Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron tuleva pääministeri Taavi Rõivas, 34: Emme saa Suomea kiinni elintasossa

Viron parlamentti äänestää maanantaina Taavi Rõivasin johtaman hallituksen hyväksymisestä

Ulkomaat
 
Toomas Tuul
Viron tulevan pääministerin Taavi Rõivasin, 34, ikää on päivitelty viime viikosta asti, jolloin hän yllättäen nousi hallituksen muodostajaksi.
Viron tulevan pääministerin Taavi Rõivasin, 34, ikää on päivitelty viime viikosta asti, jolloin hän yllättäen nousi hallituksen muodostajaksi. Kuva: Toomas Tuul

Viron tulevalla pääministerillä Taavi Rõivasilla, 34, on jo johtajan elkeet. Hän valitsee puheenaiheen ennen kuin ehtii istuutua haastattelua varten alas sosiaaliministerin toimistossaan.

"Kirjoittakaa heti, että olin noin kuusi vuotta kansanedustajana ja johdin koko sen ajan Suomen-ystävyysryhmää riigikogussa [Viron parlamentissa]. Suomen suhteet ovat minulle hyvin tärkeät", Rõivas aloittaa haastattelun ja hymyilee.

Kuka

Viron tuleva pääministeri on maratoneja juokseva eliittikoulun kasvatti

 Syntynyt Tallinnassa vuonna 1979

 Käynyt tallinnalaista eliittikoulua (Reaalkool) ja opiskellut markkinointia ja kansainvälistä taloutta Tarton yliopistossa

 Oli viime parlamenttivaalien ääniharava yli 6 000 äänellä

 Nousi sosiaaliministeriksi vuosi sitten lähes yhtä yllättäen kuin nyt pääministeriksi

 Harrastaa maratoneja ja on juossut myös Helsingissä

 Yksi lapsi Idols-tähti Luisa Värkin kanssa

"Speden spelit ovat tuttuja", hän jatkaa.

Reformipuolueen Rõivas on silmin nähden hyvällä tuulella. Syynä lienee se, että Viron parlamentti hyväksyi torstaina reformipuolueen ja sosiaalidemokraattien hallitussopimuksen. Parlamentin on tarkoitus hyväksyä Rõivasin johtama hallitus maanantaina.

Tallinnalaisesta Rõivasista tulee Viron ensimmäinen pääministeri, joka on käynyt koulunsa pääasiallisesti itsenäisessä Virossa. Hänen elämänkumppaninsa on Idols-tähti, laulaja Luisa Värk. Tässä mielessä Rõivasin voi sanoa olevan nuori.

Toisaalta Rõivas kuuluu sukupolveen, joka on kasvanut Suomen televisiota seuraten ja muistaa neuvostoajan. Hän osaa englannin lisäksi sujuvasti suomea ja pärjää venäjälläkin. Tässä mielessä hän ei ole niin tavattoman nuori kuin Virossa on päivitelty viime viikosta asti, jolloin hän yllättäen nousi hallituksen muodostajaksi.

Samaan aikaan kun Viron parlamentti hyväksyi uuden hallitussopimuksen torstaina, EU:n huippukokouksessa päätettiin Venäjän-vastaisista pakotteista. Rõivas ei halua arvioida, kuinka riittäviä EU:n pakotteet ovat.

"Toivon, että EU pysyy yhtenä joukkueena ja reagoi asianmukaisesti."

Ukrainan kriisi vaikutti Viron hallitussopimukseenkin. Viro nosti puolustusmenojen osuuden Naton suosittelemalle tasolle keskellä lamaa viitisen vuotta sitten. On selvää, että puolustusmenojen osuus pysyy kahdessa prosentissa bruttokansantuotteesta.

"Kuinka monet sanoivatkaan tuolloin, että maailmassa ja lähialueilla on rauhan aika. Että rahaa tarvitaan muuhunkin", Rõivas muistelee.

"Itsenäisyydellä ei ole hintaa, ja Viro tietää sen todella hyvin. Tosiasia on, että olimme miehitetty maa vielä 23 vuotta sitten."

Monet virolaispoliitikot ovat toivottaneet Suomea tervetulleeksi sotilasliitto Natoon. Tuleva pääministeri punnitsee sanojaan tarkkaan.

"Ei ole hyvän tavan mukaista, että toisen valtion poliitikot esittävät mielipiteen, kuinka toisessa maassa asioiden pitäisi olla", Rõivas sanoo.

"Se on Suomen johtajien ja kansan päätös. Virolle se tietenkin sopisi."

Rõivas seuraa Suomessa käytävää keskustelua, ja taitaa olla hyvin perillä mielialoista.

Virolla ja Suomella on mahdollisuuksia yhteistyöhön paljossa muussakin kuin Natossa, Rõivas sanoo.

Hänen mukaansa osa turvallisuutta ovat energiayhteydet Suomen kanssa, sähkökaapelit Estlink 1 ja 2 sekä suunnitteluvaiheessa oleva kaasuputki Baltic connector.

"Myös taloudellinen toimeentulo ja ihmisten hyvinvoinnin lisääminen on turvallisuuskysymys", Rõivas linjaa.

Rõivas kertoo myös toivovansa, että Viro ja Suomi olisivat ensimmäiset valtiot, joissa toimisi samanlainen digitaalinen reseptijärjestelmä.

Näin potilas voisi ostaa samalla reseptillä lääkkeensä kummastakin maasta ja potilaan sairauskertomus näkyisi lääkärikäynnillä kummassakin maassa.

Viron uusi hallitus lisää tukea lapsiperheille ja pienituloisille.

Nykyisen kahdenkymmenen euron sijaan kahdesta ensimmäisestä lapsesta aletaan maksaa 45 euroa ja kolmannesta lapsesta sata euroa kuussa. Pienituloisia helpottaa verottoman kuukausitulon alarajan nousu 144 eurosta 154 euroon.

Uudistukset aiotaan rahoittaa osin alkoholi- ja tupakkaveron korottamisen avulla.

Viro aikoo jatkaa reformipuolueen linjan mukaisesti yhtäläisen tuloveron alentamista. Sitä alennetaan ensi vuonna 20 prosenttiin. Myös työnantajan maksuja pienennetään. Sen avulla halutaan vauhdittaa talouskasvua ja houkuttaa yrittäjiä Viroon.

"Viron yhteiskunnalla on vain yksi haaste, jossa emme ole saaneet Suomea kiinni", Rõivas sanoo.

Mikä se on?

"Ihmisten tulot."

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat