Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

85 rikkainta omistaa yhtä paljon kuin maailman väestön köyhin puolisko

Ulkomaat
 
ARND WIEGMANN / REUTERS
Luksushotelli InterContinental Sveitsin Davosissa joulukuussa. Maailman talousfoorumin osallistujat majoittuvat hotellissa.
Luksushotelli InterContinental Sveitsin Davosissa joulukuussa. Maailman talousfoorumin osallistujat majoittuvat hotellissa.

Maailman rikkaimmat 85 ihmistä mahtuisivat kaksikerroksiseen linja-autoon, mutta vähäisestä määrästään huolimatta he hallitsevat suurempaa vaurautta kuin maailman väestön köyhin puolisko.

Maailman superrikkaiden pienestä mutta vaikutusvaltaisesta joukosta kertoo avustusjärjestö Oxfamin maanantaina julkaisema raportti.

Rikkaimmalla linja-autollisella ihmisiä on omaisuutta yhteensä 740 miljardia euroa. Yhtä paljon omaisuutta on 3,5 miljardilla köyhimmällä yhteensä.

Yhdellä prosentilla maailman rikkaimmista ihmisistä on omaisuutta jo 65 kertaa niin paljon kuin maapallon väestön köyhimmällä puoliskolla.

Oxfam on huolissaan vaurauden keskittymisestä, koska järjestön mukaan se vaarantaa maailman poliittisen vakauden ja saattaa kiristää suhteita

Jonkin verran taloudellista epätasa-arvoa Oxfamin mukaan tarvitaan, koska se on myös kasvun ja edistyksen moottori.

väestöryhmien välillä.

Järjestö julkaisi raportin kuluvalla viikolla, koska maailman varakkaat ja vaikutusvaltaiset kokoontuvat Sveitsin Davosissa Maailman talousfoorumissa. Yksi Davosin foorumin pääteemoista on epätasa-arvo.

Seppo Samuli / Lehtikuva
Winnie Byanyima
Winnie Byanyima

Davosiin saapuvat maailman huippujohtajista esimerkiksi Britannian pääministeri David Cameron, Japanin pääministeri Shinzo Abe, Iranin presidentti Hasan Ruhani ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Suomesta talousfoorumiin osallistuvat muiden muassa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Jyrki Katainen.

Kokoukseen ottaa osaa myös Oxfamin johtaja Winnie Byanyima. Hän puhui epätasa-arvoraportista brittiläiselle The Guardian -lehdelle.

"On järkyttävää, että 21. vuosisadalla puolet maailman väestöstä, kolme ja puoli miljardia ihmistä, omistaa saman verran kuin pikkuinen eliittiryhmä, joka mahtuisi kaksikerroksiseen linja-autoon", hän sanoi.

Jonkin verran taloudellista epätasa-arvoa Oxfamin mukaan tarvitaan, koska se on myös kasvun ja edistyksen moottori. Ponnistelu vaurauden hankkimiseksi saa ihmiset käyttämään parhaita taipumuksiaan, luomaan uutta ja ottamaan riskejä.

Kuitenkin vaurauden kohtuuton keskittyminen uhkaa jättää sadat miljoonat ihmiset raatamaan joutavissa töissä, jotka eivät heitä kehitä.

Working For The Few -raportissa Oxfam varoittaa, että taistelua maailman köyhyyttä vastaan ei voi voittaa ennen kuin vaurauden vääristymät on korjattu.

Järjestö kampanjoi muun muassa veronkiertoa vastaan ja varoittaa omaisuuden käyttämisestä pönkittämään poliittista valtaa.

Jon Nazca / Reuters
Cristobal Rodriquez, 52, itki Banesto-pankin edessä Malagassa huhtikuussa 2013. Mielenosoittajat yrittivät vedota pankkiin, jotta se peruisi suunnittelemansa häädöt.
Cristobal Rodriquez, 52, itki Banesto-pankin edessä Malagassa huhtikuussa 2013. Mielenosoittajat yrittivät vedota pankkiin, jotta se peruisi suunnittelemansa häädöt.

Oxfamin kyselyssä Britanniassa kaksi kolmesta vastaajasta oli sitä mieltä, että varakkaat voivat liikaa vaikuttaa maansa politiikkaan. Samaa mieltä olivat vastaajat Espanjassa, Brasiliassa, Intiassa, Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Hollannissa.

Suurin huoli rikkaiden vaikutusvallasta oli Espanjassa ja vähäisin Hollannissa.

Oxfam huomauttaa myös sukupuolten välisestä tasa-arvosta, joka ei Davosin

Niissäkin maissa, joissa tulonjako on tasaisinta, eriarvoisuus on yltynyt. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Pohjoismaat ja niiden mukana Suomi.

kokouksessa näytä toteutuvan. Naisia on osallistujista vain 15 prosenttia, mikä on vielä vähemmän kuin viime vuonna.

"Niin rikkaissa kuin kehittyvissä maissa rikkaat ja myös heidän lapsensa saavat alimmat verot, parhaan terveydenhuollon ja koulutuksen sekä mahdollisuudet vaikuttaa", Byanyima sanoi.

Rikkaimpien verotus on esimerkiksi keventynyt 29 maassa 30:sta 1970-luvun lopulta lähtien. Oxfamin mukaan rikkaat ovat "kaapanneet" vaikutusmahdollisuudet ja mahdollisuudet vaurastua köyhiltä ja keskiluokaltakin. Maailman väestöstä 70 prosenttia elää maissa, joissa epätasa-arvo on lisääntynyt 1980-luvulta alkaen.

Erityisen jyrkkää epätasa-arvoistuminen on ollut syksyllä 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen.

Talouskasvun hyödyt ovat valuneet rahoitusmaailman kriisin jälkeen jo valmiiksi rikkaimmalle eliitille. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 95 prosenttia vuoden 2009 jälkeisestä talouskasvusta on päätynyt rikkaimmalle yhdelle prosentille kansalaisista.

Samana ajanjaksona 90 prosenttia yhdysvaltalaisista on raportin mukaan köyhtynyt.

Oxfamin mukaan viime vuonna maailmaan tuli 210 uutta dollarimiljardööriä, ja nyt maailmassa on kaikkiaan 1 426 ihmistä, joiden omaisuus ylittää miljardi dollaria (noin 740 miljoonaa euroa). Heidän omaisuutensa yhteenlaskettu arvo on 5,4 biljoonaa dollaria (noin 3,9 biljoonaa euroa).

Joshua Lott / Reuters
Bank of Indian pankkiirit katselivat ikkunoista Occupy Wall Street -mielenosoitusta New Yorkissa syyskuussa 2013.
Bank of Indian pankkiirit katselivat ikkunoista Occupy Wall Street -mielenosoitusta New Yorkissa syyskuussa 2013.

Niissäkin maissa, joissa tulonjako on tasaisinta, eriarvoisuus on yltynyt. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Pohjoismaat ja niiden mukana Suomi.

Tulojen ja omistusten erot ovat kasvaneet Suomessa 1980-luvulta selvästi. Lähtötaso tosin oli maailmanlaajuisessa vertailussa erittäin alhainen.

Vuonna 2009 Tilastokeskus arvioi, että Suomen rikkain prosentti omistaa maan kaikesta yksityishenkilöiden varallisuudesta noin viidenneksen.

Maailman talouseliittikin on havahtunut eriarvoistumiseen ainakin puheiden tasolla. Maailman talousfoorumi julkaisi marraskuussa ennusteen, jonka mukaan kasvava eriarvoisuus on maailman kehitykselle toiseksi suurin uhka seuraavan puolentoista vuoden aikana.

Oxfam suosittelee eriarvoisuuden vähentämiseksi useita toimenpiteitä. Se kehottaa esimerkiksi lisäämään markkinoiden sääntelyä, veronkiertoa vastustavia toimia ja verotuksen progressiivisuutta.

Progressiivinen verotus tarkoittaa, että ihmisen tuloja verotetaan sitä suuremmalla veroprosentilla, mitä enemmän hän ansaitsee. Järjestelmä tasaa tuloja tehokkaasti, mutta toisaalta rankaisee menestymisestä. Esimerkiksi Suomen verotus on progressiivista, Viron verotus ei.

Varsinkin kehitysmaissa, kuten Intiassa ja Pakistanissa, verotus on Oxfamin mukaan todellisuudessa itse asiassa regressiivistä: mitä enemmän tienaa, sitä pienemmän osuuden tuloistaan joutuu maksamaan veroja.

Yhdysvalloissa vastaavaa huolta on pitänyt esillä legendaarinen ja upporikas ammattisijoittaja Warren Buffet. Buffet on toistuvasti ihmetellyt, miksi Yhdysvaltojen verojärjestelmä on sellainen, että hänen sihteerinsä maksaa suhteessa enemmän veroja kuin hän itse.

OIKAISU: Artikkelin aiemmassa versiossa puhuttiin virheellisesti triljoonista, kun piti olla biljoonaa:  "Heidän omaisuutensa yhteenlaskettu arvo on 5,4 biljoonaa dollaria (noin 3,9 biljoonaa euroa)."

REBECCA COOK / REUTERS
Warren Buffett
Warren Buffett
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat