Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiekka uhkaa nielaista Tähtien sodan aavikkokaupungin

Ulkomaat
 
Ralph D. Lorenz
Kun tutkijat Jani Radebaugh (vas.), Ralph D. Lorenz ja Jason W. Barnes vierailivat Tähtien sota -elokuvia varten rakennetussa Mos Espan kaupungissa Tunisiassa syyskuussa 2009, hiekkadyyni oli edennyt kaupungin laidalle. Tähtien sodassa kuvassa näkyvillä laitteilla kerättiin ilmasta kosteutta Tatooinen kuivalla planeetalla.
Kun tutkijat Jani Radebaugh (vas.), Ralph D. Lorenz ja Jason W. Barnes vierailivat Tähtien sota -elokuvia varten rakennetussa Mos Espan kaupungissa Tunisiassa syyskuussa 2009, hiekkadyyni oli edennyt kaupungin laidalle. Tähtien sodassa kuvassa näkyvillä laitteilla kerättiin ilmasta kosteutta Tatooinen kuivalla planeetalla. Kuva: Ralph D. Lorenz

Hiekka uhkaa haudata alleen yhden Tähtien sodan näyttämöistä Tunisiassa.

Autiomaahan rakennettu Mos Espan lavastekaupunki on ollut Tähtien sota -elokuvien fanien tärkeä pyhiinvaelluspaikka, mutta nyt tutkijat ovat havainneet, että läheinen hiekkadyyni "valuu" sen päälle.

"Ainakin yksi rakennus on jo hautautunut hiekkaan", kertoo tohtori Ralph D. Lorenz Johns Hopkinsin yliopistosta Yhdysvalloista sähköpostitse.

Tutkijoille Mos Espa tarjoaa kiinnostavaa tietoa siitä, miten dyynit käyttäytyvät.

Tunisialle Mos Espa on tärkeä turistikohde, sillä siellä vierailee vuosittain arviolta 100 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Ohjaaja George Lucas muutti elokuvissaan Tunisian Saharan aavikkoplaneetta Tatooineksi.

Tatooine on Tähtien sodan keskushahmojen Luke ja Anakin Skywalkerin kotiplaneetta.

Mos Espa rakennettiin vuonna 1997 Episodi I – Pimeä uhka -elokuvaa varten lähelle Tozeurin kaupunkia Keski-Tunisiassa. Noin 10 000 neliömetrin alueella on parikymmentä rakennusta, kuten Anakin Skywalkerin kotitalo ja orjakauppias Watton kauppa.

Alueella kuvattiin 1970-luvun lopulla kohtauksia myös ensimmäiseen Tähtien sota -elokuvaan, mutta sen lavasteet ovat hautautuneet hiekkaan.

Nyt sama kohtalo on käymässä Pimeän uhan lavasteille. Syynä on viereinen dyyni ja siitä tuulen mukana kaupunkiin lentävä hiekka.

Dyyni on kymmenessä vuodessa liikkunut kaupungin kylkeen ja alkanut kaatua sen päälle, kertoo Geomorphology-lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus. Tällä vauhdilla dyyni nielaisee koko kaupungin muutamassa vuodessa.

Tähtien sota -faneille Mos Espan hautautuminen voi olla suru-uutinen, mutta tutkijoille se tarjoaa poikkeuksellista tietoa dyyneistä.

"Mos Espan rakennukset ovat mahtavia kiintopisteitä, joiden avulla dyynien liikkeitä voi seurata satelliittikuvista", Lorenz kuvailee.

Usein dyynien liikkeitä on vaikea tutkia, sillä ne etenevät rakentamattomalla aavikolla. Tutkijat ovat kuitenkin ehdottaneet, että Tunisian hallitus ryhtyisi toimiin dyynin patoamiseksi, jotta turistit eivät kaikkoaisi.

Turismi on yksi Tunisian talouden kivijaloista, mutta se on kärsinyt arabikevään jälkeisistä levottomuuksista.

Nabil Gasmi
Tämän vuoden heinäkuussa sama paikka oli hautautunut hiekkaan.
Tämän vuoden heinäkuussa sama paikka oli hautautunut hiekkaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat