Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelan ruokapula pahenee

Kauppareissusta tuli päivittäinen kamppailu

Ulkomaat
 
Maria Manner
Giorgio Palmera
Ihmisiä jonottamassa hallituksen Bicentenario-myymälään Caracasissa. Venezuelalla arvellaan olevan maailman suurimmat öljyvarat, mutta perustavaroista on jatkuva puute.
Ihmisiä jonottamassa hallituksen Bicentenario-myymälään Caracasissa. Venezuelalla arvellaan olevan maailman suurimmat öljyvarat, mutta perustavaroista on jatkuva puute.

Tästä on kyse

Venezuelan talous oli pitkään nousujohteinen, kun öljyn hinta nousi.

 Öljyn hinnannousun pysähdyttyä ruoan tuominen maahan on heikentynyt.

 Ongelmien pääsyyksi on katsottu viime vuonna kuolleen presidentin Hugo Chávezin harjoittama politiikka, jota on kutsuttu isänmaalliseksi sosialismiksi.

Puolenpäivän aikaan jono supermarketin edustalla on kymmeniä metrejä. Huhun mukaan kaupassa on maitoa ja voita.

Yaritza Serrano on tullut ruokatunnilla jonottamaan hallituksen Bicentenario-myymälään.

Kuten monelle venezuelalaiselle, myös Serranolle ruokaostoksista on tullut päivittäinen taistelu.

"Jonotan joka päivä. Aina kun huomaan, että jossain on tavaroita tai vähän jonoa, menen sinne", hän sanoo Venezuelan pääkaupungin Caracasin itäosassa sijaitsevan myymälän edessä. Kaupan ovella sotilas vartioi, ettei kukaan yritä sisään ennen aikojaan.

Tavallisesti jonossa kuluu tunti tai kaksi, toisinaan enemmän, Serrano sanoo. Vapaapäivinään hän käyttää perheen ruokaostosten tekemiseen usein kahdeksan tuntia päivässä.

"Maito, kahvi, vessapaperi, ruokaöljy, maissijauho", Serrano luettelee asioita, joita on usein hankala löytää.

Tilanne on paradoksaalinen: Venezuelalla arvioidaan olevan maailman suurimmat öljyvarat, mutta perustavaroista on jatkuva puute.

Vuoden aikana jonot kauppojen edustalla ovat pidentyneet. Pula hintasäädellyistä perustarvikkeista oli alkuvuonna 47 prosenttia, kertoo tutkimusfirma Datanálisis. Se tarkoittaa, että vain alle puolet tuotteista oli saatavilla.

Keskuspankin puuteindeksi oli tammikuussa ennätykselliset 28 prosenttia. Hallitus on ilmoittanut ottavansa myymälöissään käyttöön säännöstelykortit.

Kun jotain tavaraa tulee kauppoihin, sitä hamstrataan. Caracasissa näkee ihmisiä, joilla on muovikassit pullollaan vessapaperia tai maissijauhoa. Sisämaassa tavarapula on pahempi kuin pääkaupungissa.

Öljyä Venezuelassa riittää, mutta sen tuotanto on vähentynyt investointien puutteessa. Iso osa öljystä menee toverihintaan liittolaisille ja kansalaisille halpaa polttoainetta varten. Tankin täyttäminen maksaa Venezuelassa vähemmän kuin suklaapatukka.

Kun öljyn hinta ei enää nouse ja tuotanto vähenee, tilanne on käynyt yhä hankalammaksi. Venezuelan taloudellisen moottorin, öljy-yhtiö PDVSA:n, velka on kasvanut nopeasti.

Leo Ramirez AFP
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro

"Hallituksella ei ole enää rahaa tuoda ruokaa maahan kuten ennen", sanoo politiikan tutkimuksen professori José Vicente Carrosquero.

Venezuela on vahvasti riippuvainen tuontiruoasta. Kotimainen tuotanto on pienentynyt sen jälkeen kun isänmaallista sosialismia julistanut Hugo Chávez astui valtaan vuonna 1999.

"Ihmiset syyttävät ongelmista [presidentti Nicolás ] Maduroa. Oikeasti kyse on siitä, että Chávezin katastrofiin vievä politiikka on lopulta johtanut katastrofiin", Carrosquero sanoo.

Chávez kuoli syöpään viime vuonna. Hänen seuraajansa Maduro on syyttänyt talousongelmista vastustajiensa lietsomaa "taloussotaa" ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n juonia.

Taloustieteilijöiden mukaan Venezuelan keskeisiä ongelmia on valuuttakontrolli ja siitä johtuva pula Yhdysvaltain dollareista. Hallitus määrää dollarin kurssin ja sen, kuinka paljon ulkomaanvaluuttaa yritykset ja ihmiset saavat vaihtaa.

"Täällä ei ole uusia autoja, ei hissien varaosia, ei lääkkeitä", professori Carrosquero sanoo.

Venezuelassa on vakava pula esimerkiksi syöpälääkkeistä. Sanomalehtiä on suljettu, koska niillä ei ole painopaperia.

Virallisesti dollarilla saa 6,3 bolívaria. Pimeiden markkinoiden kurssi on nyt noin 80 bolívaria. Niille, joilla on mahdollisuus ostaa virallisia dollareita, keinottelusta voi muodostua tuottoisa tulonlähde. Se pahentaa pulaa tuontitavarasta.

Puutetta ja inflaatiota suitsiakseen hallitus esitteli tammikuussa "oikeudenmukaisten hintojen lain", joka määrää, että kauppiaat saavat tehdä voittoa enintään 30 prosenttia.

Kauppajonoista on tullut poliittisen kriisin sytykettä. Ne ovat olleet yksi ärsytyksen aihe hallituksenvastaisissa protesteissa.

Vaikka ruokatavaroista on pula, suoranaista nälkää Venezuelassa on vähän.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö on arvioinut, että nälkää näkevien määrä on Venezuelassa enää alle 5 prosenttia, kun vuonna 1992 luku oli 13,5 prosenttia.

Tavallisesti ihmisiä ärsyttää hintojen nousun lisäksi perustavaroiden jonottaminen.

Hallituksen kaupoissa myydään ruokaa jopa kymmenesosalla yksityisten kauppojen hinnoista. Kun hyllyt ovat tyhjiä, ruokaa hankitaan pimeiltä markkinoilta kovempaan hintaan.

Giorgio Palmera
Katukuvassa näkyy yhä julisteita edesmenneestä Hugo Chávezista.
Katukuvassa näkyy yhä julisteita edesmenneestä Hugo Chávezista.

"Ruokaan menee nykyään enemmän rahaa", sanoo hallituksen ruokakaupan edustalla seisova Tivisay Vera.

Myymälän edessä vanha mies esittelee saalistaan. Parsakaali, ruokaöljyä, pastaa, kananmunia, hän näyttää iloisena muovipussiensa sisältöä. Pakkauksissa on punasydän, jossa lukee "valmistettu sosialismissa".

Jotkut eivät malttaisi odottaa.

"Älä v–uile! Olen jonossa, tajuatko?" huutaa keski-ikäinen nainen kännykkäänsä.

"Tämä on todella väsyttävää ja stressaavaa", Tivisay Vera huokaa.

 

Artikkelia varten on haastateltu taloustieteilijä Viktor Álvarezia.

Maria Manner HS
Caracas

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat