Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa maailman yksinkertaisimpiin kuuluva ravintoverkko on mutkikas

Ulkomaat
 
Pörhönopsayökkösen toukka syö lapinvuokon kukkia.
Pörhönopsayökkösen toukka syö lapinvuokon kukkia.

Suomalais-kanadalaisen ryhmän uusi tutkimusmenetelmä saattaa muuttaa vanhat käsitykset luonnon rakenteesta

Suomalais-kanadalainen tutkijaryhmä selvitti yhtä maailman yksinkertaisimmista ravintoverkoista: 20:tä Koillis-Grönlannissa elävää perhosta ja niiden 30 loista. Tulos oli ällistyttävän mutkikas.

"Useimmat loislajit osoittautuivat oletettua vähemmän erikoistuneiksi, ja monia isäntälajeja hyödynsi useampi saalistaja kuin olimme odottaneet", kertoo tutkimusraportin pääkirjoittaja Helena Wirta Helsingin yliopistosta.

Artikkeli ilmestyi eilen maanantaina arvostetussa PNAS-tiedelehdessä.

Tutkimusryhmä käytti ensimmäistä kertaa ravintoverkkojen tutkimuksessa menetelmää, joka perustuu eliöiden dna-viivakoodeihin. Ne ovat lyhyitä geenialueita, jotka vaihtelevat tarpeeksi lajien välillä ja ovat lähes samanlaisia kunkin lajin kaikilla yksilöillä.

"On hämmentävää, että siitä, mitä loinen söi pienenä toukkana, jää jälkiä sen vatsaan, vaikka hyönteinen käy läpi koko muodonmuutoksen kotelosta pistiäiseksi", sanoo Tomas Roslin Helsingin yliopistosta.

Perinteisesti vastaaviin ravintoverkkoihin perehdytään kasvattamalla perhostoukkia, kunnes niistä kuoriutuu aikuinen perhonen tai loishyönteinen. Nyt tutkijat vain muussasivat pyydystämiään toukkia ja etsivät mössöstä dna-viivakoodeja. Sitten he vertasivat löytöjään kaikkiin alueen eliöiden dna-viivakoodeihin.

Perhosten ja niiden loisten ravintoverkkoja on aiemmin selvitetty kolmisenkymmentä kertaa, ja siksi asetelma oli Roslinin mukaan "herkullinen".

Vertailtaessa eri menetelmillä saatujen tulosten vaihtelua eri puolilla maailmaa kuvattujen ravintoverkkojen välillä kävi ilmi, että grönlantilaisen verkon rakenne vaihteli enemmän kuin ravintoverkot maapallon eri osien välillä Britanniasta Japaniin.

"Kaikki mitä luulemme tietävämme maailman ravintoverkkojen rakenteesta, saattaa siten olla paljolti sen sanelemaa, miten olemme etsineet", Roslin sanoo.

"Meillä ei ole vielä aavistustakaan siitä, mitä tapahtuu kun sovellamme lähestymistapaa Grönlantia monimuotoisemmissa ympäristöissä, vaikkapa lajeja kuhisevassa tropiikissa", sanoo puolestaan Wirta.

Koillis-Grönlannin eliömaailma oli mahdollista kartoittaa, sillä siellä elää vain alle 400 eläintä. Suomessa lajeja – kasvit mukaan luettuna – on vähintään 45 000.

Tutkimus tehtiin kymmenen neliökilometrin alueella jokilaaksossa, joka on osa Länsi-Euroopan kokoista kansallispuistoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat