Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valhe syö unelmaa

Ulkomaat
 

Useimmat tapaamani kiinalaiset rakastavat maataan ja ovat siitä ylpeitä. Myös hyvin monet heistä, jotka arvostelevat maansa hallintoa.

Kiina on tuhansia vuosia vanha sivistysmaa ja nopeasti kehittyvä maailmantalouden mahtimaa. Miljoonat kiinalaiset elävät kohtalaisen hyvää elämää. Kehitys on nostanut valtavia ihmismassoja kurjuudesta, mikä on maailmanhistoriassa ainutlaatuinen saavutus.

Esimerkiksi näistä asioista kiinalaiset ovat ylpeitä. Ja ihan syystä, sillä ne ovat totta.

Tiananmenin aukion verilöylyn vuosipäivän alla käy kuitenkin tavallistakin selvemmäksi, että Kiina on muiden ominaisuuksiensa ohella myös jämähtänyt yksipuoluemaa, joka vainoaa kansalaisiaan pelkästään sen takia, että he sanovat asioita, joita hallitseva kommunistipuolue ei halua kuulla.

Tänä alkuvuonna on pidätetty enemmän ihmisiä kuin vuosiin.

Tämä puoli Kiinasta ei ole muuttumassa. Kun Kiinan kommunistipuolueen johtaja Xi Jinping sanoo, että Kiina jatkaa uudistusten ja avautumisen tiellä, hän ei tarkoita Kiinaa vaan lähinnä Kiinan taloutta.

Xi on lanseerannut myös termin kiinalainen unelma. Termi lupailee kansalle, että Kiina on nousemassa entiseen loistoonsa pitkän sorron ja alemmuudentunteen jälkeen.

Mutta unelmasta on vaikea nauttia, kun mieltä kalvavat menneisyyden virheet ja tämän päivän valheet.

Tiananmenin tapahtumat ovat totta, mutta puolue uskottelee alamaisilleen, ettei niitä ole olemassa. Virallisen opin mukaan puolue on hyvä, mutta on se tehnyt pahaakin.

Kiina ei ole täysin kiinni todellisuudessa, ja siksi sen unelma on paljolti pelkkä uni.

Suurin voittaja olisi Kiina itse, jos puolue antaisi sen kohdata historiansa, käsitellä sen ja jatkaa siitä eteenpäin. Silloin kiinalaiset voisivat olla ylpeitä ihan rehellisin perustein.

Mikko Paakkanen
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat