Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Cernissä: Salaisuuksien portti raottuu

Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen kiihdyttimellä on huoltotauko, joten HS sai tutustua maailman suurimpaan laitteeseen. Kun se käynnistyy, tutkijat janoavat vihjeitä fysiikan isoista salaisuuksista.

Ulkomaat
 
Koeasema CMS on Cernin huoltotauon aikana avattu. Tyhjässä kohdassa kulkee laitteen kiinni ollessa berylliumputki, jossa vastakkaiset protonisuihkut törmäävät.
Koeasema CMS on Cernin huoltotauon aikana avattu. Tyhjässä kohdassa kulkee laitteen kiinni ollessa berylliumputki, jossa vastakkaiset protonisuihkut törmäävät.

On muuten hemmetin iso laite.

Kerrostalon kokoinen möykky metallia ja johtimia täyttää valtavan maanalaisen onkalon.

Ihmiset häärivät möykyn ympärillä kuin syöpäläisiä nokkivat linnut sarvikuonon kimpussa.

Maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen LHC:n koeasema CMS pitää huoltaa, että se toimii atomin osan tarkkuudella.

Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa (Cern) on huoltotauko. Kiihdytin käynnistyy taas vuonna 2015. 

Silloin hiukkaset törmäävät koeasemilla kaksinkertaisella energialla entiseen verrattuna.

Kiihdytinkehä on 27 kilometriä pitkä. Se ei ole täydellinen ympyrä, vaan koeasemien kohdalla on suoria osuuksia. Kehä koostuu kahdeksasta osasta.
Kiihdytinkehä on 27 kilometriä pitkä. Se ei ole täydellinen ympyrä, vaan koeasemien kohdalla on suoria osuuksia. Kehä koostuu kahdeksasta osasta.

CMS on toinen niistä Cernin koeasemista, jotka löysivät niin sanotun Higgsin hiukkasen.

Higgsin bosoni selittää, miksi muilla alkeishiukkasilla on massa. Sen ennustaneet tutkijat saivat fysiikan Nobelin syksyllä.

Higgsin löytyminen oli helpotus Cernille. Se oli tärkeimpiä tehtäviä, joka kuusi miljardia euroa maksaneella kiihdyttimellä oli. Kun huolto päättyy, pitää tehdä uusia löytöjä.

Koeasema koostuu metalli- ja piikerroksista sekä lyijyvolframaatista, jossa on lyijyä, volframia ja happea. Se on terästä painavampaa, mutta läpinäkyvää kuin lasi. Asema painaa 12 500 tonnia eli lähes kaksi kertaa niin paljon kuin Eiffelin torni.

Sen viisi sisäkkäistä kerrosta ovat paksuja, koska niiden läpi sinkoutuvilla hiukkasilla on hurja vauhti ja voima. Paksut ilmaisimet ehtivät kartoittaa energisten hiukkasten kulun.

Koeaseman keskellä törmäävät vastakkaisiin suuntiin lentävät protonisuihkut toisiinsa. Hiukkasille energia on ainetta ja toisin päin, joten hajoavien atomiytimien rojusta syntyy hiukkasia, joita ei muuten näkisi.

Koeaseman sisin kerros rekisteröi törmäyksissä syntyvien varattujen hiukkasten osumat ja radan kaareutumisen.

Sisimmän kerroksen suunnitteluun ja rakentamiseen ovat osallistuneet suomalaiset. Yksi on diplomi-insinööri Antti Onnela, jonka työmiehet parantelevat puoli miljardia maksanutta koeasemaa – ilmastointiteipillä?

Hiukkassuihkut kulkevat kahdessa teräsputkessa keskellä. Kupariset suprajohteet magneettien välillä uivat nestemäisessä heliumissa.
Hiukkassuihkut kulkevat kahdessa teräsputkessa keskellä. Kupariset suprajohteet magneettien välillä uivat nestemäisessä heliumissa.
Fyysikko Lauri Wendland työskentelee CMS-koeasemalla.
Fyysikko Lauri Wendland työskentelee CMS-koeasemalla.
Tyhjien kuohujuomapullojen etikettiin kirjoitetut päivämäärät kertovat, milloin CMS-työasemalla on juhlittu löytöjä.
Tyhjien kuohujuomapullojen etikettiin kirjoitetut päivämäärät kertovat, milloin CMS-työasemalla on juhlittu löytöjä.

Teipillä kiinnitetään kosteussuojia. Cernin pienemmissä laboratorioissa näkyy muuten siellä täällä myös alumiinifoliota, jolla voisi suojata eväsleivän – kaikki täällä ei maksa miljoonia.

Koeaseman sisäosat pitäisi Onnelan mukaan saada jatkossa toimimaan kymmenessä pakkasasteessa, että pii-ilmaisimet kestäisivät paremmin energisten hiukkasten pommituksen.

Kylmyys saa onkalon kosteuden tiivistymään pisaroiksi ilmaisimien pinnoille, siksi ne pitää eristää. Miten tällainen möykky voi edes toimia?

"Sitä minäkin usein ihmettelen", Onnela tunnustaa.

Se näyttää toimivan oikein hyvin. CMS talletti viime vuonna 20 miljoonaa miljardia hiukkastörmäystä. Jokainen törmäys on tallennettu tietokonekuvana, jossa on yhdestä pisteestä lähteviä vimmaisia viivoja. Dataa riittää tutkittavaksi tauollakin.

Higgsin hiukkanenkin löytyi hajoamistuotteiden tilastollisena kohoumana tietokonekäyrässä.

"Vielä parempi olisi löytää jotakin, mitä kukaan ei ole edes keksinyt", sanoo CMS:llä työskentelevä fyysikko Lauri Wendland. "Mutta ellei mitään löydy, varmistetaan ainakin se, ovatko teoriat todellisuutta."

CMS:n ja toisen jättimäisen koeaseman Atlaksen tutkijat etsivät muun muassa supersymmetrisiä hiukkasia, jotka ovat paljon raskaampia kuin löydetyt.

"Supersymmetrian teoria sisältää kandidaatin pimeän aineen hiukkaselle."

Sellaisesta tutkijat kaipaavat kiihkeästi edes vihjettä. Havaintojen perustella neljä viidesosaa universumin aineesta on mystistä pimeää ainetta.

Maailman suurimmaksi laitteeksi LHC:n tekee kiihdytinrengas, joka kiertää 27 kilometriä tunnelissa maan alla Sveitsin ja Ranskan rajalla. Kun Cernissä Sveitsin Genevessä on jäistä sumua, kiihdyttimen toisella laidalla Ranskassa aurinko jo lämmittää.

Kiihdytintunneli kulkee koeaseman lähellä suoraan, mutta kaartuu jo sadan metrin päässä.

Luolassa kulkee metrin läpimittainen putki. Siinä on kaksi kymmensenttistä teräsputkea, joissa on tyhjiö. Niissä syöksyvät hiusta ohuemmat hiukkassuihkut kumpaankin suuntaan. Ne kiertävät 27 kilometrin kierroksen 11 000 kertaa sekunnissa ja törmäävät joka kierroksella. Törmäyksiä kertyy tuhottomasti. Hiukkaset löytyvät vasta tietokoneen käsiteltyä valtavan datan.

Huoltotauolla on osa putken suojakuorta paikoin poistettu liittimien tarkistusta varten.

Näkyvillä ovat protonisuihkuja suojaavat teräsputket ja 271 asteen pakkaseen jäähdytettävät sähkömagneettien johtimet. Magneetit kääntävät hiukkassuihkut kehän suuntaisiksi.

"Nämä ovat Outokummun valmistamaa suprajohdetta", Cernissä vuodesta 1966 työskennellyt professori Jorma Tuominiem i osoittaa.

Sähkömagneeteille kulkevat johtimet jäähdytetään nestemäisellä heliumilla, että sähkö kulkisi vastuksetta. Nytkin Cernin sähkölasku on luokkaa 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaikki magneettien liitoskohdat pitää tarkistaa, ja isoja magneetteja on yli 1 600 kappaletta. Kun jättikiihdytin käynnistyi kymmenen vuoden rakentamisen jälkeen syksyllä 2008, sähköliitos petti. Tuli oikosulku. Heliumia karkasi tonnikaupalla.

Pitkältä kiihdytinkehältä löytyy kilometrien päässä CMS:ltä fyysikko Jan Rak, joka tutkii ryhmineen, millaista aine ehkä oli universumin alkuvaiheissa.

"Higgs selittää vain osan", sanoo Rak, joka on vuoden alusta professorina Jyväskylän yliopistossa. Higgs antaa massan tunnetulle aineelle, jota on siis viidesosa universumin aineesta.

Alice-koeasemalla törmäävät lyijy-ytimet, joiden raskas törmäys synnyttää hetkeksi alkeishiukkasten hirvittävän kuumaa puuroa. Sellaista universumissa kai oli, kun sillä oli ikää pari sekunnin miljoonasosaa. Miten kaukana olemme alkuhetken mallintamisesta?

"Sinne on ikuisuus", Rak sanoo. Lähemmäs pitää päästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat