Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuivuvaa Kuolluttamerta yritetään pelastaa

Lähi-idän valtiot aikovat siirtää Punaisestamerestä vettä Kuolleeseenmereen

Ulkomaat
 

Jordanialla, Israelilla ja palestiinalaisilla on valmisteilla harvinainen yhteistyöprojekti. Tarkoitus on aloittaa jättimäinen vesihanke, jolla helpotetaan alueen kroonista vesipulaa. Siinä sivussa olisi tarkoitus pelastaa myös kuivuva Kuollutmeri.

Viime viikolla esitellyn suunnitelman tarkoitus on pumpata Punaisestamerestä merivettä, joka käsitellään juomakelpoiseksi. Käsittelyprosessista ylijäävä suolavesi taas laskettaisiin 180 kilometriä pitkää putkea pitkin Kuolleeseenmereen, kertoo brittilehti The Guardian.

Maailman suolaisimpiin kuuluvan vesialtaan tila on ollut murheenkryyni jo vuosia. Kuolleenmeren pinta laskee yli metrin vuosivauhtia. Muun muassa Maan ystävät on ennustanut, että Kuollutmeri voi kuivua lähes kokonaan vuoteen 2050 mennessä.

Suunnitelma on ehtinyt herättää kuitenkin jo vastustusta ympäristöjärjestöissä. Lähi-idän maan ystävät -ympäristöjärjestön mukaan seuraukset Kuolleellemerelle olisivat arvaamattomat.

"Ei tiedetä, millaisen kemiallisen reaktion suolaliuos aiheuttaisi. Kuolleeseenmereen laskee tavallisesti makeaa vettä", sanoo Maan ystävien tiedottaja Mira Edelstein puhelimitse HS:lle.

Hän pelkää, että se aiheuttaisi muun muassa leväkukintoja ja bakteerireaktioita, jotka voisivat esimerkiksi muuttaa Kuolleenmeren värin. Alueen valtioiden pitäisi sen sijaan puuttua syihin, jotka aiheuttavat Kuolleenmeren kuivumisen.

Syyria, Israel ja Jordania rohmuavat Jordanjokea niin, ettei vesi pääse laskemaan kunnolla Kuolleeseenmereen.

Suolanpoistolaitokset rakennettaisiin suunnitelman mukaan Jordaniaan. Israelin ulkoministeriön mukaan Jordania on lupautunut viemään vuodessa 30-50 miljoonaa kuutiolitraa laitoksissa käsiteltyä vettä Israeliin. Lisäksi se käyttäisi Punaisenmeren vettä itsekin.

Israel taas veisi Jordaniaan saman verran vettä Genesaretinjärvestä.

Aavikkoisessa Jordaniassa on ollut jo pitkään pulaa vedestä. Israelilaistutkijan mukaan Israel haluaa pitää Jordanian vakaana.

"Hankkeen päätarkoitus on saada juomavettä Ammanin kaupungille. Se on kasvanut viime vuosina nopeasti etenkin pakolaisaaltojen vuoksi", arvelee Ben Gurionin yliopiston luennoitsija Yaakov Garb HS:lle.

Jordaniaan on tullut 2000-luvulla satojatuhansia pakolaisia ensin Irakista, sitten Syyriasta. Jordaniassa on YK:n mukaan yli puoli miljoonaa syyrialaista.

Suunnitelman mukaan israelilaiset sitoutuvat myymään aiempaa enemmän vettä palestiinalaishallinnolle. Yli 20 palestiinalaista kansalaisjärjestöä vaati lokakuussa, ettei palestiinalaishallinto allekirjoittaisi sopimusta. Ne pitävät sopimusta epäedullisena palestiinalaisille.

Edelstein uskoo, että palestiinalaishallinto taipui allekirjoittamaan suunnitelman, koska vesipula Länsirannalla on niin paha.

"Palestiinalaisten ei pitäisi joutua ostamaan vettä. Heillä pitäisi olla oikeus saada sitä enemmän muutenkin", sanoo Edelstein.

OIKAISU

Toisin kuin maanantaina 21. joulukuuta 2013 sivulla B10 kerrottiin, Jordania ei ole lupautunut viemään 30-50 miljoonaa kuutiolitraa vettä Punaisestamerestä Israeliin. Kuutiolitrojen sijaan olisi pitänyt puhua kuutiometreistä.

Ali Jarekji Reuters
Uimarit kahlasivat Kuolleessameressä Jordaniassa marraskuussa 2011.
Uimarit kahlasivat Kuolleessameressä Jordaniassa marraskuussa 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat