Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanvyöry tappoi satoja Afganistanissa

"Avunsaanti vuoristoalueille on äärimmäisen vaikeaa, sanoo SPR:n Kalle Löövi

Ulkomaat
 
Reuters
Afganistanilaiset kyläläiset kokoontuvat maanvyörymän paikalle Argotingin alueelle Badahšanin maakunnassa. Päiviä jatkuneet rankkasateet ovat aiheuttaneet alueella maanvyöryjä.
Afganistanilaiset kyläläiset kokoontuvat maanvyörymän paikalle Argotingin alueelle Badahšanin maakunnassa. Päiviä jatkuneet rankkasateet ovat aiheuttaneet alueella maanvyöryjä. Kuva: Reuters

Ainakin 350 ihmistä on kuollut Pohjois-Afganistanissa sattuneessa maanvyöryssä perjantaina, arvioi YK. Tiedot kateissa olevista ja kuolleista vaihtelivat perjantai-iltana suuresti eri lähteiden mukaan.

"Paikallisten ihmisten kertomusten perusteella vaikuttaa siltä, että jopa 2 500 ihmistä saattaa olla kuollut. Heidän joukossaan on naisia ja lapsia", sanoi Badahšanin kuvernööri Shah Waliullah Adeeb uutistoimisto AFP:lle puhelimitse.

Adeebin mukaan paikalta on vaikeaa saada vahvistettua tietoa. Tietoliikenneyhteydet toimivat huonosti. Hänen mukaansa viranomaiset jatkavat töitä tietojen varmistamiseksi.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan yli 2000 ihmistä oli jäänyt saarroksiin maanvyörymän tuhoamaan kylään.

Aab Bareekin kylä sijaitsee Badahšanin maakunnassa. Taloja tuhoutui rankkasateista johtuneen maanvyöryn haudattua ne alleen. Sateet ovat kestäneet useita päiviä.

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kertoi saaneensa tiedon, että kylässä oli noin 700 asumusta, joista 120 tuhoutui. Lähikylistä lähetettiin apua paikalle.

Myös paikallinen Punainen puolikuu lähetti perjantaina paikalle yhden avustusryhmän. Uhrien määrästä Löövillä ei ollut tietoa.

Uutistoimistojen mukaan kylään osui ilmeisesti ensin pienempi maanvyöry, joka ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Tuhoisa vyöry iski hetken päästä siitä, kun asukkaat menivät tarkistamaan kotinsa kuntoa.

Adeebin mukaan pelastustöiden tekeminen on äärimmäisen vaikeaa, sillä pelastusryhmillä ei ole tarpeeksi välineitä käytössään.

"Juuri nyt pelastustyöt ovat fyysisesti mahdottomia. Meillä ei ole tarpeeksi lapioita, tarvitsemme käyttöömme lisää koneita."

Lähialueiden kylien asukkaat on evakuoitu, sillä alueella pelätään uusia maanvyöryjä.

"Olen ollut maanjäristyskriisitehtävissä samalla alueella. Työskentely on äärimmäisen hankalaa, koska alueella korkeuserot ovat suuria. Usein tiet kulkevat vuoren viertä pitkin, ja maanjäristykset ja vyörymät katkaisevat niitä herkästi. Jos tiet ovat poikki, apua voidaan sopivalla säällä saada perille helikopterilla", sanoi Löövi.

Hänen mukaansa helikoptereilla voidaan kuitenkin kuljettaa huomattavasti pienempi määrä tarvikkeita kuin autoilla. Kaikkiin kyliin ei voi edes laskeutua helikopterilla.

"Välillä apu pitää viedä ensin kuorma-autolla niin pitkälle kuin pystytään ja jatkaa matkaa siitä aaseilla."

Afganistanin suomalaisten kriisinhallintajoukkojen komentaja, everstiluutnantti Juha Kurenmaa kertoi, etteivät suomalaisjoukot olleet saaneet avustuspyyntöä.

"Afganistanilaiset viranomaiset ovat ilmeisesti esittäneet sellaisen ylemmälle taholle, ja sen johdosta on toimitettu juomavettä. Meitä tämä avunpyyntö ei ole vielä koskenut", sanoi Kurenmaa.

Satoja taloja on tuhoutunut rankkasateista johtuneen maanvyöryn haudattua ne alleen Afganistanissa
Satoja taloja on tuhoutunut rankkasateista johtuneen maanvyöryn haudattua ne alleen Afganistanissa
Maanvyöry tapahtui syrjäisellä Badakhshanin alueella, joka sijaitsee Tadzhikistanin ja Kiinan rajalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat