Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruumisrivit häiritsevät hiekkarannan rauhaa

Ulkomaat
 

"Se todella ansaitsee maailman parhaan hiekkarannan arvonimen. Kauniit näkymät, ranta on tarpeeksi suuri eikä siellä ole tungosta. Meri on kuin . . . En löydä tarpeeksi hyvää sanaa sitä kuvaamaan!"

Saarella viime kesäkuussa vieraillut Giorgio P. oli selvästi innostunut Lampedusan hiekkarannoista, eikä hän ole ainoa.

Matkailun verkkosivusto Trip Advisor valitsi tänä vuonna Lampedusan Isola dei Coniglin (Jänissaaren) idyllisen poukamarannan maailman parhaaksi hiekkarannaksi.

Harmi vain, että matkailijoiden rauhaa ovat viime aikoina häirinneet Afrikasta Eurooppaan pyrkivät pakolaiset. Lokakuussa kaksi pakolaisia kuljettanutta alusta upposi ja noin 400 pakolaista hukkui.

Kuvat hukkuneiden ruumisriveistä herättivät järkytystä eri puolilla Eurooppaa. Pikavauhtia EU lupasi Italialle apua merivalvontaan. Suomikin päätti lähettää alueelle lentokoneen. Se tekee ensimmäisen valvontalentonsa tänään.

Mutta mitä merivalvojat Välimerellä oikein tekevät: pysäyttävät pakolaisveneet vai auttavat ne turvallisesti Eurooppaan? Siitä on vaikea saada täyttä selkoa.

Euroopan suhtautuminen pakolaisiin on täynnä samanlaisia hämmentäviä ristiriitoja. Kuvaava esimerkki siitä oli, kun Italia myönsi Lampedusan turmassa kuolleille valtiolliset hautajaiset ja maan kunniakansalaisuuden, mutta aloitti samaan aikaan rikostutkinnan laittomasta rajanylityksestä hengissä selvinneitä vastaan.

Välimerellä on parinkymmenen viime vuoden aikana hukkunut arviolta 20 000–25 000 ihmistä, jotka olivat laittomasti matkalla Eurooppaan.

Nämä ihmiset olisi voitu pelastaa. Tavallinen ruotsinlaiva olisi kuljettanut heidät turvallisesti perille kymmenellä reissulla.

Eurooppaan haluaville ei kuitenkaan haluta järjestää helppoa ja turvallista matkaa, koska silloin tulijoita olisi vielä paljon enemmän.

Jos matka on tarpeeksi hankala ja vaarallinen, salakuljettajat vaativat niin suuret palkkiot, ettei useimmilla ole matkaan varaa. Tämä pitää pakolaisvirran Eurooppaan siedettävänä.

Eurooppalaiset säätelevät pakolaisvirtaa kuolemanvaaran avulla, vaikka sitä ei toki kukaan myönnä.

Lampedusan turman jälkeen Euroopassa kuultiin paljon suuria sanoja.

"Euroopan unioni ei voi hyväksyä sitä, että tuhannet kuolevat sen rajoille. Lampedusan ja Italian haasteet ovat Euroopan haasteita", julisti EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

"Se on häpeällistä", sanoi Lampedusalle matkustanut paavi Franciscus.

"Se on yhteinen haasteemme", muistutti pääministeri Jyrki Katainen.

Huolen aitoutta päästiin testaamaan lokakuun lopulla, kun EU-maiden johtajat kokoontuivat huippukokoukseen Brysseliin. Kokouksessa piti sopia siitä, voisiko Euroopan pakolaisongelman taakkaa jakaa jäsenmaiden kesken nykyistä tasaisemmin.

Vuonna 2003 solmitun Dublinin sopimuksen mukaan pakolaisista vastaa aina se maa, johon he ensiksi saapuvat. Siksi Etelä-Euroopan maat ovat kantaneet suurimman vastuun Afrikan venepakolaisista.

Tarvinneeko edes kertoa, miten asiassa kävi? Mitään ei sovittu vaan asia päätettiin siirtää työryhmään.

Saksalainen filosofi Hannah Arendt esitteli 1960-luvun alussa termin "pahan arkipäiväisyys". Pahojen tekojen takana ei Arendtin mukaan ole useinkaan mitään suurta ja erikoislaatuista pahuutta vaan ihan arkista ajattelemattomuutta ja moraalista välinpitämättömyyttä. Juuri siitä taitaa olla kysymys Välimerellä.

Maailman pakolaiskriisi on niin suuri ja sekava vyyhti, ettei sen ajattelusta tule kuin pää kipeäksi. Siksi on mukavampaa ajatella jotain muuta.

Tiesittekö, että lampedusalaisella viiden tähden hotellilla La Rosa dei Venti Clubilla on nyt erinomaisen edullisia tarjouksia?

"Unelmoitko unohtumattomasta lomasta Lampedusalla? Silloin on aika tehdä unelmistasi totta: La Rosa dei Venti Club tarjoaa sinulle täydellisen majoituksen. Löydä pieni saari Välimeren sydämessä, jalokivi Afrikan ja Italian välissä."

Saska Saarikoski saska.saarikoski@hs.fi
Twitter: SaskaSaarikoski
Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat