Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Carlsen painosti šakkimestari Anandin nurin

Ulkomaat
 

Nuori haastaja johtaa šakin MM-ottelua puolivälissä 4–2.

Maailmanmestari Viswanathan Anand taipui šakin MM-ottelun viidennessä ja kuudennessa pelissä Intian Chennaissa.

Norjalainen haastaja Magnus Carlsen voitti intialaisen Anandin perjantaina ja lauantaina. Kuuden pelin jälkeen Carlsen johtaa 4–2. Ottelussa pelataan 12 peliä. Carlsen tarvitsee voittoon enää 2,5 pistettä. Tasapelistä saa puoli pistettä ja voitosta yhden. Ottelu jatkuu maanantaina.

Anand tunnettiin 1990-luvulla siitä, että hän pelasi hyvin nopeasti. Nyt Anand näytti hitaalta Carlsenin painostuksessa.

"Carlsen on hyvin vahva pelitilanteissa. Ehkä hänen ainoa heikkoutensa ovat avaukset", sanoo šakin asiantuntija Eero Raaste, arvonimeltään kansainvälinen mestari.

Selityksenä šakista vähemmän tietäville: avauspeli kestää viiteentoista siirtoon, jota seuraa keskipeli siirtoon neljäänkymmentä asti. Siitä alkaa loppupeli.

Carlsenin pelityyli on Raasteen mukaan "universaali", ja hän on pirullinen taktikko. Hän on vahvimmillaan loppupelissä, kun laudalla on enää pari nappulaa. "Häntä on hyvin vaikea voittaa, mutta hän onnistuu joskus häviämään itse".

MM-ottelua voi seurata verkossa. Kaksi kommentaattoria pohtii, mitä nappulaa pelaajan kannattaisi siirtää. Studiossa on muun muassa unkarilainen suurmestari Susan Polgár.

Pelaajalla on kaksi tuntia aikaa tehdä neljäkymmentä siirtoa, sitten tunti seuraaviin kahteenkymmeneen siirtoon. Loppuihin siirtoihin on aikaa vartti, mutta 61. siirrosta lähtien saa joka siirrosta kolmekymmentä sekuntia lisäaikaa. Lauantaina kumpikin teki 67 siirtoa.

Šakissa on perusasioita, jotka on hyvä tietää. Laudan keskiosa pitää ottaa haltuun.

Vahvinta eli kuningatarta ei pidä siirtää liian varhain, koska ilman tukea se voi joutua perääntymään. Se on hidastelua, šakki on aloitteen ottamista. Torni on tukeva ja hallitsee pysty- ja vaakarivejä. Seitsemännellä rivillä sen sanotaan hallitsevan peliä.

Ratsu on tehoton reunassa. Se etenee kolme askelta, joista yhden sivulle, ja yllättää muut nappulat selän takaa. Vinoon hyökkääviä sotilaita ei pidä jättää yksin tai peräkkäin, koska vierekkäisillä riveillä ne suojaavat toisiaan. Laudan yli päästyään ne nousevat vaikka kuningattariksi.

 

Šakin MM-ottelu osoitteessa:
http://chennai2013.fide.com/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat