Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvan imetyksestä saa Britanniassa nyt rahapalkinnon

Pohjois-Englannissa tutkitaan, saavatko lahjakortit köyhien alueiden äidit imettämään

Ulkomaat
 
Conor O'Leary
Lisa Pottinger suhtautuu imetysrahaan ristiriitaisesti. "Miten käy äitien, jotka eivät pysty imettämään, vaikka haluaisivat", hän kysyy. Sylissä viisikuinen tytär La'neiyl ja vieressä yksivuotias poika Raekwon.
Lisa Pottinger suhtautuu imetysrahaan ristiriitaisesti. "Miten käy äitien, jotka eivät pysty imettämään, vaikka haluaisivat", hän kysyy. Sylissä viisikuinen tytär La'neiyl ja vieressä yksivuotias poika Raekwon. Kuva: Conor O'Leary

Pilottihanke jakaa mielipiteitä taaperokerhossa Lontoossa. "Naisille ei oikeastaan pitäisi maksaa oman lapsensa syöttämisestä."

Pitäisikö oman lapsen imettämisestä maksaa äidille?

"Tämä on vaikea juttu", sanoo lontoolainen Lisa Pottinger.

"Ajatus on hyvä. Se voi rohkaista useampia äitejä imettämään. Toisaalta se ei ole reilua. Miten käy äitien, jotka eivät pysty imettämään, vaikka haluaisivat?"

Neljän lapsen äiti Pottinger kuuluu itse tähän ryhmään. Viisivuotias esikoispoika hyljeksi rintaa heti sairaalassa, eikä saanut rintamaitoa lainkaan. Nuorinta lastaan, viisikuista La'neiyl -tytärtään, Pottinger imetti kaksikuiseksi pullomaidon ohessa.

"Olisin halunnut imettää kaikkia, mutta maito ei vain riittänyt. Siinä ei olisi mikään rahallinen houkutin auttanut", Pottinger harmittelee etelälontoolaisessa aamupäiväkerhossa, jossa hänen lapsensa leikkivät.

Britanniassa todella palkitaan imettäviä äitejä nyt rahallisesti. Viime viikolla käynnistyi kokeilu, jossa 130 tuoreelle äidille tarjotaan kauppoihin lahjakortteja vastineeksi imetyksestä.

Ensi vaiheessa mukana on kahden pohjoisenglantilaisen kaupungin köyhiä alueita. Äidit voivat saada yhteensä 200 puntaa (noin 240 euroa) käytettäväksi ruokakauppoihin ja tavarataloihin, jos imetys jatkuu kuuteen kuukauteen saakka. Vauvan kuuden ensimmäisen elinviikon imetyksestä saa 120 puntaa.

Lahjakortin saamiseksi äitien täytyy vahvistaa imetys kätilöille tai muille terveydenhuollon asiantuntijoille. Todentaminen perustuu kuitenkin luottamukseen, imetystä ei testata.

Britannian imetysluvut ovat Euroopan alhaisimpia. Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa vauvojen täysimettämistä puolivuotiaiksi. Tavoite toteutuu Britanniassa alle prosentilla.

Lahjakorttikokeilun alueilla vain joka neljäs kuusiviikkoinen saa rintamaitoa. Koehanketta vetävien tutkijoiden mukaan osassa maata imettämisestä saa häpeäleiman, jopa kotona. Erityisesti ongelma koskee nuoria, valkoisia äitejä köyhillä alueilla, mutta kokeiluun pääsee mukaan kuka tahansa alueen asukas. Vaurailla alueilla asuvat imettävät neljä kertaa todennäköisemmin.

Imetys julkisilla paikoilla on Britanniassa harvinaisempaa kuin Suomessa. Imettäviin naisiin luodaan usein pitkiä katseita, sanoo nuorena äidiksi tullut Lisa Powers. Hän on imettänyt kaikkia lapsiaan, muttei koskaan julkisilla paikoilla. Lapsista vanhin on 19 ja nuorin vuoden.

"Imettämiseen ei kannusteta. Siihen pitäisi ehdottomasti rohkaista enemmän. Moni tuttu äiti tuntee tekevänsä jotain väärin, kun imettää", Powers sanoo kuopus sylissään.

Hän suhtautuu rahalliseen palkitsemiseen ristiriitaisesti. "Kupongit ovat hyvä ajatus, jos niillä saadaan useampi äiti imettämään. Toisaalta minusta naisille ei oikeastaan pitäisi maksaa oman lapsensa syöttämisestä."

Rinnan kytkemistä rahaan on arvostellut esimerkiksi kätilöjärjestö. Etelä-Lontoossa Croydonin alueen taaperokerhossa hanke saa usealta äideiltä kuitenkin kiitosta, rahalle kun sanotaan olevan käyttöä.

"Ei se ole lahjontaa, koska se menee hyvään", sanoo omaa lastaan vuoden ikäiseksi imettänyt Aisha Siddiqa.

Nikolett Vadasz epäilee silti, että jotkut ottavat vain rahan eivätkä silti imetä. "Monet naiset eivät ajattele vauvaa vaan miestä ja rintoja."

Jos pilottihanke innostaa äitejä imetykseen, tutkimus laajentuu ensi vuonna koko Englantiin.

Tanja Vasama HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat