Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsinerosta tuli vuosikymmenen šakkitapaus

Šakin MM-ottelu Intiassa on kerännyt huomiota eniten vuosikymmeniin

Ulkomaat
 
BABU / REUTERS
Norjan Magnus Carlsen (kuvassa) pelasi Intian Vishwanathan Anandia vastaan perjantaina.
Norjan Magnus Carlsen (kuvassa) pelasi Intian Vishwanathan Anandia vastaan perjantaina. Kuva: BABU / REUTERS

Norjalainen ihmelapsi haastoi intialaisen šakin maailmanmestarin. Väki villiintyi, ainakin Norjassa ja Intiassa.

"Huikeaa! Kerrassaan suurenmoista!"

Artikkeliin liittyvät

Keski-ikäinen mies on liikuttanut pientä nappulaa, ja selostajat ovat pudota tuoliltaan.

Katsomo kohahtaisi, jos voisi. 300 hengen katsomossa on hiljaista kuin haudassa. Kahden maailman parhaan šakinpelaajan kuusituntinen ottelu Intian Chennaissa vaatii täydellistä hiljaisuutta.

On menossa eniten huomiota kerännyt šakkiottelu kenties vuosikymmeniin.

Norjalainen entinen lapsinero Magnus Carlsen on haastanut hallitsevan maailmanmestarin Viswanathan Anandin tämän kotikentällä Intian Chennaissa.

Innokkaimmat ovat jo verranneet Anandin, 43, ja Carlsenin, 22, ottelua šakin kuuluisimpaan kaksinkamppailuun.

Vuonna 1972 Yhdysvaltain Bobby Fischer ja Neuvostoliiton Boris Spasski kohtasivat kylmän sodan hyytävimmällä hetkellä Islannin Reykjavikissa, puolivälissä kommunistista ja kapitalistista maailmaa. Kapitalismi, tai ainakin Fischer, voitti.

Aivan niin paljon ei ole nyt pelissä. Kohtaamista voi silti hyvällä syyllä kutsua tähänastisen vuosisadan otteluksi. Jo valmiiksi Carlsenia rakastavat norjalaiset ostivat šakkilaudat loppuun, kertoi uutistoimisto TT.

Intiassa ottelun Twitter-tägistä #AnandCarlsen on pelipäivinä tullut koko maan suosituin.

Carlsen on 22-vuotiaana jo toki oikeustoimikelpoinen mies, mutta hän on ollut šakkimaailman puheenaihe jo vuosikymmenen ajan. Carlsen saavutti suurmestarin arvon 13-vuotiaana vuonna 2004, siihen asti kaikkien aikojen nuorimpana.

Nyt hän on maailmanlistan ylivoimainen ykkönen ja niin suuri supertähti kuin nukkavierujen villapaitamiesten äärimmäisen hidastempoisessa lajissa voi olla.

Jo kolme vuotta sitten Carlsen poseerasi oman farkkumallistonsa mannekiinina.

Keväällä viikkolehti Time listasi Carlsenin – ei siis hallitsevaa maailmanmestaria Anandia – maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

Norjassa Carlsen on voittanut lähes kaikki mahdolliset urheilupalkinnot ja tunnustukset.

Intia on asukaslukuunsa nähden urheilun kääpiövaltio, jossa lähinnä kriketti saa aikaan urheiluhuumaa. Siksi Anandin kutsuminen kansallissankariksi ei ole lainkaan liioittelua.

Kun Intian pääministeri Manmohan Singh tapasi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vuonna 2010, urheilutähdistä vain Anand oli kutsuttu juhlaillalliselle.

Huippuvaikean pelin mestari sopii erinomaisesti keulakuvaksi nousevalle talousmahdille, joka mielellään esiintyy huippukoulutettujen insinöörien maana.

"Šakin Harry Potter" Carlsen on ennakkosuosikki, mutta "Madrasin tiikeri" Anand on ollut murskaavan vahva kahden pelaajan pitkissä otteluissa.

Kuten šakissa usein, asetelma on huikeasti mutkikkaampi kuin aluksi näyttää.

Carlsen teki keväällä kaikkensa saadakseen puolet ottelusta pelattavaksi Norjassa.

Anandin kotiosavaltion Tamil Nadun pääministeri Jayalalithaa Jayaram lupasi ottelulle neljän miljoonan dollarin budjetin.

Niinpä Anand pelaa nyt kotikaupungissaan – ja Jayalalithaan kasvokuvat säteilevät pelipaikan julisteista tv-kameroiden ja Youtuben kautta ympäri maailmaa.

Carlsenin vahvuusluku on jopa korkeampi kuin valmentajallaan Garri Kasparovilla, jota pidetään kaikkien aikojen vahvimpana pelaajana.

Kasparov oli 1980-luvulla aikansa Carlsen, nuori, karismaattinen ja nerokas. Hän kuitenkin riitaantui MM-ottelut järjestäneen šakkiliiton kanssa 1990-luvulla ja järjesti omat ottelunsa. Kukaan ei 15 vuoteen tiennyt, kuka oli todella maailman paras pelaaja.

Kasparovin varjo väistyi vasta 2005, kun hän keskittyi kaatamaan Kremlin kuningasta Vladimir Putinia ja lopetti peliuransa. Liittojen riita saatiin viimein sovittua, ja ensimmäinen kiistaton MM-ottelu 1990-luvun jälkeen järjestettiin 2007. Sen voittaja Anand on puolustanut titteliään jo kolmesti.

Kasparov on Venäjän opposition kuuluisimpia hahmoja, mutta nyt näyttää siltä, että Putin on pelannut Kasparovin laudan reunalle. Jo aiemmin tänä vuonna Sveitsiin paennut Kasparov ilmoitti toissa viikolla hakevansa Latvian kansalaisuutta.

Salaa moni toivoo, että Kasparov palaisi vielä laudan ääreen. Oppipoika Carlsenin ja oppi-isä Kasparovin kaksinkamppailu olisi todellinen vuosisadan ottelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat