Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriisin taustalla vaikuttavat maan väkivaltaisuus ja talousahdinko

Ulkomaat
 

Miksi alkoi?

Väkivalta

Venezuelan mielenosoitukset alkoivat helmikuussa, kun opiskelijat Táchirassa ja Méridassa marssivat kaduille vaatimaan turvallisuustilanteen parantamista. Venezuela on henkirikostilastojen kärkimaita.

Köyhyys

Mielenosoituksia ruokkii yhä paheneva pula perushyödykkeistä, kuten vessapaperista ja maidosta. Myös inflaatio laukkaa huippulukemissa.

Venezuelan talousongelmat ovat Hugo Chávezin valtakauden peruja, mutta tilanne on heikentynyt entisestään Nicolás Maduron kaudella.

Venezuela on öljyvaroiltaan maailman rikkaimpia maita, mutta korruptio ja huono johtaminen pitävät kansan köyhyydessä, sanoo Suomen entinen Venezuelan-suurlähettiläs Mikko Pyhälä.

Ketkä vastakkain?

Mielenosoittajat

Protesteihin on liittynyt yhä enemmän keskiluokkaisia ja köyhien alueiden venezuelalaisia. Myös virallinen oppositio on kääntynyt tukemaan mielenosoituksia.

Mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi 12. helmikuuta, kun asemiehet ampuivat mielenosoittajia Caracasissa. Mielenosoittajat ovat alkaneet vastata muun muassa polttopulloin.

Puolisotilaalliset joukot
Venezuelan kansallinen poliisi on huonosti johdettu ja jakautunut, joten hallinto on turvautunut puolisotilaallisiin joukkoihin ja kansalliskaartiin.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan joukot käyttävät ylimitoitettuja voimakeinoja. Yhteenotoissa on kuollut tähän mennessä ainakin 20 ihmistä.

Miten ratkaistaan?

Oppositio on kieltäytynyt rauhanneuvotteluista, kunnes mielenosoitusten väkivaltainen tukahduttaminen lopetetaan.

Pyhälän mukaan Amerikan valtioiden järjestö ei puutu kriisiin, sillä jäsenmaiden enemmistöllä on taloudellisia siteitä Venezuelan hallintoon.

"Tilanne voi parantua ainoastaan, jos presidentti tajuaa tai hänet pakotetaan tajuamaan, ettei tällä linjalla voi jatkaa."

 

Lähteet: Mikko Pyhälä, BBC, Reuters

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat