Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelko suuresta järistyksestä nousi jälleen pintaan Kaliforniassa

Ulkomaat
 
Gene Blevins Reuters
Perjantaisen maanjäristyksen jälkiä näkyi vielä lauantaina Yhdysvaltain Kaliforniassa sijaitsevassa Fullertonin kaupungissa.
Perjantaisen maanjäristyksen jälkiä näkyi vielä lauantaina Yhdysvaltain Kaliforniassa sijaitsevassa Fullertonin kaupungissa. Kuva: Gene Blevins Reuters

Edellisen viikon maanjäristykset Amerikan mantereella ovat nostaneet Yhdysvaltojen länsirannikolla pelkoja suuren järistyksen lähestymisestä.

Seismologit ovat verrattain yksimielisiä siitä, että Kalifornian osavaltiota kohtaa jossain vaiheessa iso järistys, joka tunnetaan kansankielessä nimellä "The Big One".

Los Angelesin seutua tärisytti viime perjantaina kovin maanjäristys sitten vuoden 1994, jolloin 6,7 magnitudin järistys tappoi kymmeniä ihmisiä.

Perjantain järistys oli voimakkuudeltaan 5,1, eikä se aiheuttanut henkilövahinkoja. Asiantuntijoiden mukaan järistys tuskin ennakoi lähestyvää suurta järistystä.

Professori Larry Braile Purduen yliopistosta sanoo, että tapahtuneista maanjäristyksistä ei luotettavasti pysty ennustamaan tulevia suuria maanjäristyksiä. Sen sijaan pienistä järistyksistä voi olla hyötyä, koska ne saavat ihmiset valmistautumaan isoa järistystä varten.

Kalifornian järistys viime perjantaina ei suurella todennäköisyydellä ole yhteydessä Chilessä tiistaina sattuneeseen järistykseen. Maanjäristyksiin erikoistunut geologi Rick Allmendinger sanoo, että järistykset tapahtuivat eri mannerlaattojen liitoskohdissa ja liian kaukana toisistaan liittyäkseen toisiinsa.

Kaliforniassa pelätyn suuren maanjäristyksen todennäköisin aiheuttaja on San Andreasin siirros, joka kulkee osavaltion läpi pystysuunnassa.

"San Andreasin siirros ei ole liikkunut hyvin pitkään aikaan. Tiedämme, että se liikkuu jossain vaiheessa", Allmendinger sanoo.

Yhdysvaltojen geologisen tutkimuskeskuksen USGS:n mukaan vähintään 6,7 magnitudin maanjäristyksen todennäköisyys seuraavien 30 vuoden aikana on San Franciscon alueella 63 prosenttia ja Los Angelesin alueella 67 prosenttia.

Myös 7,5 magnitudin maanjäristys on alueella hyvin mahdollinen.

Ennakoidut voimakkuudet eivät kuulosta kovin pahoilta verrattuna esimerkiksi Chilen järistyksiin, mutta ne voivat silti aiheuttaa pahoja tuhoja.

"Chilen siirrokset pystyvät tuottamaan paljon enemmän energiaa kuin Kalifornian siirrokset. Toisaalta Kalifornian maanjäristykset tapahtuvat yleensä lähempänä pintaa. Siksi ne voivat pienemmästä koostaan huolimatta aiheuttaa kovempaa tärinää", Allmendinger arvioi.

Tuomas Niskakangas HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat