Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA alkaa säännellä sähkötupakkaa

Tupakan korviketta myydään viranomaisten mukaan nyt kuin villissä lännessä

Ulkomaat
 
Yhdysvaltalainen Damien Hoops poltti sähkötupakkaa maaliskuussa Los Angelesissa.
Yhdysvaltalainen Damien Hoops poltti sähkötupakkaa maaliskuussa Los Angelesissa.

Yhdysvaltojen viranomaiset alkavat säännellä sähkötupakan valmistusta, markkinointia ja myyntiä. Sähkötupakan myynti alle 18-vuotiaille kielletään ja pakkauksiin lisätään varoitustarrat. Valmistajien pitää myös ilmoittaa tuotteiden sisältämistä aineista viranomaisille.

Ruoka- ja lääkehallinnon johtaja Margaret Hamburg sanoi, että sähkötupakoiden kauppa muistuttaa nykyisellään villiä länttä.

"Tuotteita ei valvota mitenkään. Niitä on markkinoitu huolestuttavaan tyyliin", Hamburg sanoi ABC-kanavan haastattelussa.

Ruoka- ja lääkehallinto julkisti uudet säännöt torstaina, mutta ne kohtaavat vielä kovaa lobbausta tuotteiden myyjiltä ennen lopullista hyväksymistä.

Yhdysvaltojen uudet säännöt tuovat sähkötupakan sääntelyn lähelle eurooppalaista sääntelyä.

Euroopan unioni linjasi viime syksynä, että sähkötupakkaa säännellään tupakkatuotteena. Suomi ajoi EU:ssa tiukempaa linjaa, jossa sähkötupakka olisi määritelty lääketuotteeksi.

Suomessa ei saa myydä nikotiinia sisältäviä sähkötupakan patruunoita, vaan käyttäjät joutuvat tilaamaan niitä ulkomailta.

Tavallisten savukkeiden korvikkeeksi myytävät sähkötupakat ovat kasvattaneet nopeasti suosiotaan. Yhdysvalloissa niiden myynti kaksinkertaistui viime vuonna ja nousi ensimmäistä kertaa yli miljardin dollarin (700 miljoonan euron).

Suomessakin sähkötupakan käyttö on moninkertaistunut viime vuosina.

Sähkötupakan puolustajien mukaan tuote on hyvä vaihtoehto tavallisille savukkeille, koska sen höyry ei sisällä tervaa, häkää tai muita palamisesta syntyviä haitallisia aineita.

Arvostelijoiden mukaan sähkötupakan terveysvaikutuksia on tutkittu liian vähän, ja sen käyttö voi johtaa nuorilla tavallisen tupakan käyttöön.

Tuomas Niskakangas HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat