Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meren lämpeneminen voimistaa taifuuneja

Ulkomaat
 

Taifuunit syntyvät, kun merivesi on riittävän lämmintä ja tuulet sopivia. Merivedet ovat lämpenemässä, kun ilmasto lämpenee.

Kun YK:n ilmastopaneelin puheenjohtaja Rajendra Pachauri kävi syyskuussa Suomessa, hän kehotti varautumaan lisääntyviin luonnonkatastrofeihin.

Pachauri vältti sanomasta, että tämän hetken myrskyt tai tulvat johtuisivat juuri ilmaston lämpenemisestä. Ne voivat kuitenkin olla esimerkkejä tulevasta. Niin myös Filippiineille iskenyt supertaifuuni Haiyan.

Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) tuoreessa raportissa on maininta, että kun ilmasto nykyisen tietämyksen mukaan lämpenee, voimakkaimmat myrskyt hurjistuvat. Myrskyjen lisääntymisestä ei ole näyttöä.

Selitys voi olla merten pintakerrosten lämpeneminen.

Jo nyt on IPCC:n mukaan "käytännössä varmaa", että merten pintakerrokset 700 metrin syvyyteen ovat lämmenneet vuosina 1971–2010. Lause on esimerkiksi IPCC:n tieteellisen raportin yhteenvedossa. Myös hellejaksot ovat lisääntymässä, tiivistää johtaja Mikko Alestalo Ilmatieteen laitokselta.

Haiyanin kaltaisia myrskyjä syntyy, kun valtameren pinta lämpenee vähintään 26–27 asteeseen. Se on Alestalon mukaan tiedetty "jo ennen tietokoneaikaa", kun merenkulkijat mittasivat pintavesiä.

"Filippiinien itäpuolella merivesi on ollut 30-asteista jo pidempään", Alestalo muistuttaa. Eikä se ole ollut vuosikausiin noin lämmintä.

Meriveden lämpeneminen Tyynenmeren länsiosissa selittyy muullakin kuin ilmastonmuutoksella. Niin sanottu La Niña -sääilmiö lämmittää läntiset pintavedet toistuvasti.

Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Lea Saukkonen tarkentaa, että merenpinnan lämpenemiseen tarvitaan riittävän pitkä tyyni jakso.

Veden lämmettyä supermyrskyn syntymiseen taas tarvitaan sopivat tuulet.

Ylemmissä ilmakerroksissa ei saa olla liian kovia tuulia. Muuten taifuuninpoikanen hajoaa. Vasta sopivissa oloissa ukkoset alkavat jättimäiseen piirileikkiin.

Haiyanin mitattiin puhaltaneen puuskissa yli 105 metriä sekunnissa eli 378 kilometriä tunnissa. "En ole koskaan aikaisemmin kuullut noin kovista tuulista", Alestalo sanoo.

Haiyanin tuulten keskinopeus merellä kolme tuntia ennen Filippiineille saapumista oli 87 metriä sekunnissa eli yli 313 kilometriä tunnissa.

Tornadoissa Yhdysvalloissa tuuli voi puhaltaa kovempaakin, jopa yli 480 kilometriä tunnissa. Tornadoissa supertuulet ovat kuitenkin hyvin paikallisia, koska myrskypyörteen läpimitta on 100–1 000 metriä.

Taifuunit, kuten hurrikaanitkin, ovat sen sijaan valtavia. Ylittäessään Filippiinejä Haiyan oli halkaisijaltaan satelliittikuvista arvioituna 1 000–1 500 kilometriä.

Haiyanin hurjimman puuskan nopeutta on vaikea verrata mihinkään arkimaailmassa.

Edes F1-kisoissa autot harvoin kulkevat tällaista vauhtia. Saksalaisen Autorevue-lehden mukaan ennätys on brasilialaisen Antonio Pizzonian Monzan pääsuoralla vuonna 2004 ajama 369,9 kilometriä tunnissa.

Formuloiden vauhtia puhaltavat tuulet nostattavat koko merenpintaa. Kyse ei siis ole yksittäisestä hyökyaallosta. Haiyan nosti matalapaineen kanssa merenpintaa jopa viisi metriä.

Lämpenemisen aiheuttama merenpinnan nousu on voinut pahentaa myrskyn aiheuttamaa nousua, arvio tiedelehti The New Scientist tiistaina. Satelliittitiedot vuosilta 1992–2013 näyttävät Filippiinien olevan erityisen hankalassa paikassa merenpinnan noustessa. Saukkonen arvioi, että valtaosa Filippiinien uhreista saattoi hukkua.

Reuters
Supertaifuuni peittää satelliittikuvassa koko Filippiinit. Vasemmalla kuvassa Kiinan itärannikko, oikealla ylhäällä Japani.
Supertaifuuni peittää satelliittikuvassa koko Filippiinit. Vasemmalla kuvassa Kiinan itärannikko, oikealla ylhäällä Japani.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat