Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uruguaysta tuli huumepolitiikan koelaboratorio

Maailma seuraa, millaisia vaikutuksia kannabiksen laillistamisella on Uruguayssa

Ulkomaat
 
Andres Stapff Reuters
Marihuanaa polttelevia ihmisiä marssi kongressin edustalle tukemaan kannabiksen laillistavaa lakia Urugauayn pääkaupungissa Montevideossa tiistaina.
Marihuanaa polttelevia ihmisiä marssi kongressin edustalle tukemaan kannabiksen laillistavaa lakia Urugauayn pääkaupungissa Montevideossa tiistaina. Kuva: Andres Stapff Reuters

Uruguaysta tuli tiistaina maailman ensimmäinen valtio, joka laillistaa kannabiksen koko tuotantoketjun viljelystä kaupan kautta käyttöön.

Nyt maailma seuraa, miten pienen eteläamerikkalaisen valtion huumekokeilun käy.

Fakta

Kannabiksen vaikutukset vaihtelevat

 Kannabis on maailman yleisimmin käytetty huume.

 Cannabis sativa -hamppukasvista voidaan valmistaa hasista, marihuanaa tai hasisöljyä. Kannabista voidaan polttaa tai lisätä ruokaan.

 Vaikutukset vaihtelevat suuresti käyttäjien välillä. Yleisiä vaikutuksia ovat puheliaisuus, iloisuus, estojen katoaminen ja voimakas näläntunne.

 Käyttäjästä saattaa tulla myös hiljainen, vetäytyvä ja unelias. Myös muun muassa paniikkitilat, pahoinvointi ja lyhytmuistin heikentyminen ovat mahdollisia.

 Kannabis saattaa aiheuttaa riippuvuutta.

 

Lähde: Päihdelinkki

Jos kannabiksen laillistaminen kitkee huumerikollisuutta eikä marihuanan käyttö karkaa käsistä, myös muut maat Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa voivat ottaa oppia Uruguaysta, arvioivat huumetutkijat.

Uruguay on esimerkki siitä, kuinka huumepolitiikka hakee uutta, vapaamielisempää suuntaa. Jopa huumeiden vastaista sotaa johtavassa Yhdysvalloissa jo toistakymmentä osavaltiota sallii kannabiksen lääke- tai viihdekäytön.

Huumetutkijoiden mukaan Uruguayn politiikalla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

"Uruguayn päätös on käännekohta, koska mikään maa ei ole tähän mennessä mennyt näin pitkälle. Tämä innostaa muita maita tekemään samanlaisia uudistuksia", arvioi tutkija Pien Metaal hollantilaisesta Transnational Institute -tutkimuslaitoksesta.

Uruguayn hallitus uskoo, että marihuanan vapauttaminen vie huumekartelleilta tärkeän tulonlähteen. Huumerikollisuuden vähentäminen on ollut keskeisin perustelu myös muissa Latinalaisen Amerikan valtioissa, joissa on vaadittu nykyistä sallivampaa huumepolitiikkaa.

Nuorisotutkimusverkoston tutkijan Mikko Salasuon mielestä ei ole epäilystäkään, etteikö kannabiskaupan tukkiminen kartelleilta heikentäisi niiden asemaa.

Samalla viranomaiset voivat panna paukkuja rahanpesun ja muun huumerikollisuuden torjuntaan.

Salasuo uskoo, että Uruguayn politiikalla on kaikupohjaa erityisesti Meksikossa, joka on ollut huumesodan taistelutanner vuodesta 2006.

Yli 60 000 ihmistä on kuollut huumekartellien taistellessa reviireistä ja ottaessa yhteen armeijan kanssa.

"Tilanne on täysin absurdi ja kestämätön. Vaihtoehtona olisi se, että kannabista lähdettäisiin laillistamaan, mikä veisi kartelleilta pohjaa", Salasuo sanoo.

Kovin radikaaleja muutoksia politiikkaan kuitenkaan tuskin tulee ilman huumeiden vastaista sotaa Meksikossakin rahoittavan Yhdysvaltojen hyväksyntää. Monille republikaaneille huumeet ovat yhä punainen vaate.

Laajamittaisen vapauttamisen terveyshaitat herättävät Uruguayssa huolta.

Kaksi kolmasosaa 3,3-miljoonaisesta kansasta vastusti laillistamista. Oppositiopoliitikko Alfredo Solari sanoi, ettei Uruguayn pitäisi tehdä kokeita omilla kansalaisillaan.

Myös Salasuo pitää Uruguayta "ihmislaboratoriona".

"Olisi äärimmäisen tärkeää kansainvälisestikin seurata sitä, kuinka paljon kannabiksen käyttö kasvaa."

Jos uruguyalaisten kannabiksen käytössä ei tapahdu dramaattista kasvua, Salasuo uskoo, että moni Euroopan maa jatkaa Latinalaista Amerikkaa ja Yhdysvaltoja vapaamman huumepolitiikan tiellä.

Useat Euroopan valtiot ovat tällä vuosituhannella pehmentäneet suhtautumistaan kannabikseen ja siirtyneet lievempiin rangaistuksiin sekä ohjaamaan käyttäjiä hoitoon.

Monissa maissa poliisi on kyllästynyt valvomaan yksittäisiä kannabiksen käyttäjiä.

Suomen huumepolitiikkaa voi kuvata niin sanotuksi kahden raiteen malliksi, jossa hoitokynnys on matala, mutta käyttö on kielletty. Salasuo ei usko, että liberaalimpi kannabispolitiikka rantautuu Suomeen. Keskeiseksi syyksi hän nostaa sen, että huumevalvonnan kulut ovat Suomessa varsin pieniä.

Huumeiden tuhansia vuosia vanhan historian valossa nykyinen kieltopolitiikka näyttää poikkeukselliselta ajanjaksolta.

"Puoli vuosisataa sitten huumeet olivat paljon nykyistä vapaammin saatavissa, sata vuotta sitten täysin vapaasti", kuvailee huumeiden historiasta kirjoittanut professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Kieltopolitiikan sinetöi vuonna 1961 solmittu YK-sopimus, joka kriminalisoi huumeet laajasti. Sopimusta valvova INCB-lautakunta ilmoitti, että Uruguayn kannabispäätös rikkoo kansainvälistä lakia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat