Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saunatehtailija valvoi taifuuniyön

Ulkomaat
 

Suomalaisen Sawon saunatehdas Filippiinien Cebussa välttyi pahimmalta taifuunilta vain täpärästi. Omistaja seurasi myrskyn etenemistä satelliittikuvista läpi yön.

Oli lähellä, ettei Filippiineihin perjantaina iskeytynyt Haiyan-taifuuni olisi pyyhkäissyt mukanaan myös suomalaista saunatehdasta.

"Torstain ja perjantain välisenä yönä en nukkunut lainkaan. Seurasin vain myrskyn keskuksen etenemistä satelliittikuvista", kertoo Sawon saunatehtaan perustaja Veikko-Matti Kallioniemi puhelimitse Espanjan Fuengirolasta.

Kallioniemi lensi Filippiineiltä Espanjaan juuri ennen hirmumyrskyä.

Sawon kaksi tehdasta sijaitsevat Cebun kaupungissa KeskiFilippiineillä, jossa ne työllistävät 300 paikallista työntekijää ja muutaman suomalaisen. Tehtailta viedään saunoja yli 80 maahan. Kallioniemi löysi paikan alun perin sukellusturistina.

Taifuunin keskus ohitti kaupungin noin sadan kilometrin päästä.

"Kyllä me olemme hirvittävän huojentuneita. Likeltä piti, niin kuin sanotaan."

Nopeasti liikkuneen myrskyn silmä näkyi Kallioniemen mukaan ajantasaisilla sääkartoilla poikkeuksellisen selväpiirteisenä pilvettömänä aukkona. Filippiineillä asuville trooppiset hirmumyrskyt ovat tuttuja. Tänä vuonna saarivaltion yli on pyyhkinyt 24 taifuunia.

Tehdas lopetti työt torstaina jo varhain, jotta työntekijät pääsivät valmistelemaan kotejaan taifuunia varten.

"Silloin kun taifuuni iskee, on syytä pysytellä sisällä ja teipata ikkunat kunnolla", Kallioniemi neuvoo.

Ulkona vaarana ovat lentelevät esineet. "Siellä lentää ilmastointilaitteita ja liikennekylttejä. Jos sellainen tulee naamaan 150 kilometriä tunnissa, siihen kuolee", Kallioniemi sanoo.

Kallioniemen tietojen mukaan Sawon työntekijöitä ei luultavasti loukkaantunut myrskyssä. Hän lentää tänään sunnuntaina takaisin paikan päälle. "Vaikka meillä kävi tuuri, kyllä tuhot muualla Cebussa ovat pahat."

Sawon suomalaisista kevytbetonielementeistä rakennettu kiuastehdas on suunniteltu kestämään tuulta, jonka nopeus on 250 kilometriä tunnissa.

Perjantaisessa supertaifuunissa tuulet syöksyivät kuitenkin Filippiinien yli paikoin jopa 300 kilometrin tuntinopeudella.

"Emme me silloin rakentaessa ajatelleet, että sellaisia tuulia voisi tulla", Kallioniemi toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat