Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-haastattelu: Talebanin haavoittama Malala haluaa pääministeriksi

Haastattelu on julkaistu HS:ssa helmikuussa 2014.

Ulkomaat
 
Paul Ellis AFP
Pakistanilainen Malala Yousafzai piti puheen Women of the Year -tapahtumassa New Yorkissa viime marraskuussa. Hän sai tilaisuudessa tunnustuksen.
Pakistanilainen Malala Yousafzai piti puheen Women of the Year -tapahtumassa New Yorkissa viime marraskuussa. Hän sai tilaisuudessa tunnustuksen. Kuva: Paul Ellis AFP
Kuka

Opettajaisän silmäterä

 Malala Yousafzai syntyi heinäkuussa 1997 Mingorassa Pakistanissa. Opettajaisällä on Pakistanissa oma koulu. Esikoistytär on ollut isän silmäterä. Äiti on lukutaidoton.

 Talebanin kannattaja ampui Malalaa koulumatkalla lokakuussa 2012.

 Pääsi sairaalahoitoon Britannian Birminghamiin, jonne perhe asettui.

 Julkaisi muistelmateoksensa Minä olen Malala ampumisen vuosipäivänä lokakuussa. Oikeudet on myyty 34 kielelle. Viimeksi kirja on käännetty suomeksi.

 Saanut esimerkiksi EU:n Andrei Saharov -palkinnon ja ihmisoikeusjärjestö Amnestyn kunniakirjan.

Malala Yousafzain sunnuntaiaamu on alkanut historian opiskelulla.

Kotiläksynä on ollut natsipropagandakirja Der Giftpilz, Myrkkysieni. Se aivopesi saksalaislapsia ajattelemaan, että juutalaiset ovat maalle myrkkyä.

Historian opettaminen nuorille on Malalan, 16, mielestä äärimmäisen tärkeää. Näin varmistetaan, etteivät menneisyyden järjettömyydet enää koskaan toistu.

Samalla kotiläksy on vienyt ajatukset kotimaahan Pakistaniin ja tehnyt surulliseksi.

"Kun opiskelen ensimmäistä ja toista maailmansotaa, minusta tuntuu joskus, että Afganistanissa ja Pakistanissa on jo kolmas maailmansota. Näemme sotaa kaikkialla, Lähi-idässä ja Kaakkois-Aasiassa", Malala sanoo HS:n haastattelussa.

Tämä maailmansota on kuitenkin erilainen kuin edeltäjänsä.

"Ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa oli selvää, kuka oli vihollinen. Tässä sodassa, terrorismissa, ei ole. Emme tiedä, keitä taistelun osapuolet ovat", Malala vertaa.

Mutta sen hän tietää liiankin hyvin, että tulilinjalle voi joutua kuka tahansa – kuten tyttöjen koulutuksen puolesta äänensä korottanut teininuori.

Malala Yousafzai on puolustanut tyttöjen oikeuksia jo 11-vuotiaasta. Hän alkoi kirjoittaa salanimellä blogia yleisradioyhtiö BBC:n urdunkieliselle palvelulle sen jälkeen, kun ääri-islamilainen Taleban-liike oli ottanut kotiseudulla Swatin laaksossa vallan ja kieltänyt tytöiltä koulunkäynnin. Myöhemmin Malala puhui Pakistanin televisiossakin.

Elämä muuttui lokakuun yhdeksäntenä päivänä 2012. Silloin koulubussin perälaudalle nousi nuori mies ja tiukkasi:

"Kuka on Malala?"

Mies oli Talebanin kannattaja, ja hän otti esiin 45-kaliiperisen mustan Colt-pistoolin.

Kolmesta laukauksesta ensimmäinen meni läpi Malalan vasemmasta silmäkuopasta, upposi olkapäähän ja lähes tappoi tytön.

Kallovammat olivat niin vakavia, että Malala lennätettiin Britanniaan. Kun hän kuukausien jälkeen pääsi kotiutumaan, ei kotimaahan ollut asiaa. Uusi koti on "talo vehreällä kadulla" Birminghamissa, ja siellä asuvat myös opettajaisä, äiti sekä pikkuveljet Atal ja Khushal.

Kokemuksista syntyi kirja Minä olen Malala. Arvostetun brittitoimittajan Christina Lambin avustama muistelmateos on juuri ilmestynyt suomeksi.

Malalasta on tullut ykkösrivin ihmisoikeusaktivisti, tyttöjen koulutuksen symboli ja kansainvälinen superjulkkis. Hän on tavannut joukon maailman johtajia, noussut arvovaltaisimpien vaikuttajien ranking-listoille ja saanut esimerkiksi EU:n Andrei Saharov -sananvapauspalkinnon. Rauhannobelistiksikin hän oli ehdolla.

Julkisuuskoneisto on kasvanut mahtavaksi. Haastattelu HS:n kanssa järjestyy monen kirjallisuusagentin ja maailman suurimman pr-toimiston Edelmanin kautta, mutta aikataulujen kireyden vuoksi vain puhelimitse.

AP
Malala Yousafzai oli hoidossa sairaalassa Birminghamissa Britanniassa sen jälkeen, kun Talebanin kannattaja lähes tappoi hänet syksyllä 2012.
Malala Yousafzai oli hoidossa sairaalassa Birminghamissa Britanniassa sen jälkeen, kun Talebanin kannattaja lähes tappoi hänet syksyllä 2012.

Omiksi esikuvikseen Malala nimeää ihmisoikeustaistelijat Martin Luther Kingin ja Nelson Mandelan sekä Pakistanin ensimmäisen naispääministerin Benazir Bhutton.

Se, että hänestä itsestään on teini-ikäisenä tullut roolimalli, kirvoittaa naurun.

"Jos veljiltäni kysytään, he eivät usko minun olevan roolimalli. Heidän mielestään olen heille vähän julma ja vain ulkopuolisille erittäin hyvä. Yritän antaa heille hyviä neuvoja, mutta he eivät kuuntele koskaan. He sanovat, että vihastun helposti ja olen tuhma", Malala kertoo sisarusten välisestä nahistelusta.

"Sanon usein, että rakastan demokratiaa, mutta kotona olen diktaattori."

Maailman eri kolkissa arviolta 65 miljoonaa peruskouluikäistä tyttöä ei käy koulua. Se on kuitenkin jokaisen perusoikeus, nuori aktivisti sanoo. Hän edistää tavoitetta myös käytännössä.

Malalan nimeä kantava rahasto on aloittanut ensimmäisen projektinsa kotiseudulla Swatin laaksossa. Siellä se kouluttaa 40:tä ennen lapsityöläisinä ollutta tyttöä. Seuraavaksi suunnitteilla on opetuksen tarjoaminen Jordaniaan päätyneille Syyrian sodan pakolaisille.

"Tämä on vasta alku", Malala sanoo puhelimitse kotoaan.

Hän myöntää, että omaan koulunkäyntiin keskittyminen on kaiken muun ohella välillä vaikeaa. Väsyttää. "Mutta asiani on erittäin tärkeä."

Dennis Van Tine
Malala Yousafzai tapasi YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin viime kesänä YK:n päämajassa New Yorkissa.
Malala Yousafzai tapasi YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin viime kesänä YK:n päämajassa New Yorkissa.

Koulutytön kohtalo on koskettanut ihmisiä ympäri maailmaa, ja Malala kiittää tuesta myös suomalaisia. "Kirjoja, kortteja, kirjeitä", hän luettelee Suomesta tulleita lahjoja.

Malala on nyt birminghamilaisen Edgbastonin tyttökoulun oppilas. Hän valmistautuu brittiperuskoulun päättökokeisiin, pähkäilee lukion ainevalintoja ja pitää mahdollisena opintoja Oxfordin tai Cambridgen huippuyliopistoissa.

Ampumista seuranneet päänsäryt ovat poissa. Kallossa on titaanilaatta. Fysioterapialla yritetään vielä kuntouttaa kasvojen hermoja niin, että hymy palautuisi ennalleen.

Britanniassa Malala on onnellinen, koska olo on turvallinen. "Parasta tässä maassa on se, että täällä ei saa olla aseistautunut."

Kotimaataan hän kaipaa kuitenkin jatkuvasti: Swatin laakson riisipeltojen hajua ja kukkien tuoksua. Kouluaan. Parasta ystäväänsä Monibaa.

Paluu Swatiin on Talebanin uhkausten vuoksi vielä mahdotonta.

Pienempänä Malala haaveili lääkärin urasta. Nyt toiveala on vaihtunut politiikkaan.

"Silloin voin auttaa koko maatani. Voin auttaa jokaista tyttöä – jokaista lasta – käymään koulua."

Tavoitteena on Pakistanin pääministeriys. 

 

Malala Yousafzai ja Christina Lamb: Minä olen Malala. Tammi. 280 s.

Tanja Vasama HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat