Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanilja on sademetsien aarre

Vanilja on maailman yleisimpiä makuja ja kalleimpia maustekasveja. Se on tehnyt pitkän matkan Meksikon viidakoista biotekniikan laboratorioihin.

Ulkomaat
 
John Nugent Fitch
Vaniljaorkidean (Vanilla planifolia) kukka on yleensä vihertävän keltainen, vaikka se usein kuvataan valkoisena.
Vaniljaorkidean (Vanilla planifolia) kukka on yleensä vihertävän keltainen, vaikka se usein kuvataan valkoisena. Kuva: John Nugent Fitch

Viidakon kätköissä, hiostavassa kosteudessa ja lehtien siivilöimässä valossa, kasvaa puun runkoon kietoutunut liaani.

Kerran vuodessa kasvi avaa kellertävän kukkansa, ja silloinkin vain muutaman tunnin ajaksi. Jos hyvin käy, kukka pölyttyy ja orkideojen sukuun kuuluva kasvi kantaa hedelmää, vihreitä pitkulaisia palkoja.

Artikkeliin liittyvät

Nuo hedelmät ovat satojen vuosien ajan olleet suurta ja tavoiteltua herkkua. Pitkällinen kuivaaminen ja säilöminen kehittävät niihin ominaisen, tunnistettavan maun. Se on leivonnaisista, suklaasta ja monista joulupöydän herkuistakin tuttu suussa sulava vanilja.

Meksikon länsirannikolla asuvat totonac-intiaanit keksivät kenties jo tuhat vuotta sitten, että oikein säilöttynä vaniljapalko kuihtui mustanruskeaksi ja tuoksui taivaalliselta.

Totonacit sitä tuskin tiesivät, mutta taivaallisuuden saa aikaan kemikaali nimeltä vanilliini, jota vapautuu kun palko fermentoituu säilömisen aikana. Samaa ainetta on pienissä määrissä esimerkiksi puun savussa. Sitä irtoaa myös puutynnyreissä kypsytettäviin alkoholijuomiin.

Totonacit kantoivat tuoksuvia vaniljatankoja verona Meksikon ylätasangon atsteekkivalloittajille, jotka maustoivat niillä xocoatlia, kaakaopavuista valmistettua kitkerää rituaalijuomaa.

Sitten tuli Espanjasta Hernán Cortés ja kukisti atsteekit.

Cortés toi vaniljan Eurooppaan 1500-luvulla yhdessä perunan, chilin, tomaatin ja monen muun tutun kasvin kanssa.

Euroopan ylimystö oppi juomaan kaakaota ja syömään suklaata vaniljalla maustettuna. Eksoottinen mauste sai mainetta myös kroppaa kuumottavana lemmenrohtona.

Vuosisatojen ajan Espanja pyöritti lähes yksin vaniljakauppaa. Vaniljaköynnös, Vanilla planifolia, kasvoi vain Espanjan amerikkalaisissa siirtomaissa.

Espanjalaiset antoivat mausteelle myös sen nykyisen nimen. Vainilla on diminutiivimuoto veitsen tuppea tai herneen palkoa tarkoittavasta sanasta vaina. Se puolestaan on peräisin latinan sanasta vagina.

Herkkä ja uppiniskainen köynnös oli aikansa kasvitieteellinen arvoitus, joka kiehtoi tutkijoita ja keräilijöitä ympäri Eurooppaa.

Englantilaiset etsivät villivaniljaa Etelä-Amerikasta. Vaniljan suurkuluttaja Ranska yritti istuttaa vaniljaa trooppisiin siirtomaihinsa, mutta se ei suostunut kantamaan hedelmää muualla kuin kotiseudullaan.

Vasta 1800-luvun alkupuolella kasvitieteilijöille selvisi, miksi.

Jotta kasvi kantaa hedelmää, se täytyy pölyttää. Siitepölyn pitää kulkeutua heteestä emiin. Orkidealajien pölytys on hyvin erikoistunut tapahtuma.

Vaatelias vanilja tarvitsee pölyttäjäkseen tietyn mehiläislajin, joka elää Meksikon ja Väli-Amerikan alueella. Ilman mehiläisiä kukka kuihtuu muutamassa tunnissa pölyttymättä.

Onneksi maailman toisella puolella keksittiin pian keino, jolla näppärät sormet korvasivat hyönteiset.

Réunion on noin Gotlannin kokoinen saari eteläisellä Intian valtamerellä. Se kurottaa uskaliaasti Afrikan sylistä kohti sinistä tyhjyyttä, jonka toisella laidalla makaa Australia.

Ranskalle kuuluva saari tunnettiin vuoteen 1848 saakka nimellä Bourbon. Siellä päättyi Espanjan vaniljamonopoli.

1800-luvulla viereiseltä Madagaskarilta tuodut mustat orjat viljelivät Bourbonin plantaaseilla kahvia ja tupakkaa, jota Afrikan eteläkärjen ympäri kiertäneet kauppa-alukset ostivat matkoillaan.

Vaniljaa saarelle yritettiin istuttaa jo vuodesta 1819, mutta ilman pölyttäviä hyönteisiä köynnökset jäivät paljaiksi. Vuosisadan alkupuolella pienen plantaasin isäntä Ferréol Bellier-Beaumont valitteli, että sadasta kasvista hyvällä onnella kymmenen pääsi kukkimaan.

Syksyllä 1841 Bellier-Beaumont tarkasti istutuksia nuoren orjansa Edmondin kanssa. Yksi köynnös yllätti. Varressa killuikin kaksi vihreää palkoa.

Hämmästys oli entistä syvempi, kun 12-vuotias orja ilmoitti pölyttäneensä kasvin käsin, apunaan vain bambutikku.

Pian Bellier-Beaumont kuljetti Edmondia hevoskärryissä ympäri Bourbonia opettamassa plantaasien työväelle, miten kukkiva vanilja pölytetään. Menetelmä on yhä käytössä kaikkialla, missä vaniljaa viljellään.

Brittiläinen toimittaja Tim Ecott on kaivanut Edmondin tarinan esiin kirjassaan Vanilla, Travels in Search of the Luscious Substance. Vaikka hänen keksintönsä tiesi rikkauksia plantaasinomistajille, orjapoika itse ei koskaan lyönyt rahoiksi.

Edmondista tuli vapaa mies nimeltä Edmond Albius vähän ennen kuin Ranska vuonna 1848 lopetti orjuuden siirtomaissaan. Vähän myöhemmin hän istui vankilassa tuomittuna koruvarkaudesta.

Albius oli lopun elämäänsä riippuvainen entisen isäntänsä hyväntekeväisyydestä. Hän kuoli 51-vuotiaana, paikallislehden mukaan "surkeana ja köyhänä."

Mutta Réunion menestyi. Vuosisadan vaihteeseen mennessä se tuotti vientiin ennätykselliset 200 tonnia kuivattua vaniljaa.

Vaniljaa istutettiin Tahitille, Indonesiaan ja Itä-Afrikkaan. Ensimmäisenä se levisi Madagaskarille, joka nykyisin tuottaa puolet maailman vaniljasta.

Koko maailman vaniljantuotanto ei pystynyt pitkään tyydyttämään kysyntää.

1800-luvulla käynnistynyt teollinen vallankumous mullisti myös elintarvikkeiden valmistuksen, ja aivan uusi herkku oli lyömässä läpi rytinällä. Nykyaikainen jäätelöteollisuus syntyi Yhdysvalloissa, ja vaniljan kulutus räjähti kasvuun.

Apuun tulivat kemistit.

Vuonna 1874 saksalaiset tutkijat ratkaisivat vanilja-aromin eli vanilliinin kemiallisen rakenteen ja kehittivät menetelmän valmistaa sitä keinotekoisesti havupuiden kaarnasta. Vanilliinin teollinen tuotanto alkoi vuosisadan loppupuolella.

Viimeistään 1900-luvulta lähtien vanilja-aromin kysyntä on ylittänyt moninkertaisesti luonnonvaniljan tarjonnan.

Euroopan kemianteollisuuden liiton mukaan vanilliinin kysyntä on 15 000 tonnin luokkaa, kun koko vuotuinen vaniljantuotanto on vain noin 2 000 tonnia. Loput tuotetaan keinotekoisesti pääasiassa raakaöljystä ja puuteollisuuden sivutuotteista.

Keinotekoinen vanilliini on maailman yleisimpiä aromeja, ja monille kuluttajille nykyisin tutumpi kuin aito vanilja.

Vaniljan maku on kuitenkin satojen kemikaalien sekalainen yhdistelmä, jota on mahdoton korvata puhtaalla keinotekoisella vanilliinilla. Siksi luonnonvanilja on maailman toiseksi kallein mauste sahramin jälkeen.

Ainakin toistaiseksi. Tiede nimittäin uhkaa vaniljanviljelijöiden elinkeinoa.

Sveitsiläinen bioteknologiayritys Evolva on kertonut kehittävänsä muuntogeenisestä hiivasta vanilliinin lähdettä, joka olisi nykyisiä vaihtoehtoja "luonnollisempi" ja halvempi.

Hiiva tuottaisi vanilliinia käymisteitse, kuten säilöttävä vaniljatankokin. Menetelmää kehitetään myös sahramia varten.

Vanilliinimarkkinoille Evolva tähtää jo 2014. Käsityönä tuotettu vaniljatanko saa kilpailijan tietokoneen kirjoittamalla dna-koodilla varustetusta hiivasta. Sitä ei tosin voi tökätä yhtä kätevästi höyryävään glögimukiin.

 

Lähteet: Tim Ecott: Vanilla, Travels in Search of the Luscious Substance; Donovan S. Correll: Vanilla – Its Botany, History and Cultivation; Washington Post; elintarvikekehityksen professori Anu Hopia; jälkiruokakokki Juha Rissanen

Hernán Cortés toi vaniljan Eurooppaan valloitusretkiltään.
Hernán Cortés toi vaniljan Eurooppaan valloitusretkiltään.
Meksikon intiaaneille vanilja oli mauste, lääke ja rituaalikasvi.
Meksikon intiaaneille vanilja oli mauste, lääke ja rituaalikasvi.
Vaniljan aromit sijaitsevat siemenkodan ohuissa karvoissa.
Vaniljan aromit sijaitsevat siemenkodan ohuissa karvoissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat