintaa."

Raportissa ihmisen vaikutusta lämpenemiseen 1950-luvulta alkaen pidetään "äärimmäisen todennäköisenä", mikä on vahvin sananmuoto sitten paneelin perustamisen vuonna 1988.

Yksittäisistä tuloksista Heikinheimo kiinnitti huomionsa ennen kaikkea merenpinnan nousuun.

"Merenpinnan nousu tapahtuu suhteellisen hitaasti, mutta puolenkin metrin nousu voi pilata makean veden varastoja alavilla ranta-alueilla."

Hänen mukaansa raportin havainnot kertovat myös, että ilmastonmuutoksen suuntaa voi kääntää.

"Raportti on tietopaketti kotimaisille poliittisille päättäjille ja kansainvälisille ilmastoneuvottelijoille."

Jonathan Nackstrand / AFP
Aktivistit olivat pukeutuneet tutkijoiden takkeihin YK-rakennuksen luona Tukholmassa perjantaina.
Aktivistit olivat pukeutuneet tutkijoiden takkeihin YK-rakennuksen luona Tukholmassa perjantaina.

Raportin tulosten mukaan 2000-luvun loppu on vähintään 1,5 astetta lämpimämpi kuin vertailujakso 1850–1900. Todennäköisempää kuitenkin on, että ilmasto lämpenee yli kaksi astetta.

Myös alueiden luontaiset sääilmiöt vahvistuvat. Lämpöaaltoja tulee useammin ja ne kestävät pidempään, sateiset seudut muuttuvat kosteammiksi ja kuivat alueet kuivemmiksi.

Kokousta tarkkailijana seurannut ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen pitää uusia lukuja jäätiköiden sulamisesta yhtenä järkyttävimmistä havainnoista.

"Luin luvut monta kertaa, sillä oli vaikea uskoa niiden olevan totta. Raportti kertoo, että varsinkin Grönlanti on erittäin herkkä alue."

Korjaus kello 16.45: Kolmannesta kappaleesta korjattu Pohjoisnapa Etelämantereeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat