Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluksi pari miljoonaa vauvaa vuodessa

Ulkomaat
 

Kiinan lapsipolitiikka muuttuu niin, että pariskunnat, joissa toinen puoliso on ainoa lapsi, saavat hankkia kaksi lasta. Ennen molempien piti olla ainoita lapsia.

Maaseudulla saa tehdä toisen lapsen, jos ensimmäinen on tyttö. Politiikka ei koske Kiinan vähemmistökansoja.

Kiinan perhesuunnitteluasioista vastaava komissio on arvioinut, että uusi politiikka antaa noin 15–20 miljoonalle pariskunnalle luvan toiseen lapseen. Komissio on kuitenkin kertonut, että sen kyselytutkimuksessa vain 50–60 prosenttia näistä pariskunnista haluaa kaksi lasta.

Uusi sääntö on tullut alkuvuonna voimaan kahdeksalla Kiinan alueella. Sen on määrä laajeta koko maahan.

Muutoksen tuloksena syntyy aluksi 1–2 miljoonaa vauvaa vuodessa enemmän kuin ennen, sanoo väestötieteen professori Zhai Zhenwu Kiinan Renmin-yliopistosta.

Luvun odotetaan pienenevän, kun vanhan politiikan aikana lapsentekoa lykänneet saavat lapsensa tehtyä. Zhai arvioi vähenemisen alkavan noin viiden vuoden kuluttua.

Pari miljoonaa vauvaa on melko vähän, sillä viime vuonna Kiinassa syntyi virallisen tilaston mukaan 16,4 miljoonaa lasta.

Yhden lapsen politiikka on koskettanut eniten kaupunkiväestöä, joten myös uudet vauvat syntyvät lähinnä kaupunkeihin. Kaupunkilaiset ovat silti vähemmän kiinnostuneita lasten hankinnasta kuin maalaiset, Zhai sanoo. Kaikkein vähiten kiinnostusta on Itä- ja Etelä-Kiinan rikkaissa suurkaupungeissa.

"Koko maailmassa yleinen tilanne on, että kehittyneillä alueilla ihmiset haluavat vähemmän lapsia kuin kehittymättömillä. Tämä näkyy esimerkiksi Japanissa ja Suomessa", Zhai toteaa.

Politiikan muutoksen syynä on, että Kiinaan on tulossa pula työikäisistä. Nyt tehtävä muutos ei ratkaise ongelmaa, mutta Zhain mukaan se antaa aikaa löytää ratkaisuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat