Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan lapsipolitiikan löysääminen ei tuo vauvakuumetta

Kiinan yhden lapsen politiikka löystyy, mutta moni ei tunne tarvetta saada enempää lapsia

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Liu Xiaoyu päätti aviomiehensä kanssa, että sääntöjen höllentymisestä huolimatta heille riittää vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen Gao Haoxuan.
Liu Xiaoyu päätti aviomiehensä kanssa, että sääntöjen höllentymisestä huolimatta heille riittää vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen Gao Haoxuan. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Kiina on löysäämässä yli kolmekymmentä vuotta voimassa ollutta yhden lapsen politiikkaansa.

Vauvakuumetta ei silti ole ilmassa. Näin kertovat sekä kyselytutkimukset että lapsenhankintaiässä olevat vanhemmat.

Fakta

Sääntöä on muutettu vähitellen

 Kiina päätti 1970-luvun lopulla rajoittaa väestönkasvua sallimalla pariskunnille vain yhden lapsen.

 Vuosien varrella sääntöä on lievennetty, mutta se on yhä voimassa. Ylimääräisistä lapsista joutuu maksamaan tuntuvia sakkoja.

 Yhden lapsen politiikka on johtanut muun muassa valikoiviin abortteihin ja miesten yliedustukseen, sillä Kiinassa suositaan poikalapsia.

 Paikoin politiikkaa on toteutettu myös pakkoabortein.

Pekingiläinen pienen pojan äiti Liu Xiaoyu, 31, kuuluu niihin, jotka ovat tänä vuonna saaneet oikeuden tehdä toisen lapsen. Liulle myönnettiin lupa, koska hänen miehensä on ainoa lapsi.

"Harkitsimme toista lasta, kun saimme tietää uudesta säännöstä. Mutta kun olimme rauhoittuneet, päätimme, että ei", Liu sanoo. Hänen mukaansa toinen lapsi tulisi liian kalliiksi ja vaatisi liikaa energiaa.

Uuden säännön mukaan saa tehdä kaksi lasta, jos toinen vanhemmista on omien vanhempiensa ainoa lapsi. Ennen molempien piti olla ainoita lapsia.

Liulla itsellään on veli. Se on sääntöjen mukaista, koska Liu ja hänen veljensä ovat kaksoset.

Kiinalaisessa kulttuurissa perhettä ja sen jatkuvuutta pidetään erittäin tärkeänä. Monissa perheissä ainoisiin lapsiin on yhden lapsen politiikan aikana panostettu kaikin mahdollisin tavoin.

Varsinkin koulutuksen katsotaan takaavan hyvän tulevaisuuden. Ei pelkästään lapselle vaan myös vanhemmille, sillä Kiinassa oletetaan lasten aikanaan huolehtivan vanhemmistaan, kun nämä vanhenevat.

Yhteen lapseen panostaminen on Liun mielestä edelleen hyvä ajatus.

Artikkeliin liittyvät

"Meidän [kiinalaisten] tulisi tehdä vähemmän lapsia mutta antaa heille parempi koulutus. Jos on vain yksi lapsi, hänelle pystyy tarjoamaan enemmän."

Liulla on jo olemassa suunnitelmat runsaan puolentoista vuoden ikäisen poikansa varalle.

"Toivon, että hän käy ensin yliopiston Kiinassa ja menee ehkä sitten ulkomaille hankkimaan jatkotutkinnon. En halua, että hän menee suoraan ulkomaiseen yliopistoon, koska sen ikäisenä ei vielä ole välttämättä riittävän kypsä muuttamaan ulkomaille."

Liulla itsellään on alempi korkeakoulututkinto. Työssään lakitoimiston assistenttina hän on huomannut, että kaikki menestyvät lakimiehet ovat hankkineet koulutusta ulkomailla.

Lapsen kasvattamisessa varsinkin koulutus voi tulla kalliiksi. Kiinassa peruskoulu on ilmainen, mutta kaikki kunnianhimoiset vanhemmat ostavat lapsilleen yksityistä lisäopetusta viimeistään silloin kun nämä ovat yläasteikäisiä.

"Serkullani on 17-vuotias tytär, jonka lisäopetus maksaa 400 yuania [noin 47 euroa] viikossa", Liu kertoo. Se on kiinalaiseen tulotasoon nähden melko tuntuva summa.

Serkun tytär valmistautuu keväällä järjestettävään gaokao-kokeeseen. Kyseessä on samantapainen koulun päättökoe kuin Suomen ylioppilaskirjoitukset.

Huono koemenestys sulkee Kiinassa huippuyliopistojen ovet tehokkaammin kuin Suomessa. Nuoren gaokao-valmennus onkin monissa perheissä projekti, johon keskitytään toden teolla.

Liun suvussa kaikki eivät ole samaa mieltä yhden lapsen riittävyydestä. Anopin mielestä pojan pitäisi saada sisko tai veli, ettei hän olisi niin yksinäinen.

"Anoppini sanoo, että se olisi parempi lasten persoonallisuuden kehityksen kannalta: lapsi oppisi jakamaan asioita paremmin", Liu kertoo.

Hän ymmärtää anopin näkökantaa, mutta pariskunta aikoo silti toimia oman mielensä mukaan.

Vaikka Liun näkemys on Pekingin kaltaisissa suurkaupungeissa yleinen, se ei ole ainoa näkemys.

"Yksi tuttavani on kyllä jo raskaana, koska politiikka muuttui. Toinen taas on päättänyt hankkia viranomaisilta ensin todistuksen lapsenhankintaoikeudesta."

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat