Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malesialaiskone katosi mystisesti

Kadonneessa malesialaiskoneessa oli 239 ihmistä. Öljyvana saattoi kertoa koneen kohtalosta.

Ulkomaat
 
Wang Zhao Afp
Nainen näytti koneessa mahdollisesti olleen ystävänsä ajokorttia pekingiläisessä hotellissa lauantaina.
Nainen näytti koneessa mahdollisesti olleen ystävänsä ajokorttia pekingiläisessä hotellissa lauantaina. Kuva: Wang Zhao Afp

Malesialaisen matkustajakoneen katoaminen oli vielä lauantai-iltana Suomen aikaa mysteeri. Omaiset odottivat tietoja kadonneista, ja samalla etsinnät Etelä-Kiinan merellä jatkuivat yöhön asti.

Illalla vihjeet olivat vielä vähissä.

Fakta

Tuhoisimmat lentoturmat

 1977: Kaksi Boeing 747 -lentokonetta törmäsivät kiitoradalla Teneriffalla. Turmassa kuoli 583 ihmistä.

 1985: Japan Airlinesin Boeing 747 törmäsi vuoreen Japanissa. Turmassa kuoli 520 ihmistä.

 1996: Saudi Airlinesin Boeing 747 törmäsi kazakstanilaisen Iljushin-74-koneen kanssa Intiassa. Turmassa kuoli 349 ihmistä.

 2001: American Airlinesin Airbus A300 putosi New Yorkissa pian nousun jälkeen. Kuolleita oli 265.

 2002: China Airlinesin Boeing 747 putosi lähellä Taiwania. Turmassa kuoli 225 ihmistä.

 2009: Air Francen Airbus A330 putosi mereen Brasilian ja Ranskan välillä. Turmassa kuoli 228 ihmistä.

Vietnamin hallitus ilmoitti verkkosivullaan, että merestä läheltä koneen katoamispaikkaa oli löytynyt kaksi 10–15 kilometrin pituista öljyvanaa.

Ne saattoivat olla lähtöisin kadonneesta lentokoneesta – tai sitten eivät.

Noin puolen kilometrin päässä toisistaan olleet öljyvanat oli nähty lentokoneesta. Vietnamilaisviranomaisten mukaan on mahdollista, että ne olivat lähtöisin koneen kahdesta moottorista, mutta varmuutta asiasta ei ollut.

Laivoja eri maista oli yöllä matkalla kohti koneen katoamispaikkaa.

Ainakin Kiinan rannikkovartioston aluksen oli määrä ehtiä paikalle sunnuntaiaamuna Suomen aikaa, kertoi uutistoimisto Xinhua.

Kadonnutta konetta etsittiin päivällä myös lentokoneiden avulla, mutta lentoetsinnät lopetettiin yöksi.

Etsintöihin osallistui laivoja tai lentokoneita ainakin Malesiasta, Vietnamista, Singaporesta, Filippiineiltä, Kiinasta ja Yhdysvalloista.

Artikkeliin liittyvät

Maiden välinen yhteistyö etsinnöissä oli vielä illalla epäselvä. Kiinalla on aluekiista Etelä-Kiinan merellä muun muassa Vietnamin, Filippiinien ja Malesian kanssa.

Tiedot tapahtuneesta olivat lauantaina niukkoja. Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla olleen Malaysia Airlinesin lennon MH370 kerrottiin edenneen aivan normaalisti, kunnes se katosi tutkasta.

Viimeinen havainto koneesta saatiin meren yltä läheltä Malesian ja Vietnamin ilmatilarajaa perjantai-iltana kello 20.40 Suomen aikaa.

Koneen ja siinä olleiden 239 ihmisen katoamisen syytä voitiin vain veikkailla. Lentosää oli tiettävästi normaali, polttoainetta oli riittävästi ja koneen 53-vuotias malesialainen kapteeni Zaharie Ahmad Shah oli lentoyhtiön mukaan erittäin kokenut. Hän on ollut yhtiön palveluksessa yli 30 vuotta.

Koneen kyydissä oli lentoyhtiön mukaan 227 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä. Matkustajista valtaosa, 153, oli kiinalaisia. Lentoyhtiön julkistaman listan mukaan koneessa oli 14 maan kansalaisia. Suomalaisia listoilta ei löytynyt.

Kiinassa oltiin koneen kohtalosta erittäin huolissaan. Pekingin lentokentällä matkustajien omaiset odottivat huolestuneina tietoja koneen kohtalosta.

Yhdeksi mahdolliseksi syyksi koneen katoamiseen veikkailtiin terrori-iskua, mutta sellaisesta ei ollut illalla mitään konkreettisia viitteitä.

"Ei tietoa, mutta tutkimme kaikkia mahdollisuuksia", sanoi Malesian kuljetusministeri Hishamuddin Hussein uutisoimisto AP:n mukaan, kun häneltä kysyttiin terrori-iskun mahdollisuudesta tiedotustilaisuudessa.

Koneessa oli tiettävästi kaksi epäilyttävää matkustaja, joiden henkilöyttä ei tiedetä. Lentoyhtiön julkaisemalla matkustajalistalla oli italialaismies sekä itävaltalainen, jotka eivät olleet koneessa. Molemmat matkustivat varastetuilla passeilla.

Sekä Malaysia Airlinesia että konetyyppi Boeing 777-200:aa pidetään lentohistorian perusteella luotettavina. Malaysian Airlinesille on sattunut kuolemaan johtanut onnettomuus viimeksi 19 vuotta sitten.

Boeing 777:n ensimmäinen ihmishenkiä vaatinut onnettomuus sattui viime kesänä Yhdysvalloissa. Konetyypillä on lennetty vuodesta 1995.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat