Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskisormi on yleinen viestintäväline Yhdysvaltojen ruuhkissa

Anna-Lisa Jenkins Brown istuu iltaisin miljoonien amerikkalaisten tavoin autossa

Ulkomaat
 
Tuomas Niskakangas HS
Anna-Lisa Jenkins Brown vietti suuren osan perjantaistaan ruuhkassa Rockvillen ja Alexandrian välillä.
Anna-Lisa Jenkins Brown vietti suuren osan perjantaistaan ruuhkassa Rockvillen ja Alexandrian välillä. Kuva: Tuomas Niskakangas HS
Sarjassa tarkastellaan autojen roolia amerikkalaisten elämässä. Osa 3/3. Sarja päättyy.

Yhdysvaltalaisen toimistotyöntekijän Anna-Lisa Jenkins Brownin kotimatka alkaa internetistä.

Kun työpäivä pääkaupunki Washingtonin lähiössä sijaitsevan rakennusyhtiön konttorilla on päättymässä, Jenkins Brown avaa Google Maps -karttapalvelun. Se kertoo reaaliaikaisen ruuhkatilanteen.

Pahinta on, jos ruudulle lävähtää "kuolemankäärme". Sillä nimellä Jenkins Brown kutsuu punamustaa viivaa, joka kertoo liikenteen seisahtumisesta.

Fakta

Vain viisi prosenttia käyttää julkisia

 Yhdysvaltojen väestöviranomaisten seurantatutkimuksen mukaan 86 prosenttia amerikkalaisista autoilee töihin.

 Viisi prosenttia yhdysvaltalaisista käyttää julkisia kulkuneuvoja.

 Neljä prosenttia työskentelee kotona, ja kolme prosenttia kävelee.

 Pyörällä työmatkan taittaa 0,6 prosenttia amerikkalaisista.

"En ole täysin riippuvainen Google Mapsista, mutta harvassa ovat ne päivät, kun en kertaakaan katso liikennetilannetta."

Washington on Texasin liikenneinstituutin mukaan Yhdysvaltojen ruuhkaisin kaupunki. Navigointiyhtiö TomTomin listauksessa se on kuudenneksi ruuhkaisin, edelle kirivät muun muassa Los Angeles ja San Francisco.

Jenkins Brownin mukaan ruuhkat ovat vain pahentuneet. Työmatkojen kestot ja reitit ovat yleinen puheenaihe tuttavien kanssa.

Hänen 35 kilometrin työmatkansa kulkee Washingtonin metropolialueen halki Rockvillestä Alexandriaan. Melkein koko matka on moottoritietä: ensin 12-kaistaista, sitten 8-kaistaista, 4-kaistaista ja lopuksi 10-kaistaista. Silti Google Maps värittää isot pätkät reitistä punaiseksi.

Aamulla Jenkins Brown suhautti töihinsä melkein puolessa tunnissa, mutta paluumatka kestää tunnin. "Tuntuu, että kaikki ovat illalla tien päällä."

Sama näkyy TomTomin tilastoissa. Tomtomin mukaan iltaruuhka pidentää matkan kestoa Washingtonissa keskimäärin 66 prosentilla verrattuna ruuhkattomaan liikenteeseen.

Yhdysvalloissa iltaruuhkat ovat jostain syystä aamuruuhkia pahempia. Euroopassa samaa ilmiötä ei laajasti ole.

Perjantaina liikenne moottoritiellä nykii ja pysähtyy välillä kokonaan. Jenkins Brown etsii autoradiosta musiikkia. Se rauhoittaa ruuhkassa paremmin kuin puheohjelmat.

Keskisormi on yleinen viestintäväline ruuhkassa. Jenkins Brown näyttää tunareille mieluummin peukkua.

Eniten ärsyttävät autoilijat, jotka käyttävät toisaalle johtavaa kaistaa jonon ohittamiseen ja kiilaavat viime hetkellä oikealle kaistalle.

"Sanon heitä huijareiksi."

Joskus hän kulkee osan matkasta pikkuteitä. Se ei lyhennä matkan kestoa, mutta säästää hermoja. Pahinta on istua pysähtyneenä moottoritiellä.

"Niin kauan kun liikenne etenee, elämä hymyilee."

Washington on kuitenkin siitä harvinainen kaupunki, että kimppakyytien ja julkisten kulkuneuvojen käyttö on yleistä. Monissa kaupungeissa lähes kaikki kulkevat töihin omilla autoillaan.

Vaikka maassa on lilliputtivaltioita lukuun ottamatta maailman eniten autoja asukasta kohden, ruuhkat eivät kuitenkaan ole maailman pahimpia.

Tämä johtuu siitä, että liikenne suunniteltiin vuosikymmeniä sitten yksityisautoilun varaan. Presidentti Dwight Eisenhowerin käyntiin polkaisema valtion moottoritieverkosto on jo 77 000 kilometrin mittainen.

Tuomas Niskakangas HS
Rockville–Alexandria

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat