Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harrastajat etsivät malesialaiskonetta satelliittikuvista

Tutkija arvioi: Onko tämä suomalaishavainto kadonnut lentokone?

Ulkomaat
 
HS:n lukija Lida Gaderi löysi Tomnod-joukkoistamispalvelun satelliittikuvasta lentokonetta muistuttavan objektin. Sivusto ei määrittele satelliitin tarkennuskorkeutta. Ruutukaappaus palvelun sivuilta.
HS:n lukija Lida Gaderi löysi Tomnod-joukkoistamispalvelun satelliittikuvasta lentokonetta muistuttavan objektin. Sivusto ei määrittele satelliitin tarkennuskorkeutta. Ruutukaappaus palvelun sivuilta.

Kolme mahdollista syytä turmalle

1 Räjähdys. Jostain syystä kone on hajonnut ilmassa. 102 ihmistä kuoli Indonesiassa 2007, kun Adam Airin lento 574 katosi. Syyksi todettiin lentäjien useiden virheiden ketju, jonka seurauksena lentäjät menettivät koneen hallinnan. Kone hajosi ennen putoamistaan veteen. "Näitä ei voi verrata, nämä ovat omia juttujaan", sanoo Onnettomuustutkinta- keskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen.

2 Sähkökatko tai -vika. "Kaikki vaihtoehdot ovat hyvin harvinaisia", Aaltonen sanoo.

Air Francen lento 447 vuonna 2009 katosi Atlantin yllä. Koneen antureita oli jäätynyt, minkä vuoksi lentäjät saivat väärää tietoa. He eivät havainneet koneen sakkaustilaa ja toimivat päinvastoin kuin olisi pitänyt.

3 Rikollinen teko. Vaihtoehto, jossa kone olisi tuhottu tahallisesti, näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä.

Lauantaina kadonneen malesialaislentokoneen etsinnöissä on käytössä lentokoneiden ja laivojen lisäksi myös nykyaikaisempia välineitä. Etsintöjä on tehty muun muassa verkossa toimivan Tomnod-palvelun kautta.

Tomnod on joukkoistamistyökalu, jonka avulla vapaaehtoiset voivat tarkastella yhdysvaltalaisen DigitalGlobe-yhtiön satelliittikuvia. Muun muassa Googlen karttapalvelut käyttävät DigitalGloben kuvia.

Kuvat on otettu laajalta alueelta Thaimaan lähistöllä olevan Siaminlahden yllä. Kyseessä on sama alue, jossa Boeing 777 -merkkisestä koneesta tehtiin viimeinen havainto lauantain vastaisena yönä.

Helsingin Sanomien lukija Lida Gaderi löysi palvelun satelliittikuvista meressä kelluvan objektin. Gaderi uskoo kyseessä olevan kadonnut malesialaiskone.

Kyseinen satelliittikuva on otettu Tomnodin mukaan keskiviikkona kello 3.06. Objekti on 1020 metrin mittainen.

Onnettomuuskeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen arvioi, että kuvassa voisi mahdollisesti olla lentokoneen osa.

"Kuva on hyvin mielenkiintoinen. Kyseessä voisi olla osa koneen perärunkoa ja korkeusperäsin. Lisäksi siinä näkyy kaarimaisia muotoja, jotka voivat olla runkokaaria", Aaltonen kertoo.

Aaltonen kuitenkin muistuttaa, että kyse on vain spekulaatioista, sillä satelliittikuva ei ole erityisen tarkka.

"Jos olisin tutkimassa onnettomuutta, kävisin varmasti tarkastamassa tämän paikan", Aaltonen sanoo. Hän huomauttaa, että esimerkiksi lennon tietoja tallentava musta laatikko sijaitsee koneen peräosassa.

Aaltonen on kuullut Tomnod-palvelusta jo aiemmin. Hänen mielestään kyseessä on mielenkiintoinen palvelu, joskin turmaa päästään kunnolla tutkimaan vasta sitten, kun kone varmasti löydetään.

"Tutkinta pääsee kunnolla käyntiin, kun hylky löydetään ja mustan laatikon tietoja päästään tutkimaan."

Malaysia Airlinesin lentokone nousi Malesian Kuala Lumpurista lauantaina kello 0.41 paikallista aikaa ja katosi siviili-ilmailuviranomaisten tutkasta kello 1.30 Malesian ja Vietnamin välillä.

Koneessa oli 239 matkustajaa, joista valtaosa oli kiinalaisia.

Kadonnutta lentokonetta voi etsiä Tomnod-palvelun kautta täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat