Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkökulma: Onko Taiwan idän Ukraina?

Ulkomaat
 
Sam Yeh / AFP
Kymmenet tuhannet taiwanilaiset osoittivat mieltään Kiinan kanssa tehtyä kauppasopimusta vastaan Taipeissa maaliskuun lopussa.
Kymmenet tuhannet taiwanilaiset osoittivat mieltään Kiinan kanssa tehtyä kauppasopimusta vastaan Taipeissa maaliskuun lopussa. Kuva: Sam Yeh / AFP

Maan talous kaipaisi piristystä. Naapurissa on jättivaltio, jolla on mielestään oikeuksia maahan. Epäsuosittu presidentti haluaa solmia naapurin kanssa sopimuksen, joka sitoisi maiden taloudet entistä enemmän toisiinsa. Siitä kansa suivaantuu ja alkaa osoittaa mieltään.

Kuulostaa Ukrainalta, mutta tilanne on meneillään varttimaapallon verran idempänä. Saarella, joka ei oikeastaan ole valtio.

Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa sadattuhannet ihmiset osoittivat viikonloppuna mieltään Kiinan kanssa tehtyä investointisopimusta vastaan. Sopimusta on ajanut presidentti Ma Ying-jeou. Se pitäisi vielä hyväksyä Taiwanin parlamentissa.

Mielenosoitus oli jatkoa opiskelijoiden kaksi viikkoa sitten aloittamalle parlamenttirakennuksen valtaukselle. Man puolueella Kuomintangilla on parlamentissa enemmistö, jolla se saisi sopimuksen runnottua läpi, mutta parlamentin valtaajat ovat viivyttäneet hyväksymistä.

Sopimus avaisi kymmeniä taiwanilaisia palvelualoja pankeista kampaamoihin kiinalaisille investoinneille. Samalla taiwanilaisyritykset saisivat entistä vapaammin investoida Kiinaan.

Man mukaan Taiwanin talous tarvitsee sopimusta. Vastustajien mukaan se auttaisi lähinnä kiinalaisia jättifirmoja.

Monen vastustajan varsinainen pelko on, että jos investoinnit lisääntyvät puolin ja toisin, Kiina saa liikaa sananvaltaa Taiwanin asioihin.

Huoli ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä Kiina katsoo Taiwanin olevan osa Kiinaa, kapinallinen maakunta.

Kuten Ukrainassa, Taiwanin mielenosoituksia lietsoo myös epäluottamus omaa johtoa kohtaan. Vastustajien mielestä sopimus on laadittu pienessä piirissä, ilman avoimuutta.

Taiwanilla voisi olla ainekset vielä pahemmalle idän ja lännen konfliktille kuin Ukrainassa, sillä Yhdysvaltojen oletetaan tarvittaessa puolustavan Taiwania, jos Kiina alkaa lähennellä.

Yhtäläisyyksistä huolimatta Taiwan ei kuitenkaan ole Ukraina. Se ei ole köyhä entinen neuvostotasavalta vaan kehittynyt markkinatalous, ja jo vuosikymmeniä myös demokratia. Eikä presidentti Ma ole sellainen vihattu kleptokraatti kuin Ukrainasta häädetty Viktor Janukovytš.

Eikä Kiina ole Venäjä. Varsinkaan se ei halua kansanäänestystä, jolla siirreltäisiin rajoja, koska Taiwanilla se voisi tarkoittaa itsenäisyysjulistusta, jolla virallisestikin erotaan Kiinasta.

Mikko Paakkanen HS
mikko.paakkanen@hs.fi Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat