Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bin Ladenin vartijaksi väitetty vapaaksi

Jemeniläinen mies istui Yhdysvaltain vankileirillä Guantánamossa 12 vuotta ilman syytteitä

Ulkomaat
 
Bob Strong Reuters
Guantánamon vankilan sisällä viime maaliskuussa otetussa kuvassa näkyy vankien yhteistiloja.
Guantánamon vankilan sisällä viime maaliskuussa otetussa kuvassa näkyy vankien yhteistiloja.
Fakta

Pitkä vankeus ilman oikeudenkäyntiä

 Ensimmäiset vangit tuotiin Afganistanista Guantánamon vankileirille tammikuussa 2002.

 Guantánamossa on ollut vangittuna yhteensä 800 ihmistä. Vangittuna on yhä 155 ihmistä.

 Vankila sijaitsee Yhdysvaltain tukikohdassa Kuubalta vuokratulla alueella. Vangeilla ei näin ollen ole samoja perustuslaillisia oikeuksia kuin heillä olisi Yhdysvaltain maaperällä.

 Vangit ovat kertoneet pahoinpitelyistä ja kidutuksesta, minkä Yhdysvallat on kiistänyt.

Yhdysvaltalainen sotilaslautakunta päätti vapauttaa yli vuosikymmenen Guantánamon vankilassa istuneen jemeniläisen miehen, Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti torstaina.

Jemeniläinen Mahmud Mujahid, 33, pidätettiin vuonna 2002 ja kuljetettiin Kuubassa sijaitsevalle Yhdysvaltain vankileirille.

Häntä epäiltiin terroristiverkosto al-Qaidan taistelijaksi ja edesmenneen al-Qaida-johtajan Osama bin Ladenin henkivartijaksi. Mitään syytteitä ei kuitenkaan koskaan nostettu.

Mujahid on ensimmäinen Guantánamon vanki, joka tuotiin presidentti Barack Obaman perustaman arviointilautakunnan eteen. Lautakunnan perustaminen liittyy Obaman pyrkimyksiin sulkea Guantánamon vankileiri.

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset pitivät Mujahidiä alun perin liian vaarallisena vapautettavaksi Guantánamosta.

Kuuden hengen arviolautakunta päätti kuitenkin torstaina, ettei Mujahid ole enää vaaraksi Yhdysvalloille.

"Tätä on odotettu pitkään", sanoi Muhajidin asianajaja David Remes uutistoimisto AP:lle.

"Häntä ei olisi koskaan pitänyt pidättää, ja nyt 12 vuoden jälkeen hänet pitäisi palauttaa perheensä pariin. Ei ole enää mitään syytä pitää häntä Guantánamossa."

Ei ole kuitenkaan mitään takeita siitä, että Mujahid pääsisi pian vapauteen Guantánamosta. Vapauttamisen tiellä on Mujahidin kotimaan Jemenin epävakaa tilanne, kirjoitti sanomalehti The New York Times torstaina.

Lautakunta ei tehnyt päätöstä siitä, mihin maahan Mujahid tulisi lähettää.

Yleinen periaate on kuitenkin se, että vangitut palautetaan kotimaihinsa.

Monet vaarattomampina pidetyt Guantánamon vangit on jo palautettu kotimaihinsa. Vankileirille on kuitenkin jäänyt 87 jemeniläistä, joiden kotimaan olosuhteita Yhdysvaltain viranomaiset pitävät esteenä palauttamiselle.

"Olen yhä huolissani siitä, millaisia turvallisuusvaikutuksia on vaarallisten ihmisten siirtämisestä vaarallisiin paikkoihin, kuten Jemeniin", sanoi republikaani Howard P. McKeon New York Timesille.

Arabian niemimaan al-Qaida toimii yhä aktiivisena Jemenissä, joka on arabimaista köyhin. Viimeksi joulukuun alussa terroristiverkosto iski Jemenin puolustusministeriöön. Iskussa kuoli 52 ihmistä.

Yhdysvallat puolestaan tekee jatkuvasti kiistanalaisia lennokki-iskuja Jemenin al-Qaidaa vastaan. Iskuissa kuolee usein myös siviilejä.

YK:lla on Jemenin hallituksen kanssa yhteistyöprojekti, jossa terrorismista epäiltyjä vankeja kuntoutetaan yhteiskuntakelpoisiksi. New York Timesin mukaan Yhdysvaltain ja Jemenin viranomaiset ovat keskustelleet siitä, voitaisiinko Guantánamon vankeja siirtää kuntoutettavaksi.

Yhdysvaltain edellinen presidentti George W. Bush perusti Guantánamon vankileirin osana julistamaansa terrorisminvastaista taistelua. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet leirin olosuhteita. YK ja EU ovat vaatineet vankileirin sulkemista.

Presidentti Obama lupasi sulkea vankilan valtaan tultuaan vuonna 2009, mutta väitetyt turvallisuushuolet ovat hidastaneet lupauksen lunastamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat