Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Tiananmen näkyy nyt?

1. Miten Tiananmenin mielenosoituksen vaikutukset näkyvät Nyky-Kiinassa? 2. Miten ne näkyvät tulevaisuudessa?

Ulkomaat
 
Teng Biao
Teng Biao

Teng Biao, kiinalainen ihmisoikeusaktiivi ja lakimies

1. "Kiinan nykyisellä hallintomallilla, ideologialla ja sosiaalisella mielentilalla on paljon tekemistä sen kanssa, mitä tapahtui vuonna 1989. Kommunistipuolue tukahdutti demokratiakampanjan panssarivaunuilla ja aseilla, ja sen jälkeen monet ihmiset ja etenkin älymystö ovat menettäneet uskonsa hallituksen oikeutukseen. Puolue on siitä asti epäonnistunut ihmisten hallitsemisessa ideologian avulla. Myös ihmisten pelko ja välinpitämättömyys politiikkaa kohtaan ovat seurausta kesäkuun neljännen tapahtumista."

2. "Kommunistinen puolue on välttänyt mainitsemasta poliittisia uudistuksia, mikä tarkoittaa, että sillä on pitkä matka demokratian saavuttamiseen. Tulevaisuudessa puolueella ei ole keinoja uudistua ja tavoitella demokratiaa, joten ihmiset menettävät uskonsa puolueen uudistuspolitiikkaan."

Jeffrey Wasserstrom, yhdysvaltalainen Kiinan historian tutkija

1. "Kiina on pyrkinyt päättäväisesti välttämään vuoden 1989 kaltaisten tapahtumien toistumisen. Se näkyy esimerkiksi ihmisten yksityiselämän kontrollin lieventymisenä ja vaihtelevana suhtautumisena mielenosoituksiin. Nykyajan opiskelijat saavat esimerkiksi kuunnella haluamaansa musiikkia ja tehdä monia muita asioita, joita heidän edeltäjänsä vuonna 1989 eivät voineet tehdä. Viime vuosina hallitus on suhtautunut suhteellisen suopeasti joihinkin mielenosoituksiin, mutta samalla puututaan määrätietoisesti ja usein brutaalisti sellaisiin mielenosoituksiin, jotka osoittavat jonkinasteista järjestäytymistä, kokoavat ihmisiä eri yhteiskuntaryhmistä tai yhdistävät eri kaupunkien ihmisiä."

2. "Ilman kristallipalloa on mahdotonta tietää. Voi tulla kamppailuja, jotka entistä enemmän johtuvat pelosta, että on maksettu liian suuri hinta kehittymisestä niin pitkälle niin nopeasti. Saasteiden ja ruokaskandaalien seurauksena on ollut horjuntaa Tiananmenin jälkeisessä julkilausumattomassa yhteiskuntasopimuksessa, joka perustuu ajatukseen, että korvaukseksi poliittisen järjestelmän jatkumisesta puolue luo olosuhteet, joissa monet ihmiset kokevat elävänsä parempaa elämää kuin vanhempansa."

Hu Jia, kiinalainen demokratia-aktivisti

1. "Kesäkuun neljännen tapahtumat lopettivat monta asiaa, esimerkiksi kaikenlaiset poliittiset uudistukset tähän päivään asti. Ne myös merkitsivät, ettei kommunistisella puolueella ole paluuta. Puolue tietää, että jos se tekee poliittisia uudistuksia, kesäkuun neljännen tapahtumista pitää puhua, ja jotakuta rangaistaan. Tapahtuma merkitsi, että viranomaiset pitävät kaikenlaiset ajatukset uudistuksista poissa yhteiskunnasta. Siitä alkoi kylmä ajatusten talvi."

2. "Monet olivat unohtaneet kesäkuun neljännen, kunnes vuonna 2008 internet alkoi toimia paremmin kuin koskaan. Weibo ja Twitter antavat ihmisten paitsi lukea asioista netissä, myös ilmaista ajatuksiaan. Kesäkuun neljäs muistuttaa ihmisiä siitä, että puolueen tulisi käsitellä omia virheitään, ja että sosiaalisten uudistusten ajamista pitää jatkaa."

Mikko Paakkanen HS
Peking

Jeffrey Wasserstrom
Jeffrey Wasserstrom
Hu Jia
Hu Jia
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat