Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vaihdemies saapuu Flanderiin ja kavahtaa kalman insinöörejä

Huhtikuussa 1915 saksalaiset ottivat käyttöön kemialliset aseet.

Ulkomaat
 
Sarjassa toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja selvittelee ensimmäisen maailmansodan perintöä. Osa 5.

Matkustamisen hienoimpia piirteitä on se, ettei aamulla tiedä, keitä päivän kuluessa kohtaa.

Euroopan vaihdemies on nyt koluamassa Flanderia ja sen peltoja, sotamuseoita, hautausmaita.

Ensimmäisen maailmansodan rintamahelvettien joukossa Belgian Ypres ylsi kärkisijoille. Tai oikeastaan kaupunkia pitäisi kutsua sen hollanninkielisellä nimellä Ieper, koska alue on flaamilaista.

Loppukesällä 1914, heti sodan aluksi, Saksan joukot jyräsivät Luxemburgin ja Belgian. Rintama vakiintui Ieperin tienoille. Neljäksi vuodeksi. Neljäksi riekaleiseksi, mutaiseksi vuodeksi.

Vuonna 1918 Ieperin kaupunki oli pyyhkiytynyt olemattomiin. Vanhoissa ilmakuvissa näkyy Kuun kamara.

James Francis Hurley Australian war Memorial wikimedia commons
Australialaissotilaat suojautuivat kaasuaseilta Ieperin lähellä syyskuussa 1917.
Australialaissotilaat suojautuivat kaasuaseilta Ieperin lähellä syyskuussa 1917.

Vainajasaldoksi kenraalit kerryttivät puoli miljoonaa. Kymmenettuhannet ruumiit olivat tunnistamattomassa kunnossa. Turhaan kuolleiden hautausmaat arpeuttavat Ieperiä ympäröivän maalaismaiseman.

Flanderissa koettiin voimakkaana myös sodan vastenmielinen piirre, tappamisen tekninen kehitys.

Länsirintamalta paljon uutta: Tykit olivat kasvaneet. Kranaatinheittimet kylvivät metallia. Ilmasota oli uusi taistelumuoto, jota pidettiin suorastaan sivistyneenä.

Britit kehittelivät panssarivaunuja (koodinimellä tankit, tanks). Liekinheittimet näkivät päivänvalon, niiden uhrit pimeyden.

Saksan armeijan korpraali Adolf Hitler vuonna 1915.
Saksan armeijan korpraali Adolf Hitler vuonna 1915.

Ja täällä, Flanderin pelloilla, saksalaiset käyttivät uutta kauhistuttavaa asetta, kloorikaasua.

Huhtikuun 22. päivänä 1915 tuulet olivat lanseeraukselle otolliset. Saksalaiset laskivat kohti liittoutuneiden joukkoja 6 000 säiliön verran kloorikaasua.

Juuri näitä kalman kemistien ja kuoleman insinöörien töitä on syytä pohdiskella, ja sitä varten vaihdemies on saapunut Ieperin seudulle. Päivän ohjelmaan kuuluu Passchendaelen sotamuseo.

Matka Heidelbergistä Ieperiin

 Kuljettu matka: 623 km

 Matkan kesto: 5 t 44 min

 Lipun hinta: 122,50 euroa

 Kuljettu matka

    Sarajevosta: 2 529 km

Päivän antoisin kohtaaminen tapahtuu museossa.

Museon yhdessä näyttelysalissa valistetaan kemiallisista aseista. Kun vaihdemies astuu huoneeseen, siellä purkitetaan saksalaisen Ntv-kanavan historiaohjelmaa.

Haastateltavana on saksalainen historian professori Tobias Arand, asiantuntija parhaasta päästä. Hänen erikoisalaansa ovat tavat, joilla sotien muistoa eri maissa käsitellään, ja hän tuntee ensimmäisen maailmansodan läpikotaisin.

Arandiin on iskettävä kiinni. Kuvaustauolla täytyy käydä esittäytymässä. Seuraa opettavainen keskustelu belgialaisessa museossa.

"Täysi paniikki", Arand kuvailee kloorikaasun ensimmäisiä uhreja. "Asehan oli heille tuntematon, ja kaasu tuli täytenä yllätyksenä. Jostain tuli yhtäkkiä keltainen pilvi, ja sitten he jo oksensivat keuhkojaan pihalle."

Toisin kuin ammuksia, kaasua ei voinut edes yrittää paeta juoksuhaudan pohjalle. Kloorikaasu on ilmaa raskaampaa. Huhtikuun 22. päivän kaasuhyökkäyksessä kuoli ehkä 2 500 sotilasta.

"Lukuihin pitää suhtautua varauksin", Arand sanoo. "Mistä me tiedämme, kuinka moni ehti paeta? Mutta ei tuo suuruusluokka ole hatusta vedetty."

Ase on julma.

"Kaasu aiheuttaa tuskallisen kuoleman, ja prosessi on verraten hidas."

Flanderin huhtikuu oli vasta alkua. Rintamalinjojen molemmin puolin käytettiin kemiallisia aseita. Kloorikaasun lisäksi kemistit kehittivät muun muassa sinappikaasun, jota keltaristiksikin kutsuttiin. Yellow cross, Gelbkreuz. Nimi tuli kaasukranaatin kylkeen maalatusta merkistä.

Kemialliset aseet tappoivat ensimmäisessä maailmansodassa ehkä satatuhatta ihmistä. Koko sodassa kuoli pitkälti toistakymmentä miljoonaa ihmistä, joten kaasuun kuolleiden määrä saattaa tuntua vähäiseltä. Virhe on mittakaavassa. Satatuhatta on valtava määrä.

Myrkkykaasuissa on jotain poikkeuksellisen vastenmielistä. Passchendaelen museon vanhat kaasunaamarit ovat kuin kauhuelokuvista, paitsi että ne ovat kauhutodellisuudesta.

Ehkä häiritsevintä on se, mitä kemialliset aseet edustavat. Myrkkykaasut ovat tyyppiesimerkki hirvittävästä aseesta, joka ei jätä keksimisensä jälkeen meitä koskaan rauhaan.

Ei tarvitse kuin ajatella elokuun 21. päivää vuonna 2013. Tuona keskiviikkoyönä Syyriassa, Ghutan alueella Damaskoksen liepeillä, sariinikaasu tappoi vähintään satoja siviilejä.

Lapsia kuoli kellareihin, koska perheet nukkuivat niissä, kun hakivat turvaa kranaattitulelta.

Professori Arand huomauttaa Passchendaelen museossa, millainen kyyninen paradoksi sisältyi myrkkykaasujen kehittämiseen: "Kloorikaasun keksijä, kemisti Fritz Haber, oli juutalainen."

Toisessa maailmansodassa myrkkykaasuja ei käytetty lähimainkaan samassa mitassa kuin ensimmäisessä. Asetekniikka oli tehnyt sodasta liikkuvampaa.

"Hitlerin mukaan kaasuase ei ollut sovelias sodankäyntiin", Arand tuhahtaa. Paitsi että natsi-Saksan tuhoamisleireillä murhattiin lukemattomia juutalaisia Zyklon B -kaasulla.

heikki aittokoski hs
Saksan armeijan sotilaat pitävät huolta saksalaisesta sotilashautausmaasta Ieperin lähellä.
Saksan armeijan sotilaat pitävät huolta saksalaisesta sotilashautausmaasta Ieperin lähellä.

Adolf Hitler kyllä tiesi, mitä kaasuase tarkoittaa. Hän palveli suuren osan ensimmäisestä maailmansodasta Ieperin/Ypresin rintamalla.

Saksalainen historioitsija Joachim Fest kertoo klassikkoelämäkerrassa Hitler – Eine Biographie, kuinka Hitlerin yksikkö joutui Ieperin eteläpuolella monituntisen kaasukranaattihyökkäyksen kohteeksi lokakuun 13. ja 14. päivän välisenä yönä 1918.

Korpraali Hitler sokeutui, ja oman myöhemmän kertomansa mukaan hänen silmänsä tuntuivat kuin "tulisilta hiililtä".

Hitler passitettiin sotilassairaalaan Pasewalkiin. Siellä hän kuuli 10. marraskuuta 1918, että Saksa oli antautunut. Oman kertomansa mukaan Hitler itki. Ei ilosta.

heikki aittokoski hs
Historian professoria Tobias Arandia haastateltiin Passchendaelen sotamuseossa.
Historian professoria Tobias Arandia haastateltiin Passchendaelen sotamuseossa.

Flanderin pellot aiheuttavat alakuloa, ei sille mitään voi. Mutta juuri siksi Ieperissä kannattaa vierailla. Kaupunki hienoine museoineen on terve muistutus ihmisyyden varjopuolista.

Ihmiseen on silti uskottava, tuumii Euroopan vaihdemies astellessaan Ieperin keskustan katuja kohti rautatieasemaa.

Uskoa valaa Ieper itse. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kaupunkilaiset rakensivat sen uudelleen tyhjästä.

Matkan on jatkuttava. Edessä on pitkä matka itään, Tšekkiin, Terezínin kaupunkiin. Juna lähtee klo 15.38 raiteelta 1.

 

Lue sarjan aiemmat osat osoitteesta hs.fi. Verkossa myös kuvakertomus Ensimmäinen maailmansota 1914–1918 – lyhyt oppimäärä.
 
Toimittaja Heikki Aittokoski kertoo matkastaan Narrien laiva -blogissa: hs.fi/blogi/narrienlaiva

Heikki Aittokoski HS
Ieper

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat