Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Afrikassa edessä uskontojen törmäys?

Ääriliikkeiden nousu kiristää kristittyjen ja muslimien välisiä suhteita Afrikassa

Ulkomaat
 
Joe Penney Reuters
Seurakuntalaiset lauloivat evankelikaalisessa kirkossa Nigerian Abujassa viime sunnuntaina.
Seurakuntalaiset lauloivat evankelikaalisessa kirkossa Nigerian Abujassa viime sunnuntaina. Kuva: Joe Penney Reuters

Nigeria: Ääri-islamilainen Boko Haram on julistanut pyhän sodan hallitusta vastaan. Lahko iskee kirkkoihin, kouluihin, poliisiasemille. Etelän fundamentalistikristityt ovat kauhuissaan, kun pohjoisten syrjäseutujen terroriliike vannoo islamilaisen valtion nimeen.

Keski-Afrikan tasavalta: Kristittyjen Anti-Balaka-joukot ovat tarttuneet viidakkoveitsiin ja ryöstelevät varakkaampien muslimien omaisuutta. Muslimivähemmistöä savustetaan ulos maasta, jossa uskonryhmien vastakkainasettelu ei ole koskaan aiemmin ollut ongelma.

Kenia: Somalian puolelta operoiva ääri-islamilainen al-Shabaab-liike on käynnistänyt terrorikampanjan, jonka kohteena ovat Kenian hallitus, kirkot ja ulkomaalaiset. Uskonryhmien jännitteet kasvavat enimmäkseen kristityssä maassa, jossa asuu satojatuhansia somalialaisia pakolaisia.

Afrikan uutisia seuratessa herää helposti kysymys, ovatko kristittyjen ja muslimien väliset suhteet tulehtuneet.

Kysytään asiaa viisaammilta.

"Näyttää siltä, että Afrikan tunnusmerkkinä pidetty uskontojen välinen suvaitsevaisuus on uhattuna", sanoo tansanialainen diplomaatti ja entinen pääministeri Salim A. Salim.

"Tämä on Boko Haramin kaltaisten liikkeiden syytä", Salim jatkaa. Hän on itse muslimi ja kotoisin lähes kokonaan islamilaiselta Zanzibarin saarelta, joka kuuluu enimmäkseen kristittyyn Tansaniaan.

Salim vieraili tällä viikolla Suomessa Afrikan rauhanrakennukseen liittyvässä seminaarissa.

Uskonryhmien vastakkainasettelun on huomannut myös Länsi-Afrikan konflikteja tutkinut Mats Utas Nordiska Afrikainstitutetista Uppsalasta.

Jännitteet ovat kasvaneet viimeisten 15–20 vuoden aikana, Utas sanoo.

"Uskonnosta on tullut symboli eroille, vaikkei konflikteilla sinänsä olisikaan uskonnollista pohjaa", hän muotoilee.

Vilkaistaanpa Afrikan karttaa.

Raja alkaa suurin piirtein Sierra Leonen kohdalta Atlantin valtameren rannalta. Sieltä viiva etenee Länsi-Afrikan rannikkovaltioiden halki Sahelia pitkin itään aina Etiopiaan saakka.

Viiva kiertää Etiopian, syöksyy Somalian länsipuolelta jyrkästi etelään ja kulkee Itä-Afrikassa Mosambikin rajalle asti.

Viivan pohjoispuolella asuu lähinnä muslimeja. Viivan eteläpuolella asuu lähinnä kristittyjä.

Viimeaikaiset Afrikan konfliktit – Nigeria, Keski-Afrikka, Kenia – osuvat kaikki rajaviivan liepeille. Onko kahden maailmanuskonnon rajapinnasta tullut räjähdysherkkä eturintama?

Salim A. Salim toppuuttelee. Hänen mielestään uskontojen kaapuun verhottujen konfliktien alta löytyy aina politiikkaa. Jos valtio toimii, uskontoa käytetään vähemmän poliittisiin tarkoituksiin, hän sanoo.

"Turhautuneisuus, talousongelmat ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden puute johtavat siihen, että kansankiihottajat saavat jalansijaa."

Katsotaan vaikka Nigeriaa, jossa konflikti kärjistyi kuukausi sitten, kun Boko Haram sieppasi yli kaksisataa koulutyttöä.

Boko Haramin juuret ovat Pohjois-Nigeriassa. Viime vuosisatoina samaa aluetta ovat lakaisseet useat jihadististen virtausten aaltoliikkeet, kertoo konfliktintutkija Mats Utas.

Kyse ei ole aina ollut kristinuskon ja islamin välisestä riidasta.

"Alueella on käyty kamppailuja islamin eri haarojen välillä. Väkivaltaisemmat muslimit ovat taistelleet maltillisempia vastaan. Taustalla on ollut kritiikkiä ahneena ja korruptoituneena pidettyä valtaeliittiä kohtaan."

Samoja elementtejä on nähtävissä nykyisessäkin konfliktissa. Nigeria on kohonnut mantereen suurimmaksi taloudeksi lähinnä öljykaupan ansiosta. Valtaeliitti on rikastunut, mutta maan pohjoisosia on laiminlyöty riippumatta siitä, onko maan hallitsija ollut kristitty vai muslimi.

"Uutta Nigerian tilanteessa on se, että tapahtumat linkittyvät globaalin jihadismin ideologiaan", Utas sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Boko Haram ammentaa innoitusta al-Qaidana tunnetun terroristiverkoston ideapankista.

Reuters
Ääri-islamilaisen Boko Haram -järjestön johtaja Abubakar Shekau esiintyi hiljattain julkaistulla videolla.
Ääri-islamilaisen Boko Haram -järjestön johtaja Abubakar Shekau esiintyi hiljattain julkaistulla videolla.

Kolikolla on kääntöpuolensa. Kristityt eivät syyllisty samanlaiseen terroriin kuin Boko Haram, mutta osaltaan tilanteen kärjistymiseen on vaikuttanut kristillisen fundamentalismin nousu. Se leviää Afrikassa erityisesti helluntailaisuuden muodossa.

Utasin mukaan helluntalainen retoriikka ei ole suorasukaisen väkivaltaista, mutta silti omiaan lisäämään vastakkainasettelua.

"Monet nigerialaiset kirkot ovat yhteydessä amerikkalaisiin kirkkoihin, jotka käyttävät uskonnollisen sodan retoriikkaa", Utas sanoo.

Sierra Leonen sisällissotaa aiemmin tutkinut Utas kertoo panneensa merkille, että sodan aikana kristittyjen ja muslimien välinen ero oli merkityksetön. Konfliktin päätyttyä uskonnolliset erot on yllättäen politisoitu.

"Tämä liittyy osin Sierra Leonen kristillisiin kirkkoihin, joilla on yhteyksiä emokirkkoihin Nigeriassa. Kirkot ovat alkaneet puhua yhä sotaisampaa kieltä."

Miten jännitteitä voisi liennyttää? Oikea ihminen vastaamaan on Salim A. Salim. Hänen kotimaansa Tansania on ainakin tähän asti onnistunut välttämään uskonryhmien välien kiristymisen, vaikka maa sijaitsee puolikuun ja ristin kohtauspaikalla.

"Meillä on perheitä, joissa isä on muslimi ja äiti kristitty tai toisinpäin. Lapsista osa voi olla kristittyjä, osa muslimeja. Tansaniassa ihmisiä ei ole koskaan lokeroitu uskonnon perusteella", Salim sanoo.

Salimin mukaan kansankiihottajilta vedetään matto alta panostamalla politiikkaan, joka vähentää kaunaisuutta – esimerkiksi luomalla nuorille töitä.

Äärijärjestöihin on paras yrittää pitää yllä neuvotteluyhteys Salim neuvoo. Samalla valtion on huolehdittava siitä, että rikoksista rangaistaan.

Utasin mukaan Sierra Leonen konfliktissa nähtiin, että uskonnolliset järjestöt voivat myös rakentaa rauhaa. Uskontoja ei voi sivuuttaa, koska niillä on niin keskeinen rooli monessa Afrikan maassa, hän sanoo.

"Saarnaamalla rauhaa uskonnot voivat saada aikaan paljon hyvää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat