Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan saastemössö haisee, maistuu ja tuntuu

HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen kertoo, millaista on saastemössön piinaamassa Pekingissä

Ulkomaat
 
AFP
Mies piti hengityssuojainta saastesumun peittämällä Tiananmenin aukiolla Pekingissä sunnuntaina.
Mies piti hengityssuojainta saastesumun peittämällä Tiananmenin aukiolla Pekingissä sunnuntaina. Kuva: AFP

Kotini ikkunasta näkyy yleensä Pekingin korkein rakennus, China World -torni. Keskiviikkoaamuna sen paikalla oli harmaata mössöä.

Sankka savusumu oli peittänyt tornin kokonaan. Yleensä siitä erottuvat huonoinakin päivinä edes ääriviivat.

Fakta

Savusumu tulee lähinnä hiilen poltosta

Hiilivoimala Hamin kaupungissa Xinjiangin alueella Kiinassa.

 Kiinan ilmansaasteista suurin osa tulee laitoksista, joissa poltetaan hiiltä, kuten tehtaista ja voimalaitoksista.

 Suurissa kaupungeissa merkittävä saastelähde on myös autoliikenne, joka on kasvanut nopeasti.

 Pienhiukkasia tulee myös pölyn mukana maaperästä ja rakennustyömailta.

 Kiinasta saasteita leviää ainakin Etelä-Koreaan ja Japaniin.

 Saastetilanne vaihtelee sään mukaan. Keskiviikkoiltana Pekingin saasteet hälvenivät huomattavasti, kun satoi ja alkoi tuulla.

Saastepilvi on noin viikon ajan verhonnut Kiinan koillisosia tavallista sankempana. Pekingin keskustassa on mittailtu yli 500 mikrogramman pienhiukkaspitoisuuksia kuutiometrissä ilmaa.

Se on noin 20 kertaa enemmän kuin olisi terveellistä. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan pieniä, halkaisijaltaan enintään 2,5 mikrometrin hiukkasia ei pitäisi olla yli 25:ttä mikrogrammaa kuutiossa.

Nämä pienimmät saastehiukkaset ovat vaarallisia, koska ne tunkeutuvat syvälle keuhkoihin, jopa verenkiertoon. Hiukkasissa on ainakin arseenia ja lyijyä.

Kun asuu Pekingissä, ilmansaasteisiin tottuu. Savusumun näkee jo alle sadan mikrogramman lukemissa, mutta Pekingin maisemassa se on niin tuttua, että siihen kiinnittää huomiota lähinnä silloin kun sitä ei ole tai kun sitä on todella sakeasti.

Viime kuukausina Pekingissä on ollut usein melko puhdas ilma. Pienhiukkaspitoisuudet ovat olleet jopa alle WHO:n suosituksen tai vain pari kolme kertaa sitä korkeammat.

Paha saastesumu laskeutui Pekingiin viime viikon torstaina. Kun saasteilma saapuu, ilmassa haisee palaneen käry. Saastepäivien jatkuessa hajun unohtaa, mutta saasteet huomaa muilla tavoin.

Katukuvassa rakennukset peittyvät sumuun pahimpina päivinä jo parin korttelin päässä. Savusumun voi nähdä jopa sisätiloissa. Vaalea savuntapainen usva metroasemien pitkissä kävelytunneleissa ei yleensä tarkoita tulipaloa.

Likaisimmillaan ilma kirvelee silmissä ja maistuu metallisena kalvona suussa. Päivittäin piilolaseja käyttävän kiinalaisen tuttavani mukaan tällä viikolla on ollut pakko käyttää tavallisia silmälaseja, koska saaste ärsyttää silmiä niin, että piilolasien käyttö on mahdotonta.

Pitkinä saastejaksoina tuntee myös väsyvänsä tavallista helpommin. Silloin ei aina tee mieli lähteä ulos, koska kotona hurisee ilmanpuhdistin.

Niitä on lähinnä ulkomaalaisilla, mutta hiljattain myös kiinalainen ystäväni alkoi pohtia sellaisen hankkimista. Useimmat tuntemani pekingiläiset eivät aktiivisesti murehdi ilman laatua, mutta tietoisuus saasteiden terveyshaitoista näyttää silti lisääntyneen.

Pekingin kaduilla näkyy hengityssuojaimia useammilla kuin vuosi sitten, ja uutistoimistojen mukaan nettikaupoista alkavat suojamaskit loppua.

Vaikka likaiseen ilmaan tottuu, se riepoo. Kiinassa on viime päivinä nähty pientä vastarintaa saasteiden takia.

Tällä viikolla kerrottiin, että Hebein maakunnassa asuva mies haastaa maakunnan oikeuteen saasteista. Mies vaatii maakunnalta noin 1 200 euron korvauksia. Oikeus ei ole päättänyt, käsitteleekö se vaatimuksen.

Viikonloppuna Pekingissä järjestetyssä hupijuoksutapahtumassa osalla vähäpukeisista juoksijoista oli hengityssuojaimia ja kaasunaamareita, ja kuvia heistä jaettiin Kiinan nettipalstoilla. Tiistaina netissä levisi myös kuvia Pekingin yliopiston kampuksen patsaista, joille opiskelija oli pukenut suojamaskit.

Jopa Kiinan ympäristöministeriö on moittinut tilannetta. Keskiviikkona ministeriön edustaja totesi uutistoimisto Xinhuan mukaan, että Pohjois-Kiinan savusumuista vastuussa olevia tehtaita aiotaan "rankaista ankarasti".

Saasteessa voi yrittää nähdä hyviäkin puolia. Pari viikkoa sitten kiinalainen amiraali totesi televisiohaastattelussa, että savusumu suojelee Kiinaa Yhdysvaltojen laseraseilta. Myöhemmin hän tosin tarkensi, ettei hän puolusta savusumua, vaan kertoi vain aseiden ominaisuuksista.

Omien kokemuksieni mukaan oikein saasteisina kesäpäivinä ei tarvitse aurinkovoidetta, vaikka aurinko helottaisi täysillä sumun takana.

On tietenkin makuasia, kannattaako iloita ihosairauksien riskin vähenemisestä, kun uhkana ovat keuhko-, sydän- ja verisuonisairaudet.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat