Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisvarojen jahti EU:ssa käynnistyi

Suomesta ei ole löytynyt jäädytettävää omaisuutta. Huippukokouksessa neuvoteltiin ilman kännykkäyhteyksiä.

Ulkomaat
 
Alain Jocard AFP
Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades, Saksan liittokansleri Angela Merkel, europarlamentin puhemies Martin Schulz ja Suomen pääministeri Jyrki Katainen kokoontuivat ryhmäkuvaan Brysselissä.
Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades, Saksan liittokansleri Angela Merkel, europarlamentin puhemies Martin Schulz ja Suomen pääministeri Jyrki Katainen kokoontuivat ryhmäkuvaan Brysselissä. Kuva: Alain Jocard AFP

EU-maat ovat käynnistäneet jahdin paikallistaakseen sanktiolistalle joutuneiden venäläisten ja ukrainalaisten varat Euroopassa.

Pankit haravoivat parhaillaan tilejään ja viranomaiset käyvät läpi muun muassa kiinteistörekistereitä ja yritysomistuksia.

HS:n saamien tietojen mukaan Suomesta ei ainakaan vielä ole löytynyt pankkitilejä tai muuta omaisuutta, jotka kuuluisivat EU:n sanktioiden kohteeksi joutuneille henkilöille.

Jäsenmaiden täytyy ilmoittaa löytyneestä varallisuudesta myös EU-komissiolle. Komissioon ei ole vielä tullut ilmoituksia varoista, eivätkä jäsenmaat ole sopineet siitä, miten nopeasti tietoja pitäisi toimittaa.

Jäsenmaat langettivat maanantaina 21 venäläiselle ja ukrainalaiselle matkustusrajoitteita ja määräsivät heidän varansa jäädytettäviksi. Brysseliin huippukokoukseen kokoontuneiden EU-maiden päämiesten odotettiin torstaina kasvattavan listaa runsaalla kymmenellä nimellä.

Käytännössä varojen metsästys hoituu niin, että pankit käyvät läpi rekisterinsä ja jäädyttävät sanktiolistalla olevien tilit. Niiden täytyy myös ilmoittaa löydöistään kotimaansa toimivaltaiselle viranomaiselle.

Suomessa toimivaltainen viranomainen on ulkoministeriö.

Muun varallisuuden, kuten kiinteistöjen ja yritysomistusten kartoittamisesta, vastaavat Suomessa lukuisat eri viranomaiset. Viranomaisten pitäisi hoitaa tehtävä automaattisesti.

Hallitus luonnostelee esitystä, joka keskittäisi vastuun omaisuuden kartoittamisesta ja esimerkiksi kiinteistörekisterin perkaamisesta ulosottoviranomaiselle. Esitys aiotaan antaa eduskunnalle ennen juhannustaukoa. Asian käsittely siirtynee syksylle.

Yleensä EU-mailla ei ole ennen pakotteiden asettamista tarkkaa tietoa listalle joutuvien henkilöiden varallisuudesta muun muassa pankkisalaisuuden takia. Esimerkiksi kiinteistöjen omistukset ovat kuitenkin nähtävissä julkisista rekistereistä.

Kiinteistöjen jäädyttämisessä ei ole tarkoituksena takavarikoida omaisuutta, vaan estää omistussuhteiden muutokset ja omaisuuden muuttaminen rahaksi.

Sama pätee esimerkiksi omistuksiin esimerkiksi osakeyhtiöissä. Henkilön osakkeiden jäädyttäminen tarkoittaa sitä, ettei hän voi myydä niitä eteenpäin.

EU-maiden johtajat keskustelivat nimilistan laajentamisen lisäksi huippukokouksessa siitä, millaisiin muihin painostustoimiin unioni voi ryhtyä. Jäsenmaat ovat olleet erimielisiä siitä, missä vaiheessa EU:n pitäisi langettaa Venäjälle talouspakotteita.

Pääministeri Jyrki Katainen toivoi torstaina, että laajemmat pakotteet vältetään. Hän piti laajoja talouspakotteita vahingollisina ja epätoivottuina.

"Sanktioiden pitää olla hyvin tarkkaan kohdennettuina", Katainen sanoi.

Tilanteen arkuudesta kertoi se, että poikkeuksellisesti matkapuhelinten käyttö oli estetty päämiesten Ukrainaa käsittelevällä illallisella, eikä langatonta verkkoa ollut tarjolla.

Tiedonkulusta kokoustajien ja heidän delegaatioidensa välillä vastasi kuriiri. Viestittely hoidettiin paperilapuilla.

"En voi lähettää Kataiselle tekstiviestejä, joka on varmasti Jyrkille helpotus", kuvaili eurooppaministeri Alexander Stubb (kok) tilannetta HS:lle.

"Tämä on paluu vuoteen 1995, jolloin ei ollut kännyköitä eikä wifiä."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

KORJAUS 23.3.2014 Alexander Stubbin puolue korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat