Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taifuunin tuhot paljastuvat

Filippiineille iskeytyneen hirmumyrsky Haiyanin arvioidaan aiheuttaneen ainakin 1 200 kuolonuhria

Ulkomaat
 
Romeo Ranoco Reuters
Keski-Filippiineillä sijaitsevan Taclobanin kaupungin asukkaat tutkivat lauantaina Haiyan-taifuunin jättämiä tuhoja.
Keski-Filippiineillä sijaitsevan Taclobanin kaupungin asukkaat tutkivat lauantaina Haiyan-taifuunin jättämiä tuhoja. Kuva: Romeo Ranoco Reuters

Satojen tuhansien ihmisten kodit Keski-Filippiineillä ovat maan tasalla. Suomalaisuhreista ei ole tietoa, mutta muutama suomalainen oli lauantaina vielä tavoittamattomissa. Seuraavaksi myrsky suuntaa Vietnamiin.

Ainakin 1 200 kuollutta, satojen tuhansien ihmisten kodit ja elinkeinot sirpaleina, edessä vuosia kestävä jälleenrakennus.

Artikkeliin liittyvät

Filippiineille iskeytyneen supertaifuunin Haiyanin jälkeensä jättämät tuhot alkoivat paljastua lauantaina.

Ankarimmin kärsivät Kaakkois-Aasian väekkään saarivaltion keskiosien asukkaat. Voimakkain koskaan mitattu maalle noussut hirmumyrsky pyyhki suoraan heidän kotiensa yli. Tuulet puhalsivat paikoin yli 300 kilometrin tuntinopeudella ja monimetriset myrskyaallot kiipesivät pitkälle sisämaahan.

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijän Johanna Klingen saamien tietojen mukaan esimerkiksi Panayn saarella valtaosa kodeista on nyt maan tasalla. Panaylla asuu lähes neljä miljoonaa ihmistä.

"Ihan kunnon tiilitalotkin olivat sortuneet", Klinge kertoi puhelimitse HS:lle Filippiinien pääkaupungista Manilasta.

Vakavimmat vauriot kärsi kuitenkin Leyten saari ja siellä sijaitseva 200 000 asukkaan kaupunki Tacloban.

"Taclobanissa on kollegojen mukaan paljon kuolleita. Aaltojen tuomaa vettä on kaduilla yhä polveen asti", Klinge kertoi.

Filippiinien Punainen Risti arvioi myrskyn vaatineen ainakin 1 200 kuolonuhria, uutistoimisto AFP kertoi. Klingen mukaan ihmisiä on kuollut rakennusten ja puiden alle sekä hukkumalla.

Myös sähköiskuihin kuoli ihmisiä, vaikka viranomaiset yleensä katkaisevat sähköt myrskyalueilta ennen taifuuneja.

"Kaatuvat sähkötolpat ja tulvavesi ovat paha yhdistelmä."

Loukkaantuneita on moninkertainen määrä. Ilmassa oli lentänyt tyypillisen rojun lisäksi myös lasinsirpaleita.

On hyvin mahdollista, että Filippiinien hirmumyrskyn uhriluku yhä nousee. Puhelinyhteydet pahimmille myrskyalueille olivat lauantaina vielä poikki. Kännykkäverkon tukiasematkaan eivät toimi ilman sähköä. Lisäksi syrjäseutuja on vielä tutkimatta.

Manilassa heijastintehdasta johtava Mikael Avellan kertoi HS:lle puhelimitse, että hänen työntekijöistään moni on turhaan yrittänyt tavoittaa Taclobanin alueella asuvia sukulaisiaan.

"Vaisua henkilökuntaa oli tänään, kun omaisiin ei saanut mitään yhteyttä", Avellan kertoi.

Huonot yhteydet vaikeuttivat myös Filippiineillä olevien suomalaisten tilannetta selvittävän Suomen ulkoministeriön työtä. Lauantai-iltana oli yhä muutamia suomalaisia, joiden ministeriö tiesi olevan alueella, mutta joita ei ollut tavoitettu.

Myrsky iskeytyi Filippiineille perjantaina 600 kilometriä leveänä rintamana. Klinge arvioi, että pahinta tuhoa se teki noin 150 kilometriä leveällä kaistaleella.

Klingen mukaan myrskyn suuri etenemisnopeus saattoi olla joillekin ihmisille myös pelastus. Paikalliset sademäärät jäivät pieniksi.

"Ei nähty sellaisia tulvia ja maanvyörymiä, jotka ovat Filippiinien taifuuneissa yleisiä."

Klingen mukaan Leyten lentokenttää ja tieyhteyksiä Taclobaniin oltiin lauantaina saamassa auki.

"Sunnuntaina sinne lähtee lentokoneellinen raivaajia, ruokaa, lääkkeitä, generaattoreita, telttoja ja vedenpuhdistuslaitteita", Klinge luetteli.

Välittömän hädän lievittämisen jälkeen myrskytuhoalueen asukkaita odottaa pitkäaikainen avuntarve. Taifuuni vei mennessään myös ihmisten elinkeinoja – riisi- ja kookosviljelmiä, yrityksiä, kalastusaluksia.

Esimerkiksi viljelmien elvyttäminen voi viedä vuosia. Samalla jostain olisi löydettävä rahaa uuteen kotiin.

"Iso määrä ihmisiä joutuu muuttamaan muualle, sukulaisten nurkkiin", Klinge ennustaa.

Seuraavaksi Haiyanin joutuu kohtaamaan Vietnam. Ilmatieteen laitoksen meteorologin Niko Tollmanin mukaan lauantai-iltana näytti siltä, että myrsky rantautuu Vietnamin pohjoiselle rannikolle maanantaiyönä Suomen aikaa.

Silloin se on kuitenkin Tollmanin mukaan heikentynyt hirmumyrskyluokkaan yksi tai kaksi. Filippiinien kohdalla myrsky oli korkeinta luokkaa viisi.

Alinkin luokka tarkoittaa silti yli 30 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta ja rajuja sateita. Tollman kehotti Vietnamissa lomailevia seuraamaan tiedotusvälineitä ja paikallisten viranomaisten ohjeita.

Romeo Ranoco Reuters
Perjantain hirmumyrskyssä kuollutta kannettiin Taclobanin kaupungissa Filippiineillä lauantaina.
Perjantain hirmumyrskyssä kuollutta kannettiin Taclobanin kaupungissa Filippiineillä lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat