Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset rakastavat valtiota, kreikkalaiset seksiä

HS vertaili ystävänpäivän kunniaksi, miten eri puolilla maailmaa rakastetaan

Ulkomaat
 
Suomalaiset sydänystävinä
Suomalaiset sydänystävinä
Kalle Koponen selvitti, mitä ulkomaalaiset ajattelevat suomalaisesta rakastetustaan.

Helmikuun 14. päivä tunnetaan Suomessa ystävyyden juhlana mutta valtaosassa muuta maailmaa romanttisen rakkauden ja Valentinuksen päivänä.

HS selvitti rakkaudentunnustusten juhlapäivän kunniaksi, miten eri puolilla maailmaa rakastetaan. Epätieteellisen vertailun perusteella suomalaiset ovat monella tapaa hyviä rakkaudessa.

Ystävyyden mittareilla maailmassa menee hyvin.

OECD-järjestö selvitti vuonna 2011 julkaistussa How's Life? -tutkimuksessa, että selvästi yli puolella maailman ihmisistä on ystäviä ja sukulaisia, joiden puoleen kääntyä hätätilanteissa. Suomalaisista 93 prosenttia kertoi, että heillä on tällaisia luottoystäviä, mikä nosti Suomen 40 maan vertailun keskikastiin.

Islanti ja Irlanti olivat kärjessä. Heikoimmin ystävyysmittarilla pärjäsivät intialaiset ja kiinalaiset, mutta heistäkin yli puolella oli uskottuja ystäviä.

Jos rakkauden mittariksi otetaan avioliitto, valkovenäläiset ja venäläiset ovat Euroopan rakastavaisinta kansaa. YK:n mukaan niissä solmittiin vuonna 2012 kaksi kertaa niin paljon avioliittoja kuin muualla Euroopassa keskimäärin. Euroopan keskivertoa edustavassa Suomessa oli häitä tuhatta asukasta kohti 5,3.

Avioliitto on kuitenkin rakkauden mittarina heikko. Hyvällä tuurilla liitossa on rakkautta, mutta on olemassa myös lapsiavioliittoja, järjestettyjä avioliittoja ja onnettomia avioliittoja.

Rakkautta eri maissa voi mitata myös vertailemalla seksuaalivähemmistöjen kohtelua. Maissa, joissa homoilla ja lesboilla yhtä suuri oikeus rakastaa kuin heteroillakin, on todennäköisesti suurempi määrä avoimesti ilmaistua rakkautta.

Tällä mittarilla rakkautta on enemmän Länsi- ja Pohjois-Euroopassa sekä Latinalaisessa Amerikassa kuin esimerkiksi Venäjällä tai Afrikassa.

Myös seksiä voidaan pitää jonkinlaisena rakkauden mittarina.

Silloin ykkösiksi nousevat kreikkalaiset. Heistä 87 prosenttia kertoi kondominvalmistaja Durexin maailmanlaajuisessa kyselyssä harrastavansa seksiä vähintään kerran viikossa.

Kalle Koponen HS
Stefan Slob (vas.) ja Sofia Zidan viettivät ystävänpäivän aattona ensimmäistä vuosipäiväänsä. Hollantilaisen Slobin mielestä ystävyyteen suomalaisten kanssa tarvitaan enemmän aikaa kuin muualla.
Stefan Slob (vas.) ja Sofia Zidan viettivät ystävänpäivän aattona ensimmäistä vuosipäiväänsä. Hollantilaisen Slobin mielestä ystävyyteen suomalaisten kanssa tarvitaan enemmän aikaa kuin muualla.

Viimeiseksi jäivät japanilaiset, joista vain kolmannekselle seksi on viikoittainen asia. Suomi ei ollut mukana Durexin kyselyssä, mutta Ilta-Sanomat teetti Taloustutkimuksella vuonna 2012 samantyylisen kyselyn. Puolet kyselyyn vastanneista kertoi harrastavansa seksiä vähintään kerran viikossa.

Seksin laatua mitattaessa tilastot menivät uusiksi. Voiton veivät nigerialaiset, joista 67 prosenttia oli tyytyväisiä harrastamaansa seksiin.

Tyytymättömämpiä olivat japanilaiset. Se ei ihmetytä, sillä viime vuonna brittilehti The Guardian kertoi monien japanilaisnuorten luopuneen seksistä kokonaan.

Jos rakkaus käsitetään laajemmin välittämiseksi, rakkautta on myös valtion ja kansalaisten välillä, sanoo hallintotieteen professori Antti Syväjärvi Lapin yliopistosta. Hän on mukana rakkauden roolia johtajuudessa tutkineessa tutkimusryhmässä.

"Onhan se raflaavaa, mutta voi sanoa, että valtio yrittää omalla tavallaan rakastaa. Se antaa suojaa, turvaa ja kuuluvuuden tunnetta. Samalla tavalla kansalaiset voivat kysyä, mitä he voivat antaa valtiolle."

Syväjärven mukaan ei ole kyse vain verojen maksusta ja lakien noudattamisesta: puhutaan luottamuksesta, vastavuoroisuudesta ja uskosta yhteiseen tulevaisuuteen.

OECD:n tutkimuksessa vuodelta 2013 noin 60 prosenttia suomalaisista kertoo luottavansa nykyhallintoon, mikä tosin on selvästi vähemmän kuin aiemmin. Ykkösenä oli Sveitsi, jossa 80 prosenttia kansasta kertoi luottavansa johtajiinsa.

Vaikeuksista huolimatta suomalaisten ja valtion liitto on vahva, sillä luottamuksen määrä on silti selvästi yli OECD-maiden keskiarvon.

Vastavuoroisesti voi sanoa, että suomalaiset saavat valtiolta vastarakkautta. Parannettavaa riittää, mutta ihmisoikeuksien, koulutuksen ja hyvinvoinnin mittareilla Suomi on maailman johtavia maita. 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat