Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistotilaisuus paisui protestiliikkeeksi

Ulkomaat
 
Catherine Henriette AFP
Tiananmenin aukio Pekingin keskustassa täyttyi mielenosoittajista 2. kesäkuuta 1989, kaksi päivää ennen verilöylyä.
Tiananmenin aukio Pekingin keskustassa täyttyi mielenosoittajista 2. kesäkuuta 1989, kaksi päivää ennen verilöylyä. Kuva: Catherine Henriette AFP

Pekingin Tiananmenin aukiolle kokoontui opiskelijoita huhtikuussa 1989 suremaan Kiinan kommunistisen puolueen entisen puheenjohtajan Hu Yaobangin kuolemaa. Hu oli aiemmin syrjäytetty puheenjohtajan paikalta, koska häntä pidettiin liian uudistusmielisenä.

Kokoontuminen kehittyi mielenosoitukseksi, jossa vaadittiin muun muassa korruption kitkemistä, Kiinan talouden ja poliittisen järjestelmän uudistusten vauhdittamista sekä sananvapauden lisäämistä.

Protestiliike levisi Pekingistä myös muihin Kiinan kaupunkeihin, ja siihen liittyi ihmisiä kaikilta elämänaloilta. Tiananmenin aukiolla oli enimmillään noin miljoona ihmistä.

Kiinan johto oli vahvasti jakautunut suhtautumisessaan mielenosoitukseen.

Osa puoluejohtajista oli valmis vuoropuheluun mielenosoittajien kanssa, mutta lopulta kova linja voitti, ja Pekingiin julistettiin poikkeustila 20. toukokuuta Kiinan johtajan Deng Xiaopingin johdolla. Kansalaiset pysäyttivät sotilaiden etenemisen kaupunkiin rakentamalla tiesulkuja.

Kesäkuun neljännen päivän vastaisena yönä sotilaat tulivat uudelleen, ja nyt heillä oli lupa ampua. Sotilaat surmasivat ihmisiä eri puolilla Pekingiä, kun nämä yrittivät pysäyttää sotilaiden etenemistä. Tiananmenin aukio tyhjennettiin.

Kuolleiden määrää ei tiedetä. Arviot vaihtelevat sadoista tuhansiin.

Liike tukahdutettiin kaikkialla Kiinassa, ja tuhansia ihmisiä pidätettiin ja vangittiin. Viimeinen heistä vapautettiin vuonna 2012, kertoi ihmisoikeusjärjestö Dui Hua vuosi sitten.

Mielenosoituksen tukahduttamisen jälkeen Kiinan uudistuspolitiikka pysähtyi. Muutama vuosi myöhemmin talouden avautumista taas jatkettiin, mutta poliittiset uudistukset ovat olleet tiukasti jäissä neljännesvuosisadan.

Hu Yaobang
Hu Yaobang
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat