Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommentti: Avokätinen suomalainen urheilumies joutui USA:n pihteihin

Ulkomaat
 

Suomen passia kantava urheilumies ja energiamiljardööri Gennadi Timtšenko joutui torstaina suurvaltojen välisen pakotesodan keskiöön. Se tuntuu hurjalta monista helsinkiläisistä urheiluihmisistä, jotka ovat nauttineet Timtšenkon tuesta tai yhteistyöstä.

Suomessa on toki puhuttu Helsingissä asuneen Timtšenkon yhteyksistä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Tiedetään, että Timtšenko on Putinin vanha judokaveri, mutta heidän yhteyksiensä nykyinen kiinteys on ollut epäselvä.

Torstaina Yhdysvallat asetti Timtšenkon Ukrainan kriisin takia kootulle pakotelistalle sillä perusteella, että hän kuuluu Putinin lähipiiriin.

Yhdysvaltojen mukaan läheiseksi heidät tekee Putinin sijoitukset Timtšenkon energiayhtiö Gunvorissa.

Gunvor vastasi pakotelistaukseen kieltämällä Putinin yhteydet yhtiöön.

"Presidentti Putinilla ei ole koskaan ollut omistuksia Gunvorissa. Hän ei saa Gunvorin liiketoimista mitään", Gunvor kirjoitti Twitter-tilillään.

Timtšenko on Helsingin urheilupiireissä pidetty mies. Ennen jääkiekkoseura Jokerien omistajaksi ryhtymistä hänet tunnettiin suomalaisen tenniksen pitkäaikaisena tukijana.

Timtšenkon tuella on Helsingin Talissa järjestetty vuosittain haastajatason turnaus. Anteliaisuutensa lisäksi Timtšenkosta pidetään, koska hänet koetaan mukavaksi mieheksi, joka on aidosti kiinnostunut urheilusta.

Tapasin Timtšenkon vuosia sitten, kun autoin Talin tennisturnauksen järjestelyissä. Timtšenko vei turnauksen henkilökuntaa ja avustajia syömään Lappi-ravintolaan Helsingin keskustassa.

Isäntä maksoi parinkymmenen hengen poron sisäfileet kortilla ja jätti tipiksi kasan 50 euron seteleitä. Ulkona odottanut mustien autojen letka oli kooltaan samaa luokkaa kuin Yhdysvaltojen varapresidentillä Joe Bidenilla.

On vaikea arvioida, millaisia vaikutuksia Yhdysvaltojen pakotteilla on Timtšenkoon tai Rotenbergin veljeksiin, joista ainakin toisella on ollut myös Suomen passi. He omistavat yhdessä Hartwall-areenan ja osan jääkiekkojoukkue Jokereista.

Se kannattaa muistaa, että Yhdysvallat ei syytä Timtšenkoa tai Rotenbergeja mistään Ukrainan kriisiin liittyvästä tai muutenkaan.

Yhdysvallat painostaa miehiä, koska se uskoo, että Putin kuuntelee heitä.

Suomalaisen urheilun tukijamiehet voivat olla vielä vaikutusvaltaisempia, mitä on ymmärretty.

Tuomas Niskakangas HS
Kirjoittaja on HS:n Yhdysvaltain-
kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat