Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rantakäärmeen kaupungissa

Euroopan vaihdemies ylittää rajan, kaksikin ja saapuu Ukrainan länsikolkkaan, Užhorodiin.

Ulkomaat
 
wikimedia commons
Postikortti Už-joen ylittävästä sillasta noin vuodelta 1920.
Postikortti Už-joen ylittävästä sillasta noin vuodelta 1920. Kuva: wikimedia commons
Sarjassa toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja selvittelee ensimmäisen maailmansodan perintöä. Osa 7.

Yli Vltavan sillan, kolin kolin, Praha hlavni nadraži– päärautatieasema – ja puolenyön pimeys.

Euroopan vaihdemies matkustaa yöjunalla kohti itää ja miettii, missä menee raja, Keski- ja Itä-Euroopan raja. Tämä on askarrattanut pitkään, aina.

Vaihdemies muistaa, kuinka 1990-luvun alussa Prahan asemalaiturilla odotti sankka joukko vanhoja rouvia kylttien kanssa: Room / Zimmer. He vuokrasivat omia asuntojaan repputuristeille. Halvalla vuokrasivatkin.

Tšekki – tai silloin se oli Tšekkoslovakia – esiintyi suomalaisten puheenparressa vielä vankasti Itä-Eurooppana.

Rouvat ovat aikaa sitten kadonneet. Missäköhän lienevät.

Kolin kolin. Pardubice kello 1.25. Olomouc 2.53. Ostrava 4.22. Vaihdemies nukkuu sikeästi makuuvaunussa.

Žilinassa havahtuminen. Kello on 6.45 ja Slovakian raja ylitetty – mutta ei Keski- ja Itä-Euroopan.

Junan pääteasema on Košice, jonne saavutaan kello 9.52. Vaihdemies menee rautatieaseman valuutanvaihtopisteeseen, ojentaa 20 euron setelin ja pyytää Slovakian kruunuja.

Valuutanmyyjä huomauttaa, että Slovakiassa on eurot. Vaihdemies tuntee itsensä perin älykkääksi.

Slovakia on rauhanliitto EU:n rajamaa, sotilasliitto Naton rajamaa, ja jopa itäkolkan Košice sijaitsee Turkua lännempänä.

Kun ensimmäinen maailmansota vuonna 1914 alkoi, nykyiset Tšekin ja Slovakian alueet kuuluivat Itävalta-Unkarin kaksoismonarkiaan. Habsburgien valtakunta oli tyytymättömien vähemmistöjen monikansallinen sulatusuuni, joka ei sulattanut.

Itävalta-Unkarin vihollisia olivat Serbia ja tämän suojelija, Venäjä. Brittihistorioitsija Christopher Clark huomauttaa ensimmäisen maailmansodan syitä ruotivassa kirjassaan The Sleepwalkers, että Venäjän ulkoministeri Sergei Sazonov uskoi Itävalta-Unkarin hajoavan monikansallisuuteensa.

"Hänelle ei tuntunut juolahtavan mieleen, että itsevaltaisen, monikansallisen Venäjän – jonka vähemmistösuhteet olivat vielä huonommalla tolalla kuin Itävalta-Unkarin – päivät saattaisivat myös olla luetut."

Suomen suuriruhtinaskunta kuului Venäjään. "Koko Suomi on julistettu sotatilaan", otsikoi Helsingin Sanomat 1. elokuuta 1914. Uutisen vieressä oli Serlachiuksen vessapaperimainos.

heikki aittokoski hs
Katunäkymä Užhorodin keskustasta.
Katunäkymä Užhorodin keskustasta.

Košicessa Euroopan vaihdemiehen täytyy tavoistaan poiketen vaihtaa bussiin.

Matka jatkuu yhä idemmäs, kohti Ukrainan rajaa ja rajakaupunki Užhorodia, noin sadan kilometrin päähän. Kyllä sinne junallakin pääsisi, mutta pitäisi tehdä yhdeksän tunnin mutka Unkarin kautta. Eurolinesin kiinalaisella Zhong Tong -bussilla matka vie kolme ja puoli tuntia.

Matka Ústí nad Labemista Užhorodiin

 Kuljettu matka: 982 kilometriä

 Matkan kesto: yöjuna 12 tuntia 39 minuuttia, linja-auto 3 tuntia 30 minuuttia

 Lippujen hinnat: juna makuupaikan kera 3 388 Tšekin kruunua eli 121 euroa, bussi 7 euroa

 Kuljettu matka Sarajevosta: 4 590 kilometriä

Ukrainan rajan lähestyessä näkyy tienviitta: Humenné. Paikkakunta on tuttu Jaroslav Hašekin Kunnon sotamies Švejkistä.

Ensimmäisen maailmansodan velikulta päätyi sotilasjunassa itärintamalle, jossa taistelut olivat yhtä mielipuolisia kuin missä tahansa muuallakin. "Täällä näkyi jo selvästi taistelujen jälkiä", Švejk kertoo. "Radanvartta reunustivat alkukantaiset ampumakuopat, siellä täällä näkyi poltettu maatalo."

Ensimmäisen maailmansodan tunnetuinta junamatkaa ei tosin tehnyt romaaniveijari Švejk vaan paljon ikävämpi hahmo, Vladimir Iljitš Lenin.

Bolševikkijohtaja palasi vuonna 1917 maanpaosta Zürichistä takaisin Petrogradiin, siis Pietariin. Leninin 30-henkistä seuruetta ärsytti tavattomasti, ettei Saksan järjestämässä erikoisjunassa saanut polttaa.

Pian paloi sitäkin enemmän. Seurasi punainen vallankumous ja neuvostovalta, maailmansodan ehkä kauaskantoisin seuraus. Neuvostoliiton perustaminenhan oli, kuten melkein kaikki ymmärtävät, 1900-luvun suuri geopoliittinen katastrofi.

Nämäkin Slovakian köyhät rajaseudut, joilla vaihdemies nyt köröttelee bussilla, päätyivät lopulta Neuvostoliiton ikeen alle, Itä-Eurooppaan.

Keski-Eurooppa, Itä-Eurooppa. Tällaiset maantieteelliset käsitteet saattavat tuntua keinotekoisilta, mutta kun valtiaat harrastavat geopolitiikkaa, ne muuttuvat hyvin todellisiksi.

Ehkä Keski- ja Itä-Euroopan raja kulkee Slovakian ja Ukrainan välillä. Raja-asemalla nysvätään tunti. Ensin on Slovakiansitten Ukrainan muodollisuudet. Ukrainan raja-asemaa eivät sentään hallitse miehet mustissa nahkatakeissa, toisin kuin vielä 1990-luvulla.

heikki aittokoski hs
Užhorodilaiset Maria Košuta ja Nina Šustova matkustelevat paljon Euroopassa.
Užhorodilaiset Maria Košuta ja Nina Šustova matkustelevat paljon Euroopassa.

Mutta Užhorodiin saavuttaessa asiat muuttuvat, aikakin. Siirrytään omituiselle bysanttilaiselle aikavyöhykkeelle, jossa kello on tunnin Keski-Eurooppaa edellä. Kirjaimet ovat kyrilliset, tiet kuoppaiset ja Lada voimissaan.

Už on joki, joka luikertelee kuin rantakäärme, mitä nimi tarkoittaakin. Gorod on kaupunki. Rantakäärmeen kaupunki, vanha Itävalta-Unkarin Ungwar, ja vielä vanhempi.

"Užhorod on vanhempi kuin Moskova", sanoo 23-vuotias radiotoimittaja Saša Kipa.

Kaupunki on varsin viehättävä, joskin rähjäinen ja köyhä. Se on Transkarpatian oblastin hallintokeskus. Aluetta on joskus kutsuttu Ruteniaksi. Ruteenit ovat Euroopan vähemmän tunnettu vähemmistökansallisuus.

Mutta onko Užhorod Keski- vai Itä-Eurooppaa?

Užhorodilaiset tuntuvat pitävän kysymystä vähän hölmönä.

"Me haluamme olla osa Eurooppaa", Kipa sanoo. "Ehkä unkarilaisista ja slovakialaisista tuntuu kätevältä sanoa, että Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä ovat kaukana Itä-Euroopassa."

Už-joen kävelysillalla vaihdemies jää juttelemaan kahden 32-vuotiaan kanssa. Poliisi Maria Košuta ja lääkealalla työskentelevä Nina Šustova korostavat, että melkein koko heidän kaveripiirillään on Schengen-viisumi, eikä sitä ole vaikea saada.

"Mehän elämme melkein Euroopassa ja matkustamme siellä", Šustova sanoo.

Yksi užhorodilainen, jota vaihdemies illansuussa haastattelee, kertoo oman näkemyksensä kansojen yhteiselosta: "Minulle kaikki valkoihoiset eurooppalaiset ovat yhtä arvokkaita."

Jokin raja tässä ylitetään. Mutta sitä rajaa vaihdemies ei jää tutkiskelemaan, koska pitää päästä varhain pehkuihin.

Edessä häämöttää varsinainen määränpää. Aamulla kello 5.41 lähtee juna Užhorodista raiteelta 2. Määränpää on Lviv.

 

Lue sarjan aiemmat osat osoitteesta hs.fi. Verkossa myös kuvakertomus Ensimmäinen maailmansota 1914–1918 – lyhyt oppimäärä.

Heikki Aittokoski HS
Užhorod

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat