Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heroiini oli 1930-luvun suosikkilääke

Ulkomaat
 

Huumeiden kieltosopimuksia on perusteltu kansanterveydellisillä syillä. Alun perin taustalla ovat poliittiset ja taloudelliset motiivit, sanoo Nuorisotutkimusverkoston tutkija Mikko Salasuo.

"Huumeista tehtiin ongelma silloin, kun ne saapuivat länsimaiseen kulttuurin", Salasuo sanoo. "1800–1900-luvuista lähtien läntinen maailma on sanellut, mikä on laillista ja mikä ei."

Huumekauppaa alettiin rajoittaa ensimmäisen kerran kansainvälisesti 1900-luvun alussa. Taustalla olivat oopiumisodat, joissa Britannia vaati Kiinaa sallimaan oopiumin kaupan.

Vuonna 1912 solmittiin ensimmäinen oopiumikauppaa rajoittava sopimus. Siihen saakka oopiumia ja sen johdonnaisia oli käytetty yleisesti lääkkeinä ja viihdykkeenä. Suomessa oopiumista johdettava heroiini oli vielä 1930-luvulla niin yleinen lääkeaine, että YK:ta edeltänyt Kansainliitto huomautti Suomea asiasta.

Kannabiksen käyttöä Yhdysvallat alkoi rajoittaa 1920-luvulla. Epäluuloa herätti kannabiksen alkuperä, sillä se saapui meksikolaisten siirtolaisten mukana.

Suomeen kannabis tuli 1960-luvulla, ja käyttö kriminalisoitiin vuonna 1972. Laista päätettiin arvalla suuressa valiokunnassa, kun asiasta ei päästy sopuun.

Kun vuonna 1961 solmittiin YK:n huumausaineita koskeva yleissopimus, muuttuivat kannabis ja monet muut aineet yhtäkkiä kielletyiksi myös maissa, joissa käyttöä ei pidetty ongelmana.

"Karrikoiden voi sanoa, että Yhdysvallat ja Britannia ajoivat läpi tämän sopimuksen", Salasuo sanoo. "Koska Yhdysvallat ei pystynyt säätelemään huumekauppaa tai saamaan siitä verotuloja, päädyttiin kieltolinjaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat